Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Forskningsprojekt Att förbättra stödet för unga som väljer utbildning och yrke är en viktig politisk fråga. Tillgången till utbildning och arbete och hur unga tänker om sina framtidsvägar varierar starkt lokalt. Unga utan kompletta grundskolebetyg hänvisas till introduktionsprogram (IM) för att bli behöriga till ett nationellt gymnasieprogram eller få arbete. De lokala skillnaderna är stora även rörande andelen unga som går på IM, hur de läggs upp och vilket stöd unga får i övrigt för att komma vidare i livet.
Att förbättra stödet för unga som väljer utbildning och yrke är en viktig politisk fråga. Tillgången till utbildning och arbete och hur unga tänker om sina framtidsvägar varierar starkt lokalt. Unga utan kompletta grundskolebetyg hänvisas till introduktionsprogram (IM) för att bli behöriga till ett nationellt gymnasieprogram eller få arbete. De lokala skillnaderna är stora även rörande andelen unga som går på IM, hur de läggs upp och vilket stöd unga får i övrigt för att komma vidare i livet.
Vetenskapsrådet
Åsa Sundelin, Stockholms Universitet
Detta är ett fyraårigt projekt som syftar till:
Projektet bygger på en enkätundersökning bland studie- och yrkesvägledare samt rektorer med ansvar för introduktionsprogrammen i drygt 100 kommuner samt fördjupningsstudier i ett mindre antal kommuner och skolor. Intervjuer görs med elever i årskurs nio och på gymnasieskolans introduktionsprogram, med skolpersonal samt kommunala företrädare som känner till lokalsamhället och strategier och insatser för utbildning och ungas etablering. Olika typer av kommuner i och utanför storstadsregionerna ingår i projektet.