Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Neurovetenskaper

Neurovetenskaper (tidigare Klinisk Neurovetenskap) innefattar sjukvårdsspecialiteterna Neurologi, Neurokirurgi och Klinisk Neurofysiologi. Vi håller till på Norrlands universitetssjukhus och är knutna till Neuro- huvud- halscentrum i Region Västerbotten.

Nyheter

Måttligt med fruktklämmisar ger inte övervikt på barn
Publicerad: 09 sep, 2021

Så kallade fruktklämmisar någon gång i veckan har inget samband med övervikt hos barn visar ny studie.

Nytt råd för artificiell intelligens och autonoma system
Publicerad: 30 aug, 2021

Rådet MAI verkar för att stärka fakulteten inför en framtid där AI kommer spela en avgörande roll.

Vi är verksamma inom hela det neurologiska sjukdomspanoramat, men har särskilt forskningsintresse för sjukdomarna ALS, stroke, Parkinsons sjukdom, multipel skleros, traumatisk hjärnskada, yrsel, subaraknoidalblödning, hjärntumör och normaltryckshydrocefalus. Vi beskriver orsaker och mekanismer som leder till sjukdom, vi studerar sjukdomarnas manifestationer och prognos, vi söker hitta bättre metoder för diagnostik och försöker utveckla förbättrade medicinska såväl som neurokirurgiska behandlingsmetoder.

Inom ämnet finns flera starka forskargrupper och profilområden vilka utgör stimulerande miljöer för utbildning av doktorander och uppsatsarbeten för studenter. Klicka på länkarna nedan för mer information.

Vår forskning finansieras av Umeå universitet och Region Västerbotten, men också av externa forskningsmedel från bl a Vetenskapsrådet, Stiftelsen för strategisk forskning, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Rymdstyrelsen, Hjärnfonden, Parkinsonfonden och Hjärt- och Lungfonden.