Liberal-demokratisk islam är också politisk islam
Publicerad: 10 dec, 2019

Ny avhandling av Mattias Dahlkvist om författaren och ickevåldsförespråkaren Maulana Wahiduddin Khan.

Ny forskarskola i utbildningshistoria
Publicerad: 27 nov, 2019

Den nya forskarskolan är ett samarbete mellan universiteten i Örebro, Umeå, Stockholm och Uppsala.

Umeåforskare bakom nya Militärhistoriepodden
Publicerad: 25 nov, 2019

Podcasten görs i samarbete med Martin Hårdstedt och Peter Bennesved båda verksamma vid Umeå universitet.

Välkommen till årets Burmanföreläsningar
Publicerad: 22 nov, 2019

Gästföreläsare är Ingrid Robeyns, professor, Utrecht University, på temat: Why worry about wealth.

Förmoderna tider på Island under lupp
Publicerad: 21 nov, 2019

Ny avhandling bidrar till olika perspektiv av det förmoderna livet på Island.

Framstående historiker och funktionshinderforskare är gästprofessor vid Umeå universitet 11 november till 10 december
Publicerad: 14 nov, 2019

Catherine J. Kudlick med omfattande erfarenheter av att bygga broar mellan akademi och samhälle gästar Umeå.

Ny historisk studie av pedagogik i Sverige från 1940-talet och framåt
Publicerad: 23 okt, 2019

I ett nytt forskningsprojekt utforskas pedagogikens utmärkande drag och samhälleliga roll de senaste 80 åren.

15 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond
Publicerad: 18 okt, 2019

Tre forskningsprojekt vid Umeå universitet tilldelas totalt 15 miljoner kronor av RJ.

Brittiska historikern Ludmilla Jordanova gästar idéhistoria v. 39
Publicerad: 20 sep, 2019

Jordanova är professor vid Durham University och ger bland annat ett seminarium 25 september.

Religionsvetaren Sam Gill gästar Umeå universitet 8–10 oktober
Publicerad: 19 sep, 2019

Sam Gill, University of Colorado Boulder, ger två öppna föreläsningar och ett seminarium under sitt besök.

Är det smärtan som får oss att skrika?
Publicerad: 05 sep, 2019

I en ny doktorsavhandling argumenterar Bram Vaassen för en oortodox lösning på ett problem.

Vad gör vi med historien?
Publicerad: 20 jun, 2019

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

Filosofidagar i Umeå syftar till inspiration
Publicerad: 12 jun, 2019

Den 14-16 juni äger filosofidagarna rum, för 13:e gången i ordningen. Dagarna är öppna för allmänheten.

VK: Bestörtningen går rakt genom filmduken
Publicerad: 12 jun, 2019

Historikern Lena Berggren om En Svensk tiger, en film om Sverige och skulden från andra världskriget.

Historisk rättvisa och historieundervisning
Publicerad: 05 jun, 2019

Björn Norlin, docent i historia, skriver om historisk rättvisa och historieundervisning i Forskarbloggen.