Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Samarbeta med institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Institutionen välkomnar möjligheten att samarbeta med personer, företag och organisationer i både de privata och offentliga sektorerna.

Kost- och måltidsvetenskap handlar om människans möte med maten och är i hög grad ett tvärvetenskapligt ämne som ligger i tiden. Mat och måltider, och hur de produceras påverkar hälsa, ekonomi och miljö både på individ och samhällsnivå. Institutionen kan erbjuda flera samverkansmöjligheter.

Exempel på samverkansmöjligheter

Skräddarsydda uppdragsutbildningar och kompetensutveckling

Kan vi hjälpa dig att utveckla din personal? Vi har möjlighet att skräddarsy utbildning för dina anställda. Det kallas uppdragsutbildning.

Har ditt företag behov av utveckling, står ni inför ett problem eller en komplicerad situation av något slag som kräver en utredning? Våra studenter kan under en 10 veckors period under handledning av seniora forskare diagnostisera och analysera detta och komma med förslag att komma vidare.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Våra studenter tillbringar viss tid av sina studier på branschföretag. Vi har ett kontaktnät med branschföretag som ständigt utvecklas. Vill du ta emot och handleda en student i din verksamhet hör av dig till oss.
Varje höst går ca 25 dietiststudenter och ca 20 gastronomistudenter ut på VFU och på vårterminerna praktiserar ca 20 kostvetarstudenter med inriktning kostekonom eller livsmedelsinspektör.

Rekryteringsaktiviteter

Behöver du rekrytera välutbildad personal? Hör av dig till oss, vi arrangerar regelbundet branschträffar för studenter och företag.

Restaurangen öppnas för allmänheten

Vill du äta och dricka gott och samtidigt uppleva en unik miljö och olika typer av måltidsupplevelser? Under utbildningen driver våra studenter utbildningsrestaurangen vid ett flertal tillfällen under tidig vår och tidig höst. Både lunch och middag serveras. Håll utkik och följ oss på vår facebooksida.

Examensarbeten

I slutet av sin utbildning ska studenten praktisera sina kunskaper i form av ett examensarbete, vilket ofta görs i samarbete med ett företag eller en organisation. Varje år skrivs ca 45 examensarbeten på institutionen och en del av dessa görs i samverkan med kommun, landsting, företag och organisationer. Examensarbetena har handlat om matsedelsplanering inom skolmåltiden och äldreomsorgen, egenkontroll, ekologisk mat, kost och hälsa, receptutveckling, kostsituationen för speciella patientgrupper med mera.

För ditt företag kan samarbete med en student genom examensjobb vara ett sätt att pröva en idé, lösa ett problem eller belysa aktuella frågeställningar. Samtidigt är det en möjlighet att "prova på" en ny resurs – kanske studenten får chansen nästa gång ni ska rekrytera?

Fortbildning och kompetensutveckling

Institutionen har med sin breda kompetens möjlighet att utveckla och erbjuda kurser och seminarier inom de flesta kost- och måltidsvetenskapliga områden. Vi har stor erfarenhet av distans- och nätbaserade kurser. Till exempel erbjuder vi en fortbildningsdag för lärare Hem- och konsumentkunskap under novemberlovet varje år.

Forskningssamverkan

Vi samarbetar gärna med kommun, landsting, företag och organisationer i större eller mindre forskningsprojekt.

 

Kontakta oss för mer info

Björn Norén
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 93
Annica Nylander
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 89