"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Kandidatprogrammet i miljövetenskap med hållbarhetsprofil

Du är antagen till kandidatprogrammet i Miljövetenskap med hållbarhetsprofil vid Umeå universitet. Jag som skriver det här heter Åsa Berglund och är programansvarig. Du kommer att träffa mig vid registreringen och som lärare på bland annat första kursen. Jag och mina kollegor hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Programmet startar med en introduktion till programmet och inledande kurs. Om du får förhinder och inte har möjlighet att närvara vid introduktionen vill vi att du meddelar frånvaro i förväg till programansvarig (asa.berglund@umu.se).

  Du registrerar dig på programmet genom att registrera dig på den första kursen inom programmet, Inledande miljövetenskap. Det gör du själv i Studentwebben mellan 26 augusti och 9 september. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar.

  Manual för självregistrering

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  Programmet börjar med kursen Inledande Miljövetenskap.
  Tid: måndag, 2 september kl. 10.00
  Plats: Umeå universitet, KBC-huset, KBG501

  En karta över området finns på http://www.umu.se/om-universitetet/kartor/campus-karta-stor/
  En sökbar karta över samtliga salar på universitetsområdet finns på Mazemap.

  Vi kommer att besöka en rad platser i Umeå under en inspirationsdag/studiebesök under första veckan på programmet och eftersom vi strävar efter hållbarhet i våra utbildningar kommer detta i första hand ske med cykel. Därför underlättar det om ni har tillgång till cykel vid programstart, men man kan även hyra cykel på universitetsområdet och buss är också ett alternativ. Det blir även lite utomhusvistelse, så kläder efter väder gäller!

  Mer kursinformation hittar du på kurshemsidan och ett detaljerat schema för första kursen hittar du i TimeEdit.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets upplägg

  Programmet riktar sig till dig som är intresserade av aktuella samhälls- och miljöproblem med fokus på nationella och globala miljö-, hälso- och hållbarhetsfrågor. För att kunna lösa denna typ av problem krävs kunskaper om såväl naturvetenskapliga och samhälleliga aspekter, vilket gör att utbildningen har en tvärvetenskaplig karaktär. Du kommer under första året läsa en rad kurser som ger dig en bas till de fortsatta studierna, som är av mer tillämpad karaktär. En utförlig beskrivning av programmets upplägg finns på vår programhemsida.

  Fäll ihop
 • Välkomstarrangemang

  Äldre kursare kommer att under de första veckorna anordna olika aktiviteter för att ni ska känna er hemma och lära känna andra studenter på programmet.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)