"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design

Du är antagen till Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Mattias Andersson och är programansvarig. Till min hjälp med programmet har jag också Lena Palmquist som är programstudievägledare. På första kursen på programmet i höst kommer du att möta Thomas Mejtoft och Ulrik Söderström som båda tidigare varit programansvariga. Jag och Lena kommer också titta in under kursen för att lära känna er och informera.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Inledningsvis vill jag påminna dig om att tacka ja till din studieplats på antagning.se innan svarstiden går ut, för att du ska behålla din studieplats. Om du inte vill behålla din plats på kursen/programmet är vi tacksamma om du meddelar det till någon av oss så att vi kan erbjuda platsen till dem som står på reservlistan.

  Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig. Du hittar mina kontaktuppgifter i slutet av det här brevet. Vi som jobbar med programmet hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!

  Registrering och programstart/kursstart

  Första kursen (efter introduktionsveckan i matematik), Interaktionsteknik och Design, 7.5hp, startar med en registrering och kursintroduktion. Har du inte möjlighet att närvara vid introduktionen måste du anmäla det i förväg till studievägledaren, programansvarig eller kursansvarig, annars riskerar du att förlora din studieplats.

   

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

Om programmet

 • Introduktionskurs innan programstart

  Veckan innan den första programkursen börjar har du möjlighet att vara med på en introduktionskurs i matematik. Introduktionskursen repeterar grundkunskaper i matematik och ger dig en chans att lära känna de andra studenterna på programmet. Om du vill vara med på introkursen i matematik måste du anmäla dig separat (se separat brev som skickats med i detta utskick, eller webbsidan nedan). Vi rekommenderar starkt alla nya studenter att vara med på denna vecka, då kursen både är en bra grund för de fortsatta studierna och ett bra sätt att lära känna era kurskamrater. Förutom denna schemalagda tid blir det andra mottagningsaktiviteter tillsammans med de andra studenterna som anordnas av era äldre årskursare (se separat brev).

  All information som ni behöver för att anmäla er till introduktionskursen finns på följande sida:
  https://www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

  Fäll ihop
 • Material för dina kommande studier

  En del material om programmet hittar du via länken nedan, där hittar du också en länk till utbildningsplan och blockschema.

  https://www.umu.se/utbildning/program/civilingenjorsprogrammet-i-interaktion-och-design/

  Schemat för den inledande kursen på programmet, Interaktionsteknik och Design, hittar du på:
  https://cloud.timeedit.net/umu/web/public1/ri1Y7X9QQ3wZ66Qw750Qc055yYY75ZZpQ0.html

  På kursen kommer vi i år använda en bok som heter ” User Experience Design: A practical introduction, second edition” skriven av Gavin Allanwood och Peter Beare:   Allanwood, G., & Beare, P. (2019). User Experience Design: A practical introduction (2nd ed.). Bloomsbury Visual Arts. Beställ den gärna i god tid inför kursen då leveranstiden kan vara lång. 

  Kursboken kommer vi att komplettera med några artiklar och några kapitel ur ett häfte som vi tillhandahåller under kursen.

  Till matematikmomentet tillkommer en bok som heter ”Introduktion till högre studier i matematik, 2:a upplagan” (isbn: 978-91-47-11336-1) av Robert Johansson och Lars-Daniel Öhman att användas. Båda böckerna finns att beställa på Internetbokhandlare som till exempel. Adlibris och Bokus.

  Jag rekommenderar starkt att du köper eller lånar böckerna innan kursen startar, för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att kunna hänga med redan från början i studierna.

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Hör gärna av dig till mig om du har funderingar kring något som rör programmet eller kursen.

  Hälsningar,
  Mattias

  Programansvarig:

  Mattias Andersson
  mattias.andersson01@umu.se
  090-786 73 02, 072-202 58 33

  Programstudievägledare:

  Lena Palmquist
  lenap@cs.umu.se
  090-786 5565

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)