"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

Hälsa på campus - Föreläsningar

Hälsa på campus erbjuder inspirerande föreläsningar för anställda och studenter.

Föreläsningsprogram 13 februari 2024

Programmet erbjuder såväl föreläsningar live i Aula Nordica som förinspelade digitala föreläsningar. Ingen föranmälan krävs, varmt välkommen! 

Liveföreläsningar

Porträtt på Amanda Lahti, ST-läkare i allmänmedicin och forskare vid Lunds universitet.

Sittsjukan - varje steg räknas

Föreläsare: Amanda Lahti
Tid: 11:30-12:10
Lokal: Aula Nordica
  
Om det funnits en tablett med samma effekter som regelbunden rörelse och minskat stillasittande skulle det utan tvekan vara ett av världens mest sålda läkemedel. Få tabletter skulle ha så ringa biverkningar och positiva effekter på kroppen som regelbunden träning. Genom att röra på dig kan du inte bara förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar och dessutom må bra, sova bättre och orka mer. Dessutom lever du längre! 
 
Amandas föreläsning kommer att handla om effekterna av sittsjukan och att varje steg räknas. Bara genom att göra avbrott i det långvariga stillasittandet har du gjort mycket för din hälsa.  
 
Amanda Lahti är ST-läkare i allmän medicin och forskare vid Lunds universitet. Hon är även styrelseledamot för idrottsmedicin Sverige och lagläkare för Malmö FF herrar i Allsvenskan. Amanda har ett genuint intresse för både elitidrott och folkhälsa med inriktning på fysisk aktivitet och stillasittande. 2019 disputerade honom kring fysisk aktivitet bland barn och unga och 2022 gav hon ut den populärvetenskapliga boken "Sittsjukan".   

Porträttbild på Stig Wiklund, en av Sveriges främsta mentala tränare/coacher. Stig är utbildad socionom vid Umeå universitet samt utbildad mental tränare vid Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro.

Mentalt stark - från att tänka till att göra

Föreläsare: Stig Wiklund
Tid: 12:20-13:00
Lokal: Aula Nordica

Tankens makt är stor, hur vi tänker påverkar våra känslor och beteenden mer än vad vi tror. Genom mental träning kan vi lära oss att styra våra tankar i en positiv riktning och därmed påverka hur vi mår, utvecklas, presterar och fungerar. Med hjälp av mental träning kan vi göra bestående positiva förändringar i livet. 
 
Inom idrottsvärlden har man länge arbetat med mental träning och coaching för att nå framgång, ett framgångsrikt koncept som i allt större omfattning sprider sig till det omgivande samhället.  

Stig Wiklund är en av Sveriges främsta mentala tränare/coacher och har genom åren jobbat med många framgångsrika individer, både på och utanför idrottsarenan. De elitidrottare Stig arbetat med har tillsammans tagit 285 OS-, VM- och SM-medaljer, varav 60 guld. Stig Wiklund kan med sina 30 års erfarenheter i branschen som mental tränare, coach, föreläsare och inspiratör dela med sig av grunderna inom mental träning som får du att gå från att tänka till att göra. Stig är utbildad socionom vid Umeå universitet samt utbildad mental tränare vid Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro. 

Förinspelade digitala föreläsningar

Föreläsningarna finns tillgängliga 13-15 februari.

Stark genom klimakteriet

Filmens längd: 63:34 minuter

Föreläsare: Monika Björn

Nämn ordet klimakteriet och de flesta tänker på något negativt, men så behöver det inte vara! Författaren och träningsexperten Monika Björn pratar med både humor och allvar om hur vi själva kan påverka vårt välmående. 
 
Föreläsningen Stark genom klimakteriet riktar sig till alla, även om innehållet framförallt handlar om kvinnor.
 
Monika är författare och har jobbat heltid med träning, yoga och hälsa i över 25 år. De sista åren har Monika profilerat sig som en av Sveriges mest kända klimakterieaktivister och är en mycket efterfrågad föreläsare gällande kvinnors hälsa. 

Varför så svårt att följa goda hälsoråd?

Filmens längd: 22:30 minuter
Föreläsningen ges på engelska

Föreläsare: Steven Nordin

Trots att vi tidigt i livet får veta att vi ska äta nyttigt, motionera, dricka måttligt och inte röka har vi svårt att leva upp till det.

Steven Nordin, professor i psykologi och anställd vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet, kommer i föreläsningen berätta om vilka fördelarna är med hälsosamma levnadsvanor, varför det är så svårt att följa hälsoråd och hur man kan gå tillväga för att göra förändringen lättare att genomföra.

Stärk din förståelse om din psykiska hälsa

Filmens längd:

Föreläsare: Joakim Blomqvist

I denna digitala utbildning utforskas hur vi fungerar på insidan. Du kommer bland annat att få lära dig mer om hur vår psykiska hälsa fungerar och vad du kan göra för att stärka din förmåga att styra ditt mående och ditt liv i den riktning du önskar. 

Vi rekommenderar att du avsätter ca 30 min till utbildningen. Gärna i en ostörd miljö där du känner dig avslappnad, trygg och fokuserad. I utbildningen ingår även en övning som gör det enklare att starta en positiv förändring gällande dina relationer, din prestation, ditt fysiska mående eller ditt arbete. 

I över tio år har psykologen Joakim Blomqvist försökt överbrygga gapet mellan aktuell forskning och individens förståelse. Målet har varit att förenkla och förbättra möjligheterna för individen att stärka sin motståndskraft psykiska ohälsa. Med sitt företag Insightgap har han vunnit ett flertal innovationspriser, däribland det nationella Skapa accelerationspriset. 

 

Hjälteträning - fysträning för personer med Downs Syndrom

Filmens längd: 65:38 minuter

Föreläsare: John Gröntvedt, Frida Molin och Cecilia Brönemyr

När gruppboendet Uttervägen för första gången skulle springa hinderbanetävlingen Toughest krävdes ett träningsprogram och en personlig tränare (PT). Det var starten på allt. Under denna föreläsning berättar Cecilia, Frida och John om hur Hjälteträningen blev till och hur den har utvecklats till vad den är idag. Alla kan vi inspireras av Hjälteföreningen samt deras träningsfilosofi och rörelseglädje.

 

 

 

Senast uppdaterad: 2024-01-16