"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Restaurangdrift i matsal, 15 hp

Engelskt namn: Running a Restaurant - Dining Room Service

Denna kursplan gäller: 2012-01-02 till 2013-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR026

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11

Reviderad av: Enheten för Restauranghögskolan, 2011-12-15

Innehåll

Under kursen lär sig studenten fördjupande kunskaper i att utveckla och driva en restaurang. Kursen behandlar planering, genomförande och uppföljning av restaurangdrift i matsal och gästspel. Studenten får praktiskt tillämpa sina kunskaper genom val av drycker, serveringstekniker, marknadsföring, gästkontakter, dukning och dekoration, arbetsplanering, arbetsmiljö, och uppföljning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - Komponera mat och dryck i kombination - Uppvisa grundläggande färdigheter i ledarskap - Skapa en arbetsordning utifrån givna förutsättningar - Genomföra och utvärdera restaurangdrift

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 60 högskolepoäng godkänt från tidigare kurser på programmet. Av dessa godkända poäng skall 30 hp utgöras av kurserna Mat och dryck 15 hp samt Vinkunskap med serveringshantverk 15 hp

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och praktiska övningar i matsal, enskilt och i grupp. Viss undervisning i matsal kan ske kvällstid och utanför campus.

Examination

Examinationen omfattar planering och genomförande av det praktiska arbetet i matsal, inklusive samarbete med övriga studenter i matsalen och i köket. Kunskapskontrollen sker även genom att de studerande enskilt eller i grupp skriftligt redovisar och utvärderar resultatet av genomförd restaurangdrift. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 1

Restaurangdrift i matsal 15 hp

Obligatorisk litteratur

At your service : a hands-on guide to the professional dining room.
Hoboken, N.J. : J. Wiley : 2005 : [8], 210 s. :
ISBN: 0-7645-5747-5 (cloth)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Servering och dryckeskunskap : en handbok
Bokstad Larry, Eriksson Staffan, Dunthorne Susanne
2., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 269, [3] s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/30212-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03848-8 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Praktisk gastronomi : servera på restaurang
Jonson Mats, Bagner-Jensmar Miriam, Lindahl Henning, Alfredsson Karin
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 168 s. :
ISBN: 978-91-47-08263-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Litteratur från tidigare kurser under utbildningen kommer att användas.