Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 6 augusti 2020)

New Scientist: Rikedomsklyfta i Europa redan för 6600 år sedan
Publicerad: 04 aug, 2020

Arkeologiska analyser av skelett visar på socioekonomisk ojämlikhet i Europa redan för 6600 år sedan.

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Arkeologen Paul Bahn hedersdoktor i Umeå
Publicerad: 16 jun, 2020

Den brittiske arkeologen Paul Bahn har av humanistiska fakulteten utsetts till hedersdoktor 2020.

Forskning.se: Umeålaboratorium analyserar spår från forntida klimatkriser
Publicerad: 12 jun, 2020

Hur klarade våra förfäder extrema klimathändelser? Klimatarkeologer söker svar.

En viral världshistoria
Publicerad: 04 jun, 2020

Internationellt samtal om pandemier förr och nu med bl.a. historikerna Janet McCalman och Per Axelsson.

Funktionsnedsättning hinder för jobb och partner
Publicerad: 27 maj, 2020

Historikern Lotta Vikström om villkoren för personer med funktionsnedsättningar från 1800-talet och framåt.

Skolresor och den framtida medborgaren
Publicerad: 18 maj, 2020

I en ny avhandling granskas hur skolresor i Portugal använts för att forma medborgarna och nationen.

Utredare vill göra om fria skolvalet
Publicerad: 27 apr, 2020

Björn Åstrand, Umeå universitet och regeringens särskild utredare, bakom ny utredning om skolsegregationen.

Högt betyg till Humlab
Publicerad: 22 apr, 2020

Vetenskapsrådet ger högsta betyg åt Swedish Humanities Labs där Humlab är en av huvudaktörerna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson till Umeå
Publicerad: 10 mar, 2020

Landsbygdsminister Jennie Nilsson kommer till Umeå för att delta i ett kunskapsseminarium om skogsbruk.

Unik hälsostudie får fem miljoner
Publicerad: 25 feb, 2020

Studie som är den första i sitt slag i Sverige får 5 miljoner kr av Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Genusforskarskolan utlyser doktorandtjänster
Publicerad: 07 feb, 2020

Genusforskarskolan utlyser fem samfinansierade doktorandtjänster. Välkommen att göra en ansökan, senast 28/2.

Öppna lunchföreläsningar om böcker, medicin och kultur
Publicerad: 17 jan, 2020

Nätverket för medicinsk humaniora vid Umeå universitet ger 6 öppna lunchföreläsningar i vår.

Christer Nordlund omvald som ledamot i SCAS
Publicerad: 13 jan, 2020

Christer Nordlund, har omvalts till ledamot i styrelsen för Kollegiet för avancerade studier (SCAS) i Uppsala.

Nio miljoner till historieforskning
Publicerad: 07 jan, 2020

Glenn Sandström och Per Axelsson har erhållit 4 respektive 5 miljoner kronor i nya forskningsanslag.