"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hybridpublicering

I hybridtidskrifter och andra lösningar för hybridpublicering är det ett tillval att publicera open access. Den eller de som är upphov till publikationen betalar en publiceringsavgift, en så kallad article processing charge (APC), för att göra sitt arbete fritt tillgängligt. Universitetsbiblioteket erbjuder rabatter på publiceringsavgifter hos ett flertal utgivare.

Tidskrifter som är prenumerationsbaserade samtidigt som de erbjuder ett open access-alternativ mot en författaravgift kallas för hybridtidskrifter. Hos dem betalar författaren en publiceringsavgift, en så kallad article processing charge (APC), för att en enskild artikel ska göras open access.

Umeå universitet har ingen särskild fond för open access-publicering. Däremot har universitetsbiblioteket tecknat avtal med flera förlag som ger dig som författare rabatt på publiceringsavgiften. Information om vilka förlag och tidskrifter som berörs hittar du på länken nedan.

Olika förlag använder olika modeller för hantering av APC, därför är det viktigt att följa instruktionerna som gäller för den förlag där du vill publicera dig. Använd alltid din jobbmejl (namn.efternamn@umu.se) i korrespondensen med förlaget.

Mer om: Rabatter för open access-publicering

Andra sätt att publicera open access

Open access-tidskrifter

Open access-tidskrift eller open access-plattform - öppen tillgång redan från början.

Parallellpublicering

Parallellpublicering - att göra en kopia tillgänglig via ett öppet arkiv eller en personlig hemsida.

Senast uppdaterad: 2020-01-13