Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 3 december 2020)

Ny bok om Ukrainas förhistoria
Publicerad: 24 nov, 2020

Boken där två Umeåforskare medverkar är den första heltäckande sammanställningen av ukrainsk förhistoria.

Idéhistorisk studentuppsats om Pingströrelsen får stipendium
Publicerad: 05 nov, 2020

Studenten Pascal Andréasson får stipendium för uppsatsen "Pingströrelsen – en tyst pacifistisk folkrörelse".

Civilförsvaret under lupp i ny avhandling
Publicerad: 04 nov, 2020

I en ny avhandling utreder Peter Bennesved hur få länder i världen kan mäta sig med Sverige i antal skyddsrum.

Philip Buckland invald i expertgrupp för forskningsinfrastruktur
Publicerad: 04 nov, 2020

De ska stärka forskningsdatas sökbarhet, tillgänglighet, interoperabilitet och återanvändning.

Ny bok: Gråskalan – en essä om sexism och rasism
Publicerad: 13 okt, 2020

På en resa besöker idéhistorikern Daniel Nyström tre sorters miljöer och reflekterar över sexism och rasism.

Demokrati är ingen självklarhet
Publicerad: 28 sep, 2020

I en ny bok med Jonny Hjelm och Christer Nordlund som redaktörer belyses demokratins framväxt och utmaningar.

Idéhistoriker invalda i kommitté för teknik- och vetenskapshistoria
Publicerad: 25 sep, 2020

Jenny Eklöf, Kjell Jonsson och Christer Nordlund, nya i nationalkommittén för teknik- och vetenskapshistoria.

Hur har egentligen elektriskt ljus producerats?
Publicerad: 09 sep, 2020

Idéhistorikern Hanna Vikström skriver i "Technology and Culture" om utvecklingen av glödlampor.

Ny bok om socialt arbete i skolan
Publicerad: 27 aug, 2020

Ny bok om socialt arbete i skolan.

Ny bok om rituella rum och heliga platser
Publicerad: 21 aug, 2020

Forskare vid Humanistiska fakulteten medverkar i en ny antologi om rituella rum och heliga platser.

New Scientist: Rikedomsklyfta i Europa redan för 6600 år sedan
Publicerad: 04 aug, 2020

Arkeologiska analyser av skelett visar på socioekonomisk ojämlikhet i Europa redan för 6600 år sedan.

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Arkeologen Paul Bahn hedersdoktor i Umeå
Publicerad: 16 jun, 2020

Den brittiske arkeologen Paul Bahn har av humanistiska fakulteten utsetts till hedersdoktor 2020.

Forskning.se: Umeålaboratorium analyserar spår från forntida klimatkriser
Publicerad: 12 jun, 2020

Hur klarade våra förfäder extrema klimathändelser? Klimatarkeologer söker svar.

En viral världshistoria
Publicerad: 04 jun, 2020

Internationellt samtal om pandemier förr och nu med bl.a. historikerna Janet McCalman och Per Axelsson.