"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!/Björne Lindberg, programansvarig

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  VIKTIGT! För att behålla din plats på programmet MÅSTE du göra två saker:
  1) Du måste svara JA på det slutliga antagningsbeskedet.
  2) Delta i uppropet för elkraftutbildningen måndag 31 aug 13:00  Plats:
  https://umu.zoom.us/j/284248100. Om ni inte kan närvara på uppropet men
  ändå vill behålla er plats måste ni ansöka om dispens.
  Se vidare under rubriken Börja programmet, sektionen Startveckan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Tisdag 1 september 2020

  Tid: 13.15

  Plats: https://umu.zoom.us/j/284248100

  Jag vet att du får massor av skriftlig information i samband med studiestarten, men detta brev handlar om den utbildning du har valt – Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik och rör samtliga studenter som är antagna till programmet.

  Den första kursen för studenter antagna till Umeå universitet är Introduktion till högskolestudier för högskoleprogram, 1,5 hp.

  De första gemensamma kurserna i årskurs 1

  De första gemensamma kurserna är Elkraftteknik, Introduktion 7,5 poäng (W0013T) och Algebra för ingenjörer 7,5 poäng (MA117G).
  Elkraftteknik, introduktion, i läsperiod 1, arrangeras av Luleå tekniska universitet och bedrivs i huvudsak via lärplattformen Canvas.
  Den andra kursen ges av Mittuniversitetet och heter Algebra för ingenjörer (MA117G) och ges via deras lärplattform Moodle.

  Kostnadsfri resa och boende till samlingar

  De företag som medverkar i utbildningen ordnar kostnadsfri resa och boende för samlingarna från det campus (det område där universitetet är beläget) där du är antagen. Du har dock själv ansvar för att ta dig till det campus där du är antagen eller om du hellre vill direkt till campus där samling sker.

  Startveckan

  Uppropet för elkraftutbildningen Måndag 31 aug 13:00  Plats:
  https://umu.zoom.us/j/284248100. Om ni inte kan närvara på uppropet men
  ändå vill behålla er plats måste ni ansöka om dispens.

  Bra tips från tidigare studenter på programmet

  Lathund för återkommande situationer

  Lifehacks för elkraftare

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Utbildningen är på distans och ges gemensamt av tre universitet: Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningen är i stort sett densamma oavsett vilket universitet du har sökt in på. Under hela studietiden läser du halvfartskurser två och två som går parallellt under tio veckor. Under varje termin är det också två samlingar på mellan två och fem dagar. Dessa sker på det universitet som ger aktuell kurs under den perioden och de varierar mellan Sundsvall, Umeå, Skellefteå och Jokkmokk. Undervisningen består i huvudsak av filmer, föreläsningar, övningar och laborationer som distribueras och hanteras via internet samt laborationer under samlingsveckorna.

  Fäll ihop
 • Programmets hemsida www.elkraft.nu

  Programmet har en portal på www.elkraft.nu där du som student hittar all information du kan tänkas behöva. Där finns examensbeskrivningar, datum, blockschema, länkar till kurser osv. och där möts studenter från alla årgångar och från alla tre lärosäten. Där finns också olika kanaler för att vi ska kunna kommunicera, tex forum och nyhetsbrev.

  För att komma åt alla delar av sidan måste du registrera dig.
  Observera att registrering på programmets websida och registrering som student på programmet är två olika saker!

  Registrering på programmets webbsida:

  1. Gå till www.elkraft.nu och skapa ett nytt konto om du inte har ett sedan tidigare. Observera att detta inte är samma konto som du fått till universitets studentportal!
  2. Välj helst ditt riktiga för- och efternamn. Annars kommer vi inte att kunna särskilja er. Skriv in lite kort information om er själv och infoga ett foto. Det är betydligt trevligare att kommunicera om man har ett ansikte bakom kontonamnet.
  3. Klicka på "Registrera mig på denna kurs" på ovanstående adress och använd "Volt" som registreringsnyckel.

  Fäll ihop
 • Utrustningskrav

  Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt.
  Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta:

  RAM: 4 GB
  Operativsystem: Windows 7 professional eller senare
  Kamera: USB-ansluten webbkamera eller inbyggd karmera
  Headset: Med hörlurar och mikrofon. Datorns inbyggda högtalare och mikrofon kan annars ge problem med dålig ljudkvalitet vid användning av vissa programvaror.
  Webbläsare: Windows Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller annan webbläsare av nyare version med Adobe Flash Player installerad.
  Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. Uppkoppling via mobilt bredband brukar inte alltid fungera så bra.

  Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, till exempel Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar för att olika programvaror och anslutna enheter fungerar. Bland annat kommer vi att använda oss av ett oscilloscope som ansluts via USB och där använder vi drivrutiner för Windows.
  Några veckor innan kursstart så kommer ni att få information om användarkonto vid Umu. Det ger access till e-postkonto, studentportalen, biblioteket osv.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)