"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samarbeta med institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Institutionen välkomnar möjligheten att samarbeta med personer, företag och organisationer i både de privata och offentliga sektorerna.

Kandidatuppsats om kokböcker

Efter att ha skrivit en kandidatuppsats om kokböcker över tid, arbetar två alumner nu med en av forskarna vid institutionen med att realisera recept ur Cajsa Wargs kokbok. 

Frukostseminarium

Är Du hungrig på samtal om mat och måltider? Anmäl dig till våra återkommande frukostseminarium

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till ledning och administration

Kalender

Föreläsningar, mässor, konferenser och disputationer. Se vilka evenemang som är på gång på institutionen.

Kost- och måltidsvetenskap handlar om människans möte med maten och är i hög grad ett tvärvetenskapligt ämne som ligger i tiden. Mat och måltider, och hur de produceras påverkar hälsa, ekonomi och miljö både på individ och samhällsnivå. Institutionen kan erbjuda flera samverkansmöjligheter.

Exempel på samverkansmöjligheter

Skräddarsydda uppdragsutbildningar och kompetensutveckling

Kan vi hjälpa dig att utveckla din personal? Vi har möjlighet att skräddarsy utbildning för dina anställda. Det kallas uppdragsutbildning.

Har ditt företag behov av utveckling, står ni inför ett problem eller en komplicerad situation av något slag som kräver en utredning? Våra studenter kan under en 10 veckors period under handledning av seniora forskare diagnostisera och analysera detta och komma med förslag att komma vidare.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Våra studenter tillbringar viss tid av sina studier på branschföretag. Vi har ett kontaktnät med branschföretag som ständigt utvecklas. Vill du ta emot och handleda en student i din verksamhet hör av dig till oss.
Varje höst går ca 25 dietiststudenter och ca 20 gastronomistudenter ut på VFU och på vårterminerna praktiserar ca 20 kostvetarstudenter med inriktning kostekonom eller livsmedelsinspektör.

Rekryteringsaktiviteter

Behöver du rekrytera välutbildad personal? Hör av dig till oss, vi arrangerar regelbundet branschträffar för studenter och företag.

Restaurangen öppnas för allmänheten

Vill du äta och dricka gott och samtidigt uppleva en unik miljö och olika typer av måltidsupplevelser? Under utbildningen driver våra studenter utbildningsrestaurangen vid ett flertal tillfällen under tidig vår och tidig höst. Både lunch och middag serveras. Håll utkik och följ oss på vår facebooksida.

Examensarbeten

I slutet av sin utbildning ska studenten praktisera sina kunskaper i form av ett examensarbete, vilket ofta görs i samarbete med ett företag eller en organisation. Varje år skrivs ca 45 examensarbeten på institutionen och en del av dessa görs i samverkan med kommun, landsting, företag och organisationer. Examensarbetena har handlat om matsedelsplanering inom skolmåltiden och äldreomsorgen, egenkontroll, ekologisk mat, kost och hälsa, receptutveckling, kostsituationen för speciella patientgrupper med mera.

För ditt företag kan samarbete med en student genom examensjobb vara ett sätt att pröva en idé, lösa ett problem eller belysa aktuella frågeställningar. Samtidigt är det en möjlighet att "prova på" en ny resurs – kanske studenten får chansen nästa gång ni ska rekrytera?

Fortbildning och kompetensutveckling

Institutionen har med sin breda kompetens möjlighet att utveckla och erbjuda kurser och seminarier inom de flesta kost- och måltidsvetenskapliga områden. Vi har stor erfarenhet av distans- och nätbaserade kurser. Till exempel erbjuder vi en fortbildningsdag för lärare Hem- och konsumentkunskap under novemberlovet varje år.

Forskningssamverkan

Vi samarbetar gärna med kommun, landsting, företag och organisationer i större eller mindre forskningsprojekt.

 

Pågående samarbeten

European Federation of the Association of Dietitians (EFAD)

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap är associerad medlem av European Federation of the Association of Dietitians (EFAD; http://www.efad.org). EFAD är en sammanslutning av nationella yrkesorganisationer för dietister/kostekonomer/kostvetare  verksamma inom sjukvård, storhushåll och folkhälsoarbete i Europa (på engelska definieras samtliga dessa grupper som ’dietitians’). För närvarande (2020), har EFAD 33 nationella yrkesorganisationer som medlemmar. Dessa representerar över 35.000 dietister i 28 europeiska länder. EFAD har också 40 associerade utbildningsmedlemmar från totalt 30 länder som tillsammans utbildar ca 10 000 studenter.

Årsberättelse 2019

År 2018 mottog professor Agneta Hörnell   EFADs nyinstiftade ”European Dietetic Fellowship Award”. Hennes prisföreläsning hölls vid EFADs konferens i Berlin 2019. Den filmade föreläsningen kan ses här och åhörarkopior finns här

 

 

Kontakta oss för mer info

Björn Norén
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 93
Annica Nylander
Universitetsadjunkt
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 89
Senast uppdaterad: 2023-12-29