Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hälsa på campus - Föreläsningar

Hälsa på campus erbjuder inspirerande föreläsningar för anställda och studenter.

Föreläsningsprogram 1 mars 2022

Arrangemanget erbjuder förinspelade föreläsningar, tillgängliga 1-3 mars, samt två digitala liveföreläsningar.

LIVE online: Prestationsångest och självkritik

En föreläsning om vad självkritik och prestationsångest är och hur det kan begränsa dig i vardagen.

Malin Jonsson går igenom orsaker och hur du själv kan hantera självkritik och prestationsångest med exempelvis medveten närvaro och självmedkänsla.

Tid: 12:00-13:00

Föreläsare: Malin Jonsson, psykolog vid Studenthälsan Umeå universitet

Zoomlänk: https://umu.zoom.us/j/66165455005

Ingen föranmälan krävs.

LIVE online: Aktivera – att bibehålla hälsan vid det stillasittande arbetet

Det stillasittande arbetet ökar, vi rör oss mindre och endast en tredjedel av befolkningen uppfyller målet om fysisk aktivitet ur ett hälsoperspektiv. Men, varför är stillasittande arbete en hälsofara? Och vad krävs för att minska hälsoriskerna vid stillasittande arbete?

Föreläsningen syftar till att medvetandegöra de risker som finns med stillasittande arbete samt att belysa de förebyggande åtgärder som krävs för att undvika ohälsa kopplat till stillasittande.

Tid: 13.00-13:45

Föreläsare: Stina Nilsson, fysioterapeut och ergonom vid Företagshälsovården Feelgood.

Zoomlänk: https://feelgood-se.zoom.us/j/98977701806

Föreläsningen vänder sig enbart till anställda vid Umeå universitet, ingen föranmälan krävs. 

Frisk utan flum

Filmens längd: 50 minuter

Hur ofta ska man träna? Är kolhydrater farliga? Bränner man mer fett av att gå än av att springa? Maria Ahlsén, biokemist och doktor i fysiologi, avlivar hälsomyterna och låter forskningen tala för sig själv. Hon hjälper dig att hitta rätt i tränings- och kostdjungeln och låter vetenskapens ljus skina över ett område som berör oss alla och som så ofta annars domineras av  cyniskt lurendrejeri, gissningar och alternativläror.

Maria Ahlsén ligger bakom ett flertal böcker och podcasten Frisk utan Flum tillsammans med Jessica Norrbom. För detta tilldelades hon årets folkbildarpris 2021. 

Yogahjärna, självmedkänsla och nyanser av lycka

Föreläsare: Christina Andersson

Filmens längd: 29:11 minuter

Yogahjärnan är ett mindset av psykologisk flexibilitet där det finns marginal mellan tanke och reaktion. I det tillståndet ökar kapaciteten för glädje, tacksamhet och respekt mot oss själva och gentemot andra - alltså ett hjälpsamt sätt att bli den bästa versionen av oss själva.  

Christina Andersson är legitimerad psykolog, författare och forskare vid Karolinska institutet och hennes föreläsning hjälper dig att utveckla din yogahjärna med boost av självmedkänsla.

Isvett och livsnjuteri

Föreläsare: Satish Strömberg 

Filmens längd: 14:20 minuter

Satish är en erfaren långfärdsskridskoåkare och instruktör inom bland annat isvett och snowboard. Satish definierar långfärdsskridskoturer som ”transport mellan fikapauser” och delar upp åkare i två grupper: de som har plurrat och de som kommer att plurra. Han tillägger dock att med rätt kunskap och utrustning kan alla situationer hanteras på ett tryggt sätt. Denna föreläsning handlar om att åka långfärdsskridskor, hur du åker, vad du bör tänka på och vad du måste ha med sig. Du bjuds dessutom in till en gratis e-utbildning i isvett. Länk till e-utbildning (se aktiviteter online, Iskunskap - digital utbildning).

Satish Strömberg är livsnjutare och digital pedagog/språkvetare på Humlab, Umeå universitet. 

Nordic wild ice skating and ice saftey

In English.

Filmens längd: 13:30 minuter

Känslor och fysisk aktivitet

Föreläsare: Paul Davis

Filmens längd: 29:59 minuter
Föreläsningen ges på engelska.

