Glukosintolerans som riskmarkör för framtida insjuknande i bukspottkörtelcancer
Forskningsprojekt
Bukspottkörtelcancer upptäcks ofta för sent, då sjukdomen redan är spridd. I det här projektet undersöker vi sambandet mellan cancer och diabetes mellitus och hur detta samband kan utnyttjas för att upptäcka sjukdomen tidigt.
De flesta med bukspottkörtelcancer har förhöjt blodsocker eller diabetes mellitus när de får sin cancerdiagnos. I det här projektet använder vi data från forskningsinfrastrukturen NSHDS och flera svenska nationella register för att undersöka sambandet mellan diabetes och bukspottkörtelcancer. Målsättningen är att utveckla en riskmodell som kan hitta individer med diabetes som har hög risk att utveckla bukspottkörtelcancer och som bör erbjudas uppföljande undersökningar. Genom att identifiera sjukdomen i ett tidigt stadium ökar patientens möjlighet till en botande behandling.
Bukspottkörtelcancer har en mycket dålig prognos eftersom sjukdomens symtom uppkommer sent och de flesta har spridd sjukdom redan vid diagnos. Det saknas idag metoder för att upptäcka sjukdomen tidigt. Många med bukspottkörtelcancer har förhöjt blodsocker eller diabetes mellitus när de får sin cancerdiagnos. Vi har tidigare visat att förhöjda blodsockernivåer ses redan 3-6 år innan cancerdiagnos. I det här projektet undersöker vi sambandet mellan cancer och diabetes och hur detta samband kan nyttjas för tidig diagnostik.
Målsättning
Målsättningen är dels att undersöka olika biomarkörer i blod och dels att utveckla en riskmodell som kan identifiera individer med en hög risk att utveckla bukspottkörtelcancer och som bör erbjudas uppföljande undersökningar. Genom att identifiera sjukdomen i ett tidigt stadium ökar patientens möjlighet till en botande behandling.
Metod
För att mäta biomarkörer i blod används blodprover från Northern Sweden Health and Disease Study (NSHDS). Uppgifter från NSHDS och även data från Nationella Diabetesregistret och andra svenska nationella register används också för att utveckla riskmodeller. För att bygga riskmodellerna använder vi både traditionella statistiska metoder, exempelvis cox regression, och mer moderna metoder såsom maskininlärning.
Syfte
Genom att förstå sambandet mellan diabetes och bukspottkörtelcancer och identifiera mätbara förändringar i blodet hoppas vi hitta biomarkörer och riskmodeller som kan hitta sjukdomen i ett tidigt stadium då patienten har möjlighet att få en botande behandling.
Länkar och mer läsning
För dig som tidigare har deltagit i NSHDS och som har lämnat prov och/eller data till forskning finns mer information om hur personuppgifter behandlas i forskningsprojektet här: Information till deltagare i studier.