Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Neurovetenskaper

Neurovetenskaper (tidigare Klinisk Neurovetenskap) innefattar sjukvårdsspecialiteterna Neurologi, Neurokirurgi och Klinisk Neurofysiologi. Vi håller till på Norrlands universitetssjukhus och är knutna till Neuro- huvud- halscentrum i Region Västerbotten.

Nyheter

Avhandling om fyra virus och ett protein i övre luftvägen
Publicerad: 2022-11-22

Virus i övre luftvägarna som ger upphov till infektioner och i vissa fall cancer kartläggs i ny avhandling.

De får Mångbergs pris 2020-2022
Publicerad: 2022-10-03

I år får tre forskare Swedbanks vetenskapliga pris till Amanda och Per Algot Mångbergs minne.

Kunskap om minnet viktigt när barn förhörs i rättsfall
Publicerad: 2022-09-27

Rickard L Sjöberg är neurokirurg men har nyligen medverkat i en ny lärobok om barnförhör.

Vi är verksamma inom hela det neurologiska sjukdomspanoramat, men har särskilt forskningsintresse för sjukdomarna ALS, stroke, Parkinsons sjukdom, multipel skleros, traumatisk hjärnskada, yrsel, subaraknoidalblödning, hjärntumör och normaltryckshydrocefalus. Vi beskriver orsaker och mekanismer som leder till sjukdom, vi studerar sjukdomarnas manifestationer och prognos, vi söker hitta bättre metoder för diagnostik och försöker utveckla förbättrade medicinska såväl som neurokirurgiska behandlingsmetoder.

Inom ämnet finns flera starka forskargrupper och profilområden vilka utgör stimulerande miljöer för utbildning av doktorander och uppsatsarbeten för studenter. Klicka på länkarna nedan för mer information.

Vår forskning finansieras av Umeå universitet och Region Västerbotten, men också av externa forskningsmedel från bl a Vetenskapsrådet, Stiftelsen för strategisk forskning, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Rymdstyrelsen, Hjärnfonden, Parkinsonfonden och Hjärt- och Lungfonden.