Vi vet att fysisk aktivitet är bra för oss, ändå råder en global kris på grund av inaktivitet och fetma. Förhållandet mellan känslor och fysisk aktivitet är komplicerat och uttryck som ”No Pain, No Gain” gör inte saken bättre. I denna föreläsning beskriver Paul Davis hur våra tankar, känslor och fysiologi är kopplade till träningsbeteenden och vilken roll till exempel musik kan ha för vår träning. Här bjuds du som lyssnare på hög igenkänningsfaktor, goda skratt och kanske också några glädjetårar. 

Paul är professor i idrottspsykologi vid institutionen för psykologi, Umeå universitet.

Träning vid sjukdom och smärta - kanske som allra viktigast?

Föreläsare: Ulrika Aasa

Del 1, filmens längd: 12:09 minuter

Ulrika Aasas föreläsning del 1 som låg uppe igår under Hälsa på campusdagen var tyvärr en felaktig version av föreläsningen. Här kommer den korrekta versionen av föreläsningen. Idrottshögskolan ber om ursäkt för detta misstag.  

 

Del 2, filmens längd: 48:46 minuter

I den här föreläsningen presenterar Ulrika Aasa hur rörelse påverkar vår hälsa. Du får veta vad som händer i kroppen och i hjärnan när du sitter för länge eller inte rör på dig. Du får också lära dig hur du faktiskt kan omsätta den kunskapen i praktiken. Vilken funktion fyller vardagsmotion? Hur gör den som har en sjukdom, funktionsnedsättning eller kroppslig smärta som gör det svårt att nå upp till tidsrekommendationen om fysisk aktivitet? Ulrika ger dig svaren.  

Ulrika Aasa är lektor vid Umeå universitet, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering - enheten fysioterapi, och instruerar träning för dem som har svårt att ”träna som alla andra”. I sin föreläsning kommer Ulrika också att berätta om erfarenheter av Vitala, en digital träningstjänst som erbjuder individanpassad träning för hälsa och rehabilitering. 

När mer motivation inte räcker

Föreläsare: Johan Asplund

Filmens längd: 46:57 minuter

Har du någon gång fastnat i soffan och missat ett träningspass som du egentligen velat gå på? Många av oss vet att vi borde träna, många vill träna, men ibland är det svårt och för vissa av oss är det direkt omöjligt. Vad är det som hindrar oss och hur kommer vi förbi de trösklarna som håller oss tillbaka?

Johan Asplund är legitimerad fysioterapeut och adjunkt vid Instavdelningen idrottsmedicin vid Umeå universitet. I sin föreläsning delar Johan med sig av konkreta tips på hur du kan agera när motivationen tryter. 

Träning förlänger livet... eller?

Föreläsare: Marcel Ballin

Filmens längd: 33:11 minuter

Rubriker som säger att fysisk aktivitet är det bästa sen skivat bröd duggar tätt. I denna föreläsning presenterar Marcel Ballin, utifrån sin egen och andras forskning, vad vi vet kring effekter av fysisk aktivitet på hälsa och livslängd? Vad är det vi inte vet i dagsläget och varför behövs ett mer nyanserat förhållningssätt ur ett såväl samhälls- och vetenskapligt perspektiv som för den enskilde individen? Hur skiljer sig egentligen samband från bevisade effekter? Vilken roll spelar genetiken för den fysiska aktiviteten och vår hälsa? Och finns det risker med ensidiga och överdrivna budskap? Marcel guidar dig bland frågorna.

Marcel Ballin är doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering och är verksam vid forsknings- och innovationsenheten Livsmedicin. Marcel har bakgrund både inom idrottsmedicin och idrottsfysiologi. 

Äg din vardag!

Föreläsare: Andreas Domeij

Filmens längd: 40:06 minuter

Följ med Andreas Domeij på en energirik resa där han bjuder på inspiration som kommer att få dig att vilja ta tag i de utmaningar som just du står inför. Andreas är landslagstränare i längdskidåkning och flitigt anlitad konsult inom träning generellt.

Under Hälsa på campus finns det möjlighet att träna tillsammans med Andreas, han håller pass i det tillfälliga spåret på campus, klassisk åkning kl. 12 och skate kl. 13. Alla är välkomna, oavsett om du är nybörjare eller erfaren skidåkare.