"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Ö med stuga under provtagningsexpedition i Skaghamnsfjärden på vintern.

Bild: Katarina Konradsson

ORGANIC: Långsiktig lagring av kol i Östersjöns marina sediment; Spelar källan någon roll?

Forskningsprojekt Östersjön är ett kraftcentrum för inlagring av organiskt kol och därmed en viktig bidragsgivare till minskningen av koldioxid i atmosfären som en naturbaserad lösning på klimatförändringarna. Trots detta har vi inte en god förståelse för källan till det organiska kol som finns begravt i Östersjön.

Projektansvarig

Projektöversikt

Projektperiod:

2023-11-01 2025-11-30

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Arktiskt centrum vid Umeå universitet, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG), Umeå marina forskningscentrum

Forskningsområde

Marin vetenskap

Externa finansiärer

Carl Tryggers Stiftelse

Projektbeskrivning

Detta projekt kommer att fastställa källan till organiskt kol som är begravt i Östersjön med fokus på att karakterisera de kemiska fingeravtrycken av potentiellt källmaterial, och särskilt material kopplat till mänskliga aktiviteter på mark, inklusive skogsbruk, jordbruk och markanvändning i städer.

Upp emot 50 procent av det organiska kol som begravs i marina sediment kan vara av terrestra ursprung, men vi vet väldigt lite om dess ursprung och kvalitet. Olika källor till organiskt kol kan förändra kapaciteten hos kolpooler i marina sediment att fungera som naturliga klimatlösningar. För att göra ett stort framsteg i förståelsen måste vi fastställa källorna som levererar organiskt kol till kolsänkorna i Östersjön. Detta projekt kommer att undersöka om det finns identifierbara kemiska skillnader i det organiska materialet som har sitt ursprung i mänsklig markanvändning inklusive skogsbruk, jordbruk och jordbruk.

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-05-06