"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

OTIS

Studien undersöker hur en nordisk tilläggskost mellan 4-18 månader kan få barn att få smak för växtbaserad mat som är både hälsosam och klimatsmart.

OTIS är en randomiserad kontrollerad studie som startade 2015 till 2019 där 250 friska barn ingick mellan 4-18 månader. Hälften av deltagarna fick en nordisk tilläggskost med mindre protein och fokus på växtbaserad mat från grönsaker, frukt, bär och rotfrukter från Norden. Den andra hälften ingick i en kontrollgrupp som följde de nationella råd från Livsmedelsverket.

Målsättningen med OTIS studien var att jämföra hur en nordisk kost med fokus på tidig smakträning, nordiska råvaror och föräldrastöd påverkade barnens matintag, tillväxt, olika biomarkörer i blodet, kroppssammansättning, tarmflora och så vidare i jämförelse med kontrollgruppen som följde de nationella råden.

De 206 barn som fullföljde OTIS-studien till 18 månaders ålder kommer under 2022-2025 bjudas in till uppföljningen av OTIS-studien som 7-8-åringar. Vi kommer undersöka de långsiktiga effekterna från den tidiga spädbarnskosten genom att undersöka hur barnens hälsa och matvanor är i skolåldern. 

Senast uppdaterad: 2023-01-03