TESTO. Identitet, diagnos och tillgång till vård genom testosterontestning och behandling
Forskningsprojekt
Testosterontester och behandlingar marknadsförs alltmer, och även patienter efterfrågar det i högre utsträckning. Förskrivningen av testosteron har skjutit i höjden, och vi vet inte riktigt varför.
Detta tvärvetenskapliga projekt utforskar testosterontestning och behandling, samt dess konsekvenser för cis-män med testosteronbrist och transmaskulina personer. Projektet inkluderar intervjuer med vårdgivare och patienter samt textanalys av medicinsk information. Det erbjuder ett nytt perspektiv som kombinerar hälsovetenskapliga och sociokulturella aspekter på testosterontestning och behandling.
Allt fler företag börjar marknadsföra testosterontester och behandlingar, och även patienter efterfrågar i allt högre utsträckning sådana tester och behandlingar. I Sverige har förskrivningen av testosteron skjutit i höjden mellan år 2000 till 2020, och det finns inga tydliga svar på varför denna ökning skett. Medan vissa testosterontester och behandlingar anses nödvändiga och tillhandahålls inom den offentliga sjukvården, finns det också̊ riktlinjer som rekommenderar mot rutinmässiga tester på grund av brist vetenskaplig evidens.
Det här projektet bidrar till att förstå denna situation genom att utforska testosterontestning och behandling, samt de upplevelser och konsekvenser det medför för cis-män som lider av testosteronbrist och för transmaskulina personer. Genom att fokusera på̊ dessa två̊ grupper, syftar studien till att utforska nyanserna och komplexiteten i erfarenheterna och i den samhälleliga synen på testosteron. Projektet, som sträcker sig över tre år och genomförs i fyra faser, omfattar intervjuer med både vårdgivare och patienter, samt en textanalys av medicinsk information. Det kombinerar etnografiska metoder och narrativ analys inom ett teoretiskt ramverk som inkluderar ett genusvetenskapligt perspektiv på biomedikalisering.
Förståelsen av könshormoner har huvudsakligen formats av medicinsk forskning och en biomedicinsk syn på kroppen, och projektet erbjuder därmed ett nytt perspektiv som kombinerar hälsovetenskapliga och sociokulturella aspekter på testosterontestning och behandling. Denna forskning har stor relevans då den belyser hur vi ser på och hanterar frågor kring testosterontester och behandling i samhället idag.