"False"
Huvudmenyn dold.

Drop-in och föreläsningar för studenter

Välkommen till bibliotekets drop-in och föreläsningar om akademiskt skrivande, studieteknik, informationssökning och referenshantering.

Biblioteket arrangerar varje termin ett flertal evenemang som riktar sig till dig som är student. På våra föreläsningar får du tips och strategier inom exempelvis studieteknik och skrivande på universitetet. Vid drop-in-tillfällena har du ofta möjlighet att ta med dina funderingar eller en aktuell skrivuppgift och få stöd av en bibliotekarie eller skrivpedagog.

Föreläsningsserier, drop-in och workshoppar vårterminen 2023

Här kan du läsa om terminens föreläsningsserier, drop-in och återkommande workshoppar. I kalendern finns alla kommande tillfällen och du kan se om du behöver vara anmäld i förväg eller inte.

Sök- och skrivverkstad (drop-in)

Få hjälp med dina korta frågor om akademiskt skrivande: språk, stil, struktur, skrivprocess. Om du har en aktuell skrivuppgift får du gärna ta med en utskrift av den.

Du kan också få konkreta tips på hur du använder din tid effektivare när du pluggar, hur du bäst tar dig an kurslitteraturen, hur du kan utveckla dina strategier för anteckningar och mycket mera. Du får konkreta råd om hur du kan söka efter vetenskapligt material till rapporter och uppsatser.

Vi svarar också på dina frågor kring hur du ska källhänvisa i den löpande texten och skriva referenser i referenslistan.

Veckans skrivtips

Välkommen till veckans skrivtips! Skrivtipsen är riktade främst till dig som är ny student, men är användbara för studenter på alla nivåer.

Tillfället består av:

• en miniföreläsning på 15–30 minuter med konkreta tips om hur du blir en bättre skribent
  • tid att bolla frågor om språk, stil och struktur i akademisk text.

Vi kommer att hålla till på balkongen på Universitetsbiblioteket. Se balkongen på en karta (Mazemap).

Du hittar alla tillfällen i kalendern nedan. Ingen anmälan behövs – det är bara att komma förbi!

Få koll på referenserna – kom igång med Zotero!

På denna workshop går vi igenom grunderna i referenshanteringsprogrammet Zotero. Zotero hjälper dig att samla in och hålla ordning på dina referenser, samt att skapa korrekta hänvisningar och referenslistor när du skriver.

Strategier för framgångsrika studier (föreläsningsserie)

I denna föreläsningsserie får du veta mer om olika tekniker och strategier som bidrar till bättre studieteknik. Få svar på vanliga funderingar som till exempel:

• Hur ska jag plugga till tentan?
  • Hur läser jag kurslitteraturen effektivt?
  • Hur kan jag få ut mer av mina anteckningar?

Här kan du se alla kommande föreläsningar som hör till serien:

Strategier för framgångsrika studier

Skrivstuga för dig som skriver examensarbete

Välkommen till Universitetbibliotekets skrivstuga. Här får du en lugn plats att sitta och skriva på ditt examensarbete. Du har även möjlighet att bolla frågor om språk, stil och struktur med en skrivpedagog.

Vi kommer att hålla till i K2 Vintermyren. Hitta rummet på en karta (Mazemap).

Få koll på språket (föreläsningsserie)

Få koll på språket är en serie korta zoom-föreläsningar med fokus på språkriktighet. Vid varje tillfälle varvas genomgång med övningar så att du får tillfälle att öva på det vi går igenom. De fristående föreläsningarna återkommer två gånger under terminen, och ingen anmälan krävs.

Du hittar alla tillfällen i kalendern nedan.

Lär dig mer

Fler sätt att få hjälp

Boka en handledningstid för individuell hjälp av en bibliotekarie eller skrivpedagog. Kortare frågor kan du ställa till personalen i informationsdisken eller via kontaktformulär och chatt. Behöver du utveckla din sökteknik? Vår öppna online-kurs i informationssökning är tillgänglig dygnet runt.

Senast uppdaterad: 2023-01-18