Skytteanska samfundet prisar Glenn Sandström
Publicerad: 04 apr, 2019

Skytteanska Samfundet har tilldelat Glenn Sandström samfundets pris till en yngre välförtjänt forskare.

SR: Soldathustrun var viktig för soldattorpet
Publicerad: 03 apr, 2019

Historikern Martin Hårdstedt intervjuas i Sveriges radio P4 om soldathustruns roll i regementsstaden Umeå.

Spår av kalla kriget i Umeå
Publicerad: 27 mar, 2019

Idéhistorikern Christer Nordlund om ett okänt och högintressant försvarspolitiskt spår i Umeå.

Historieprofessor Lotta Vikström utsedd till Wallenberg Scholar
Publicerad: 26 mar, 2019

Lotta Vikström, professor i historia vid Umeå universitet, är en av 22 nya Wallenberg Scholars.

Vrede, rättvisa, sanning och konspiration
Publicerad: 26 mar, 2019

Historikern Lena Berggren aktuell med essä i Västerbottens-Kuriren och medverkan vid årets Littfest.

Två forskare vid Umeå universitet utses till Wallenberg Scholars
Publicerad: 25 mar, 2019

Lotta Vikström och Markus Schmid tilldelas 18 miljoner vardera av Wallenbergstiftelserna för fri forskning.

SVT: Historiska perspektiv om skogsbränder och den Svenska skogen
Publicerad: 15 mar, 2019

Historikern Anna Sténs om skogsbränder och den svenska skogen i Vetenskapens värld.

Umeåforskare debatterar demokratin med riksdagens talman
Publicerad: 07 mar, 2019

Lena Berggren och Anders Lidström deltar i paneldebatt under invigningen av utställningen Fira demokratin.

Idéhistoria ger inblickar i vetandets världar
Publicerad: 25 feb, 2019

Med sin nya bok ”Vetandets världar” bidrar idéhistorikern Christer Nordlund till det offentliga samtalet.

Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2019
Publicerad: 19 feb, 2019

Jenny Eklöf tilldelas Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2019 på 30 000 kr.

Med rätt belysning börjar stenarna berätta
Publicerad: 21 jan, 2019

Ny avhandling i arkeologi beskriver upp hur stenar och berg kan berätta om forna tiders civilisationer.

Lena Berggren ny bloggare i Curie
Publicerad: 16 jan, 2019

Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, är ny bloggare i Vetenskapsrådets tidning Curie.

Umeåfilosof bakom nytt nummer av Analize
Publicerad: 07 jan, 2019

Senaste numret av Analize – Journal for Gender and Feminist Studies, är koordinerat av Daniela Cutas.

Christer Nordlund invald i Kungl. Vetenskapsakademien
Publicerad: 10 dec, 2018

Christer Nordlund, professor i idéhistoria, har valts in i Kungl. Vetenskapsakademien.

Banbrytande modern teolog i nytt ljus
Publicerad: 10 dec, 2018

I en ny avhandling belyser Leif Svensson Albrecht Ritschls teologiska tänkande.