Nyheter från institutionen

Utvecklar metod för bestämning av cytostatika och tungmetalljoner
Publicerad: 12 nov, 2019

Fokus i avhandlingen är att utveckla biosensorytor för detektion av läkemedel för cancerbehandling.

Prestigefyllt amerikanskt forskningsanslag till Umeå universitet
Publicerad: 02 okt, 2019

NIH delar ut medel till forskning om insulinreceptorkinaset, vilket är kopplat till diabetes och cancer.

Fyra projekt får pedagogiska utvecklingsmedel (Punktum) 2020
Publicerad: 25 sep, 2019

Den 24 september beslutade rektor att fyra pedagogiska utvecklingsprojekt beviljas medel från Punktum 2020.

Avbildar när protein bildar trådar och skapar 3D-nätverk
Publicerad: 10 sep, 2019

För första gången visar Umeåforskare tredimensionellt hur streptomyces-protein bildar filament.

Studerar uran i bentonit för slutförvaring av kärnavfall
Publicerad: 26 aug, 2019

Michael Holmboe studerar hur uranmolekyler interagerar med bentonit som kan användas som buffertmaterial.

Vetenskaplig artikel om gröna bioplaster äras
Publicerad: 20 jun, 2019

Kemiprofessor Christiane Funks artikel om bioplaster har invalts i en specialutgåva i Trends in Plant Science.

Kemister firar periodiska systemet som fyller 150 år
Publicerad: 05 jun, 2019

Oorgandagarna bjuder på en öppen föreläsning om kultur och historik kring det periodiska systemet 12 juni.

Forskningen i fokus – mitt på torget
Publicerad: 24 maj, 2019

Genomslaget för Soapbox sciences kvinnliga forskare i Umeå blev stort, både publikmässigt och i media.

Kempestiftelserna storsatsar på integrerad strukturbiologi
Publicerad: 17 maj, 2019

Via anslag från Kempe startar nu ett postdoktorprogram för att stimulera djärv strukturbiologiforskning.

Testar designade kolmaterial för att rena avloppsvatten
Publicerad: 15 maj, 2019

Mirva Niinipuu visar att de undersökta kolens kapacitet att avskilja organiska vattenföroreningar var låg.