"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hur kan vi undervisa för att främja alla elevers ordförståelse?

Forskningsprojekt Projektets målsättning är att utvärdera hur undervisningen i mellanstadiet kan främja elevers lärande av abstrakta begrepp. Vi kommer att jämföra två aktiva lärandemetoder som i tidigare forskning visat sig kunna främja ordinlärningens olika faser – från det allra första tillfället då eleven stöter på nya ord till den mer fördjupade förståelsen av ett ords betydelse och olika betydelsenyanser. I projektet undersöks även hur elevers språkliga och kognitiva förutsättningar påverkar deras lärande.

Projektet kommer bland annat att kunna svara på frågor om vilka undervisningsinslag som är nödvändiga för att elever med varierande språkliga förutsättningar ska kunna ta till sig de abstrakta begrepp som är vanligt förekommande i undervisning och läromedel på mellanstadiet.

Projektansvarig

Olof Sandgren Docent, Universitetslektor, Lunds universitet
E-post
E-post

Projektöversikt

Projektperiod:

2025-01-01 2027-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för språkstudier

Forskningsområde

Psykologi, Språkdidaktik och pedagogiskt arbete, Utbildningsvetenskap

Externa finansiärer

Skolforskningsinstitutet

Projektbeskrivning

En god språklig förmåga är en förutsättning för att uppnå läroplanens mål och för att klara av de krav som ställs på förståelse av undervisning och läromedelstexter i senare skolår.  En central komponent i den språkliga förmågan är ordförståelse och från mellanstadiet och uppåt krävs en alltmer fördjupad förståelse för de abstrakta begrepp som ofta förekommer i undervisningen. Många sådana begrepp lärs in med implicita strategier, vilket innebär att eleven förväntas kunna utnyttja sin språkliga och kognitiva förmåga för att dra slutsatser om ordets betydelse och användning utifrån den kontext där eleven möter ordet. För elever som har begränsningar i språkliga och exekutiva förmågor, till följd av språkstörning eller andra orsaker, räcker emellertid inte implicita strategier. Det kan leda till stora utmaningar när det gäller att bearbeta det mer komplexa undervisningsinnehållet och de språkliga genrer som används på mellanstadiet. Detta tros vara en av orsakerna till den nedgång i skolresultat som har rapporterats i denna åldersgrupp (på engelska fourth grade slump). För att ge alla elever likvärdiga förutsättningar för lärande krävs undervisningsmetoder som underlättar förståelsen av nya ord oavsett språkliga och kognitiva förutsättningar.

I den här studien kommer vi att jämföra testbaserat lärande med ett kontextualiserat lärande. Med testbaserat lärande får eleven aktivt ”plocka fram” ordet och dess betydelse, något som visat sig leda till förbättrad hågkomst. Med kontextualiserat lärande fördjupas kunskapen om ordet genom samtal om definitioner, synonymer och ordets förekomst i olika kontexter. I det här projektet kommer vi att i samverkan med medverkande lärare vidareutveckla lektionsaktiviteter förankrade i respektive metod, samt utvärdera deras effekt på inlärningen av abstrakta begrepp. Studien kommer att genomföras parallellt i specialskola för elever med språkstörning och i ordinarie grundskola.

Mer om forskningsprojektet

Hur undervisar man bäst för att utöka ordförrådet hos mellanstadieelever? (Skolforskningsinstitutet)

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-05-08