Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Forskningsprojekt Projektet bedriver prototyputveckling och användarforskning för att undersöka Dubbel Fjärrkontroll (Double Remote Control, DRC), ett nytt tillvägagångssätt för att med stöd av att sakernas internet (IoT-teknik), utöka handlingsförmågan i system vid mobil närvaro via distans.
Projektet utforskar nya telepresence-miljöer som integrerar Mobile Remote Presence (MRP) och IoT (The Internet of Things). Projektet addresserar ett vanligt problem med MRP-system: deras begränsade kapacitet för fysisk interaktion med objekt i sina miljöer. Lösningen vi utforskar, Dubbel Fjärrkontroll, eller DRC, är att använda funktionaliteten hos IoT-aktiverade objekt för att stödja kontaktlös interaktion mellan MRP-system och deras omgivande objekt. Det uppnås genom att göra det möjligt för piloten, som fjärrstyr ett MRP-system att även kunna fjärrkontrollera objekt i systemets fysiska miljö.
Vetenskapsrådet
Projektet utforskar nya telepresence-miljöer som integrerar Mobile Rempote Presence (MRP) och IoT (Internet of Things). MRP-system, som snabbt ökar i popularitet bland olika vardagliga sammanhang, är robotar, som styrs av fjärrpiloter och fungerar som pilotens sociala proxy i lokala miljöer. Projektet addresserar ett vanligt problem med MRP-system: deras kraftigt begränsade kapacitet för fysisk interaktion med objekt i sin miljö. Den lösning som undersöktes i projektet, Double Remote Control (eller DRC), är att använda funktionaliteten hos IoT-aktiverade objekt för att stödja kontaktlös interaktion mellan MRP-system och deras fysiska miljöer. DRC uppnås genom att göra det möjligt för piloten, som fjärrstyr ett MRP-system, att även fjärrkontrollera objekt i systemets miljö. Syftet med projektet är att genomföra en rigorös, proaktiv och teoretiskt studie av mänsklig interaktion med teknik i telepresensmiljöer, där MRP-system förbättras av IoT-lösningar. Forskningen inom det föreslagna projektet fokuserar på att utforska interaktionsdesignlösningar för att: a) utforma pilotens användargränssnitt, b) möjliggöra kontaktlös interaktion med objekt i IoT-aktiverade lokala miljöer, och c) stödja integrationen av MRP-system i det sociala sammanhanget av IoT-aktiverade lokala miljöer.
De studier som genomförts inom projektet har rapporterats i ett antal artiklar vid internationella konferenser (ICOST 2016, HRI 2017, CHI 2017, ECCE 2017 och NordiCHI 2018) samt i journalen "Paladyn: Journal of Behavioral Robotics".