Vad gör vi med historien?
Publicerad: 20 jun, 2019

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

Filosofidagar i Umeå syftar till inspiration
Publicerad: 12 jun, 2019

Den 14-16 juni äger filosofidagarna rum, för 13:e gången i ordningen. Dagarna är öppna för allmänheten.

VK: Bestörtningen går rakt genom filmduken
Publicerad: 12 jun, 2019

Historikern Lena Berggren om En Svensk tiger, en film om Sverige och skulden från andra världskriget.

Historisk rättvisa och historieundervisning
Publicerad: 05 jun, 2019

Björn Norlin, docent i historia, skriver om historisk rättvisa och historieundervisning i Forskarbloggen.

Bildning som motstånd
Publicerad: 14 maj, 2019

Tenderar diskussionen om bildning att vidmakthålla en patriarkal och konservativ tradition?

Jacqueline van Gent gästprofessor vid UGPS under maj 2019
Publicerad: 30 apr, 2019

Docent Jacqueline van Gent, Australien, besöker Umeå Group for Premodern Studies under maj månad.

5 miljoner till forskning om våld mot funktionshindrade
Publicerad: 12 apr, 2019

Forskningen belyser också vilken beredskap samhället har för att stötta de som utsätts.

Skytteanska samfundet prisar Glenn Sandström
Publicerad: 04 apr, 2019

Skytteanska Samfundet har tilldelat Glenn Sandström samfundets pris till en yngre välförtjänt forskare.

SR: Soldathustrun var viktig för soldattorpet
Publicerad: 03 apr, 2019

Historikern Martin Hårdstedt intervjuas i Sveriges radio P4 om soldathustruns roll i regementsstaden Umeå.

Spår av kalla kriget i Umeå
Publicerad: 27 mar, 2019

Idéhistorikern Christer Nordlund om ett okänt och högintressant försvarspolitiskt spår i Umeå.

Historieprofessor Lotta Vikström utsedd till Wallenberg Scholar
Publicerad: 26 mar, 2019

Lotta Vikström, professor i historia vid Umeå universitet, är en av 22 nya Wallenberg Scholars.

Vrede, rättvisa, sanning och konspiration
Publicerad: 26 mar, 2019

Historikern Lena Berggren aktuell med essä i Västerbottens-Kuriren och medverkan vid årets Littfest.

Två forskare vid Umeå universitet utses till Wallenberg Scholars
Publicerad: 25 mar, 2019

Lotta Vikström och Markus Schmid tilldelas 18 miljoner vardera av Wallenbergstiftelserna för fri forskning.

SVT: Historiska perspektiv om skogsbränder och den Svenska skogen
Publicerad: 15 mar, 2019

Historikern Anna Sténs om skogsbränder och den svenska skogen i Vetenskapens värld.

Umeåforskare debatterar demokratin med riksdagens talman
Publicerad: 07 mar, 2019

Lena Berggren och Anders Lidström deltar i paneldebatt under invigningen av utställningen Fira demokratin.