Huvudmenyn dold.

Drop-in och föreläsningar för studenter

Välkommen till bibliotekets drop-in och föreläsningar om akademiskt skrivande, studieteknik, informationssökning och referenshantering.

Biblioteket arrangerar varje termin ett flertal evenemang som riktar sig till dig som är student. På våra föreläsningar får du tips och strategier inom exempelvis studieteknik och skrivande på universitetet. Vid drop-in-tillfällena har du ofta möjlighet att ta med dina funderingar eller en aktuell skrivuppgift och få stöd av en bibliotekarie eller skrivpedagog.

Föreläsningsserier, drop-in och workshoppar höstterminen 2022

Här kan du läsa om terminens föreläsningsserier, drop-in och återkommande workshoppar. I kalendern finns alla kommande tillfällen och du kan se om du behöver vara anmäld i förväg eller inte.

Sök- och skrivverkstad (drop-in)

Få hjälp med dina korta frågor om akademiskt skrivande: språk, stil, struktur, skrivprocess. Om du har en aktuell skrivuppgift får du gärna ta med en utskrift av den.

Du kan också få konkreta tips på hur du använder din tid effektivare när du pluggar, hur du bäst tar dig an kurslitteraturen, hur du kan utveckla dina strategier för anteckningar och mycket mera. Du får konkreta råd om hur du kan söka efter vetenskapligt material till rapporter och uppsatser.

Vi svarar också på dina frågor kring hur du ska källhänvisa i den löpande texten och skriva referenser i referenslistan.

Styr upp din tid och dina studier – Öppen studio

Vill du starta upp en ny god vana och komma igång med att planera? Eller känner du dig osäker på hur du ska planera? Kanske behöver du ha en fast tid varje vecka för att göra det?

På dessa veckovisa tillfällen har du möjlighet att planera upp hur du ska ta dig an din kurs, din vecka eller dina uppgifter. En tid som du använder som du själv önskar för att skapa goda rutiner kring dina studier. En skrivpedagog finns närvarande som stöd.

Få koll på referenserna – kom igång med Zotero!

På denna workshop går vi igenom grunderna i referenshanteringsprogrammet Zotero. Zotero hjälper dig att samla in och hålla ordning på dina referenser, samt att skapa korrekta hänvisningar och referenslistor när du skriver.

Strategier för framgångsrika studier (föreläsningsserie)

I denna föreläsningsserie får du veta mer om olika tekniker och strategier som bidrar till bättre studieteknik. Få svar på vanliga funderingar som till exempel:

• Hur ska jag plugga till tentan?
  • Hur läser jag kurslitteraturen effektivt?
  • Hur kan jag få ut mer av mina anteckningar?

Här kan du se alla kommande föreläsningar som hör till serien:

Strategier för framgångsrika studier

Skrivstuga med veckans skrivtips (föreläsningsserie)

Här kan du

• få konkreta tips om hur du blir en bättre skribent
  • bolla frågor om språk, stil och struktur i akademisk text
  • ha en tid och en plats där du kan fokusera på ditt skrivande.

Skrivstugan inleds med ett konkret tips (15–30 min) på något du kan göra för att förbättra dina texter. Tipsen riktar sig främst till dig som är ny student, men är användbara för studenter på alla nivåer. Efteråt kan du stanna kvar för att jobba med ditt eget skrivande. En skrivpedagog finns tillgänglig för att hjälpa dig om det behövs.

Här kan du läsa mer och se alla kommande skrivtips:

Skrivstuga med veckans skrivtips

Lär dig mer

Fler sätt att få hjälp

Boka en handledningstid för individuell hjälp av en bibliotekarie eller skrivpedagog. Kortare frågor kan du ställa till personalen i informationsdisken eller via kontaktformulär och chatt. Behöver du utveckla din sökteknik? Vår öppna online-kurs i informationssökning är tillgänglig dygnet runt.