Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Funktionsnedsättning hinder för jobb och partner
Publicerad: 27 maj, 2020

Historikern Lotta Vikström om villkoren för personer med funktionsnedsättningar från 1800-talet och framåt.

Skolresor och den framtida medborgaren
Publicerad: 18 maj, 2020

I en ny avhandling granskas hur skolresor i Portugal använts för att forma medborgarna och nationen.

Utredare vill göra om fria skolvalet
Publicerad: 27 apr, 2020

Björn Åstrand, Umeå universitet och regeringens särskild utredare, bakom ny utredning om skolsegregationen.

Högt betyg till Humlab
Publicerad: 22 apr, 2020

Vetenskapsrådet ger högsta betyg åt Swedish Humanities Labs där Humlab är en av huvudaktörerna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson till Umeå
Publicerad: 10 mar, 2020

Landsbygdsminister Jennie Nilsson kommer till Umeå för att delta i ett kunskapsseminarium om skogsbruk.

Unik hälsostudie får fem miljoner
Publicerad: 25 feb, 2020

Studie som är den första i sitt slag i Sverige får 5 miljoner kr av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Genusforskarskolan utlyser doktorandtjänster
Publicerad: 07 feb, 2020

Genusforskarskolan utlyser fem samfinansierade doktorandtjänster. Välkommen att göra en ansökan, senast 28/2.

Öppna lunchföreläsningar om böcker, medicin och kultur
Publicerad: 17 jan, 2020

Nätverket för medicinsk humaniora vid Umeå universitet ger 6 öppna lunchföreläsningar i vår.

Christer Nordlund omvald som ledamot i SCAS
Publicerad: 13 jan, 2020

Christer Nordlund, har omvalts till ledamot i styrelsen för Kollegiet för avancerade studier (SCAS) i Uppsala.

Nio miljoner till historieforskning
Publicerad: 07 jan, 2020

Glenn Sandström och Per Axelsson har erhållit 4 respektive 5 miljoner kronor i nya forskningsanslag.

Liberal-demokratisk islam är också politisk islam
Publicerad: 10 dec, 2019

Ny avhandling av Mattias Dahlkvist om författaren och ickevåldsförespråkaren Maulana Wahiduddin Khan.

Bladvändare för julledigheten
Publicerad: 13 dec, 2019

Katarina Gregersdotter, nyligen invald in i Svenska deckarakademin, tipsar om läsvärda böcker.

Ny forskarskola i utbildningshistoria
Publicerad: 27 nov, 2019

Den nya forskarskolan är ett samarbete mellan universiteten i Örebro, Umeå, Stockholm och Uppsala.

Umeåforskare bakom nya Militärhistoriepodden
Publicerad: 25 nov, 2019

Podcasten görs i samarbete med Martin Hårdstedt och Peter Bennesved båda verksamma vid Umeå universitet.

Välkommen till årets Burmanföreläsningar
Publicerad: 22 nov, 2019

Gästföreläsare är Ingrid Robeyns, professor, Utrecht University, på temat: Why worry about wealth.