Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.
Engelskt namn: Running a Restaurant - Dining Room Service
Denna kursplan gäller: 2015-08-17 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2021-01-11
Kursplan för kurser med start mellan 2019-01-07 och 2021-01-10
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-09 och 2019-01-06
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2017-01-08
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2013-12-29
Kurskod: 2MR026
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11
Reviderad av: Föreståndaren, 2015-06-02
Studenten får under kursen integrera och tillämpa sina teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter, inom inriktningen värdskap, genom att utveckla och driva en verksamhet som relaterar till olika måltidskontext, där hänsyn tas till hållbarhet samt etiska och samhälleliga aspekter. Kursen behandlar utveckling, planering, genomförande och utvärdering.
Kursen är indelad i 2 moment.
Moment 1. Konceptutveckling och innovation, 7.5 hp
Ett fördjupande moment i gastronomi där stort utrymme läggs på kreativitet och där de studerande i samverkan planerar för att genomföra presentationer och gestaltningar.
Moment 2. Konceptrealisering, 7.5 hp
Momentet utgör en utvecklings- och realiseringsprocess där studenterna samverkar i utveckling, planering, genomförande och utvärdering av koncept som ligger till grund för kundens måltidsupplevelse, där hänsyn tas till hållbarhet samt etiska och samhälleliga aspekter.
Moment 1. Konceptutveckling och innovation
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Konceptrealisering
För godkänd kurs skall den studerande
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, 15 hp eller motsvarande samt genomgången kurs i Verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp eller motsvarande. Vidare krävs det lägst betyget godkänt på kurserna Entreprenörskap och företaget i samhället A, 15.0 hp, Revenue management, 7.5 hp och Ledarskap, 7.5 hp eller motsvarande.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska laborationer. Viss undervisning kan ske på helg och kvällstid samt utanför Campus och/eller på annan ort.
Moment 1. Konceptutveckling och innovation
Examineras genom individuell loggbok, grupp-PM och muntlig redovisning vid seminarium. En tvågradig betygsskala med Underkänd och Godkänd tillämpas på moment 1.
Moment 2. Konceptrealisering
Examineras genom individuell loggbok och individuell PM samt muntlig redovisning vid seminarium. En tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas på moment 2.
För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på moment 2.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Pipping Ekström Marianne
Genus på krogen
Örebro : Örebro universitetsbibliotek : 2006 : 85 s. :
ISBN: 91-7668-487-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Davies Ursula
An introduction service design and selection of service design tools
Design council, UK :
Elektronisk version
Obligatorisk
Developing hospitality properties and facilities
Ransley Josef, Ingram Hadyn
2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
ISBN: 0-7506-5982-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Entreprenörskap och företagsetablering : från idé till verklighet
Landström Hans, Löwegren Marie
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 453 s. :
ISBN: 978-91-44-02147-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansen Kai Victor
Restaurant meal experiences from customers' perspectives : a grounded theory approach
Örebro : Universitetsbiblioteket : 2005 : 76 s. :
http://www.diva-portal.org/oru
ISBN: 91-7668-451-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Pipping Ekström Marianne
Genus på krogen
Örebro : Örebro universitetsbibliotek : 2006 : 85 s. :
ISBN: 91-7668-487-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Davies Ursula
An introduction service design and selection of service design tools
Design council, UK :
Elektronisk version
Obligatorisk
Developing hospitality properties and facilities
Ransley Josef, Ingram Hadyn
2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
ISBN: 0-7506-5982-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Entreprenörskap och företagsetablering : från idé till verklighet
Landström Hans, Löwegren Marie
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 453 s. :
ISBN: 978-91-44-02147-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma