"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Lumination, Mostphotos

David Cisneros Lab

Forskargrupp Molekylära mekanismer hos människans bakterie-symbionter är vårt fokus.

Läs mer om David Cisneros forskning på hans webbsida:
https://www.cisneros-lab.org

David Cisneros' publikationer finns här:
https://www.cisneros-lab.org/resume-publications

Tarmmikrobiomet består av biljoner av hälsosamma bakterier, som lever i samklang med sin värd. Nyligen upptäcktes att dessa mikroorganismer har enorm påverkan på vår hälsa, som man tidigare var omedveten om. På grund av detta har det blivit viktigt att förstå hur 'mikrobiomet' är uppbyggt och hur den underhålls i tarmen, där de flesta av våra bakterier lever. En aspekt, som man än så länge har inte riktigt förstår, är hur bakterier framgångsrikt kan kolonisera den mycket specialiserade miljön i tarmen, en process som börjar strax efter födseln. Till de första bakteriearter som koloniserar tarmen hör medlemmar av släktet Bacteroides. Dessa förblir i tarmen under hela vårt liv.

Vårt team är inriktat på att förstå vilka makromolekylära komplex Bacteroides-arter behöver för att kunna känna av rätt miljö i tarmen och vilka med vilka makromolekyler de påverkar tarmiljön för att kunna trivas och tillväxa i tarmen. Vi använder en rad olika metoder för att angripa denna frågeställning inklusive biokemi och molekylär genetik för att kunna upptäcka nya molekylära mekanismer för tarmkolonisering.

Vårt arbete skall bidra till en exakt kartläggning av molekylerna som är involverad i tillväxten av bakterier i tarmen. Genom att få kunskap om deras biokemiska aktivitet hoppas vi att kunna bidra till metoder som kan utvecklas för att manipulera tarmmikrobiomet och därmed förbättra av människors hälsa. Förståelsen av de molekylära processer som pågår i tarmikrobiomet kan också bidra till att hitta fel i kolonisering av tarmmikrobiomet i samband med sjukdoms processer.

Vår forskning stöds av:

Kempestiftelserna.

Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning.

David Cisneros är även föreståndare för AFM infrastruktur vid institutionen för molekylärbiologi

Forskningsledare

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för molekylärbiologi, Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR)

Forskningsområde

Infektionsbiologi, Molekylärbiologi och genetik

Externa finansiärer

Kempestiftelserna, Carl Tryggers Stiftelse

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2021-11-30