Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11
Reviderad av: Föreståndaren, 2013-11-12
Innehåll
Under kursen lär sig studenten fördjupande kunskaper i att utveckla och driva en restaurang. Kursen behandlar planering, genomförande och uppföljning av restaurangdrift i matsal och gästspel. Studenten får praktiskt tillämpa sina kunskaper genom val av drycker, serveringstekniker, marknadsföring, gästkontakter, dukning och dekoration, arbetsplanering, arbetsmiljö, och uppföljning.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
Komponera mat och dryck i kombination
Uppvisa grundläggande färdigheter i ledarskap
Skapa en arbetsordning utifrån givna förutsättningar
Genomföra och utvärdera restaurangdrift ur ett helhetsperspektiv
Ha grundläggande kunskaper om vetenskapliga metoder och färdigheter att tillämpa dessa
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 60 högskolepoäng godkänt från tidigare kurser på programmet. Av dessa godkända poäng skall 30 hp utgöras av kurserna Mat och dryck 15 hp samt Vinkunskap med serveringshantverk 15 hp
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och praktiska övningar i matsal, enskilt och i grupp. Viss undervisning i matsal kan ske kvällstid och utanför campus.
Examination
Examinationen omfattar planering och genomförande av det praktiska arbetet i matsal, inklusive samarbete med övriga studenter i matsalen och i köket. Kunskapskontrollen sker även genom att de studerande enskilt eller i grupp skriftligt redovisar och utvärderar resultatet av genomförd restaurangdrift och gästspel.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Giltig från:
2014 vecka 1
Restaurangdrift i matsal 15 hp
Obligatorisk litteratur
At your service : a hands-on guide to the professional dining room. Hoboken, N.J. : J. Wiley : 2005 : [8], 210 s. : ISBN: 0-7645-5747-5 (cloth) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst