Christer Nordlund invald i Kungl. Vetenskapsakademien
Publicerad: 10 dec, 2018

Christer Nordlund, professor i idéhistoria, har valts in i Kungl. Vetenskapsakademien.

Banbrytande modern teolog i nytt ljus
Publicerad: 10 dec, 2018

I en ny avhandling belyser Leif Svensson hur Albrecht Ritschls teologiska tänkande.

Föreläsningar om svensk demokrati gav många viktiga perspektiv
Publicerad: 06 dec, 2018

Forskare i historia, idéhistoria och statsvetenskap föreläste om den svenska demokratin och dess historia.

Ny bok: Kvinnor och andlighet i norr
Publicerad: 21 nov, 2018

Ny bok om religiösa förhållanden i det nordliga områdets historia

Ny bok om Svenska kyrkan och samerna
Publicerad: 15 nov, 2018

Vitboksprojektet om relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna har resulterat i två publikationer.

Ny bok: Carl Olof Rosenius betydelse
Publicerad: 15 nov, 2018

Till 150-årsminnet av Carl Olof Rosenius död har tre forskare gett ut en ny bok.

SR: Historikern Anna Sténs om skogsägarnas äganderätt i P1
Publicerad: 09 nov, 2018

Anna Sténs talar om en ny studie av debatten om att skogsägarnas äganderätt är hotad i Kampen om skogen i P1.

Från den egna vreden till den andres empati
Publicerad: 08 nov, 2018

En ny avhandling visar många innebörder av den feministiska idén om att det personliga är politiskt.

Kritik mot kartläggning av rasism mot samer
Publicerad: 29 okt, 2018

Rapporten ”Kartläggning av rasism mot samer” kritiseras för att vara undermålig.

Ny gästprofessor till institutionen för idé- och samhällstudier
Publicerad: 16 okt, 2018

Professor Mette Buchardt, Aalborgs universitet, gästar institutionen för idé- och samhällsstudier 15/10–9/11.

Lärarhögskolan samarbetar om arktisk lärarutbildning
Publicerad: 23 aug, 2018

Lärarhögskolan skapar ny arktisk lärarutbildning för social rättvisa och jämlikhet i ett samarbetsprojekt.

1,6 miljoner till studie av samisk hälsa och levnadsförhållanden
Publicerad: 15 aug, 2018

Christina Storm Mienna och Per Axelsson vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning beviljas forskningsmedel.

Umeålektor särskild utredare åt regeringen
Publicerad: 15 aug, 2018

Björn Åstrand blir särskild utredare för att minska skolsegregation och förbättra resurstilldelning i skolan.

Ny bok om fältforskningsinstitutionernas historia
Publicerad: 15 aug, 2018

Tretton forskare tar ett samlat grepp om fältforskningsinstitutionernas historia, från 1600-talet och framåt.

Fyra nya pedagogiskt meriterade lärare vid institutionen för idé- och samhällsstudier
Publicerad: 13 jun, 2018

Institutionen har har nu ytterligare 3 meriterade och en excellent lärare.