Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hälsa på campus - Aktiviteter utan föranmälan

Hälsa på campus erbjuder öppna aktiviteter på Campus och runt om i Umeå. Varmt välkommen!

Program 1 mars september 2022

Hälsa på campus 1 mars erbjuder gemensamma aktiviteter där ingen föranmälan krävs.

Aktiviteter på Campusområdet:

Öppet hus på IKSU Sport
Plats: IKSU Sport
Mer information

Gratis träning på Europas största träningsanläggning, IKSU sport på campus. IKSU erbjuder nästintill oändligt med möjligheter, exempelvis simning, klättring, squash, beachvolley och gym. Platser till gruppträning erbjuds i mån av plats. Öppet hus gäller under hela vecka 9 på IKSU Sport (på campus) mot uppvisande av student- eller personal ID i receptionen.

Läs mer om IKSU: www.iksu.se

Öppet spår på campus
Plats: Campusängarna
Mer information

Idrottshögskolan erbjuder, i samarbete med Akademiska Hus och Umeå kommun, skidspår på campus området under dagarna 1-2 mars eller så länge vädret bevarar spåren.

Utrustning går att låna gratis via Fritidsbanken som finns på plats utanför Infocenter under tisdag den 1 mars, övriga dagar i Ålidhemscentrum. Anmäl dig gärna till något av de instruktörsledda passen, se aktiviteter med föranmälan.

Kontaktuppgifter: halsapacampus@umu.se

Skridskor på dammen
Plats: Campusdammen
Mer information

Akademiska Hus skottar fram dammen, välkommen att njuta av friskluft och skridskoåkning.

Utrusning finns att låna gratis av Fritidsbanken utanför Infocenter mellan kl. 10-14 tisdag 1 mars, övriga dagar i Ålidhemscentrum.

Låna utrustning av Fritidsbanken
Plats: utanför Infocenter
Mer information

Fritidsbanken finns på plats, tisdag 1 mars, utanför Infocenter mellan kl. 10-14 för att låna ut längdskidor, pjäxor och stavar. Det finns även skridskor för den som vill skrinna på Dammen. Övriga dagar och tider finns Fritidsbanken i Ålidhemscentrum.

OBS! Begränsad tillgång på material.

Kontaktuppgifter: halsapacampus@umu.se

Läs mer om Fritidsbanken: https://www.fritidsbanken.se/fritidsbank/umea/  

Aktiviteter online:

De förinspelade filmerna finns tillgängliga 1-3 mars.

Iskunskap - digital utbildning
Mer information

Här bjuds du på en digital utbildning om is, isvett, utrustning för långfärdsskriskoåkning och viktiga lärdomar om hur du bör agera vid oavsiktligt isbad. Satish Strömberg, it-pedadog vid Umeå universitet, har satt ihop detta omfattande eLearning-verktyg som både är inspirerande, lärorikt och livsviktigt. 

Kp1: Utrustning

Kp 2: Genom isen

Träna hemma med IKSU
Mer information

I IKSUs onlineträning hittar du ledarledda pass så att du kan träna med IKSU när du vill och på alla nivåer. Ett urval av passen är öppna för alla, det är bara att trycka på play och hänga med. IKSU Sport ligger på campus och är Europas största träningsanläggning.

Kontaktuppgifter: halsapacampus@umu.se 

Länk: https://www.iksu.se/sv/onlinetraning/onlinetraning-for-alla/  

Läs mer om IKSU: www.iksu.se  

ParkRun - digital information
Mer information

I väntan på att parkrun ska starta här i Umeå, arrangerar Vän i Umeå “Getting parkrun to Umeå”. Varje lördag morgon är du välkommen att promenera eller springa längs älven, vi möts i Broparken klockan 9.30 och avslutar varje tillfälle med fika. Alla är välkomna, det är gratis och det är super enkelt att delta.

Konceptet Parkrun hålls på lördagmornar i parker och andra grönområden runt om i hela världen.  Alla uppmuntras att delta, från de som tar sina första löparsteg till elitlöpare, från juniorer till de med mer erfarenhet - alla är välkomna!  

Kontaktuppgifter: elinn@vaniumea.se 

Filmens längd: 1,48 minuter

Mer information: www.parkrun.se samt https://vaniumea.se/

Året om aktiviteter på campus:

Utegym
Plats: campus
Mer information

Passa på att under Hälsa på campus testa universitetets nya utegym, icke ledarledd aktivitet.

Sedan september finns en ny aktivitetsyta och utegym på campus. Gymmet, som finansieras av Enheten för polisutbildningen och Umeå universitet, är öppet för alla under alla årstider. Varje modul utrustas med en QR-kod med tydliga instruktioner om de övningar som kan utföras och gymmet kommer att utformas för att passa alla. Gymmet kommer bestå av:

  • Modul A, belägen mellan Norra beteendevetarhuset och Polisutbildningshuset, är ett komplett utomhusgym med tio fasta stationer med justerbara vikter där man kan träna alla muskelgrupper. Varje station har tak med ledbelysning, vilket innebär att gymmen kommer att kunna nyttjas under alla årstider.
  • Modul B, en 400 m lång löparbana runt konstgräsplanen och i anslutning till löparbanan byggs.
  • Modul C, en multifunktionell träningsenhet som erbjuder en rad olika träningsmoment för både den erfarne personen likväl för den oerfarne. Träningsmomenten är oändliga och man kan träna både statiskt och dynamiskt.

Projektet innefattar även en grusplan i anslutning till löparbanan, som polisutbildningen kommer att använda vid olika övningar.

Fakta utegymmet
Öppettider: Dygnet runt. Utrustningen har både har tak och belysning så även alla årstider.

Innehåll: Utegym med 10 moduler, Funktionell träning, Löparbana (400 m) och grusplan för undervisning och övning.

Information: Varje del i utegymmet är utrustat med en QR-kod som gör att du både kan höra och se film om vad du kan göra och hur du ska utföra övningar. Allmän information kommer också att sättas upp så att det blir tydligt att aktivitetsytan är för alla, både studenter, personal och allmänhet.

Tillgänglighet: Anpassat till kvinnor, män och rullstolsburna, årstidsoberoende och upplyst.

Medverkande i att skapa utegymmet: Enheten för polisutbildning, Lokalförsörjningen, Akademiska hus, Svensk Markservice

Walk and talk-slingor
Plats: campus
Mer information

Inom ramen för Hälsa på Campus har Lokalförsörjningen tillsammans med Studenthälsan tagit fram promenadslingor runt campus som lämpar sig för Walk-and-talk-möten eller bara som en härlig återhämtningstur. Olika långa slingor från 5-40 minuter. Ta tillfället i akt och testa någon av slingorna under Hälsa på campus!

Några av slingorna skottas och finns tillgängliga året runt. Läs mer om de olika Walk and talk slingorna.

Karta Walk and talk-slingor