Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 november 2020)

Nyheter från institutionen

Ny avancerad reningsteknik förbättrar avloppsvattenkvalitet
Publicerad: 26 nov, 2020

En elektroperoxonprocess, som ger bättre reningseffekt än ozonering, är i fokus i Majids avhandling.

Umeåforskare vill rädda miljontals liv – med ny antibiotika
Publicerad: 25 nov, 2020

Problemet med antibiotikaresistens i fokus i veckan. Professor Fredrik Almqvist försöker hitta en lösning.

Unikt Nobelprogram med svenska och koreanska forskare
Publicerad: 24 nov, 2020

Svenska och koreanska forskare kommenterar årets Nobelpristagare i ett helt nytt virtuellt program.

Fyra frågor till Martin om gröna superhjältar på ForskarFredag
Publicerad: 17 nov, 2020

På ForskarFredag berättar Martin lekfullt om mikroalger till avloppsvattenrengöring och göda tomater.

Forskningsgenombrott kan rädda liv vid nervgasförgiftning
Publicerad: 05 nov, 2020

Studie vid FOI och på Företagsforskarskolan löser en gåta som gäckat forskare i över 50 år.

Framtidens miljötekniska samarbeten i norr ska diskuteras
Publicerad: 22 sep, 2020

Nu är det dags för nästa steg i EU-projektet Green North där samhälle, akademi och näringsliv samverkar.

Tillverkar molekyler som fastnar på felveckade proteiner
Publicerad: 14 sep, 2020

Molekylerna binder till amyloida plack och kan störa molekylära processer som leder till att nervceller dör.

Ett steg mot förbättrad förståelse för bakteriella sjukdomar
Publicerad: 10 sep, 2020

Kemister har tillsammans med tyska forskare utvecklat en metod för att fånga bakteriella toxiners substrat.

Nya rön om vattendelningsreaktionen i fotosystem II
Publicerad: 08 sep, 2020

Caspers avhandling diskuterar vilka vattenmolekyler som är de reaktiva och hur den reaktionen fortskrider.

Ny flisningsmetod leder till effektivare användning av vedråvara
Publicerad: 19 aug, 2020

De första stegen kan vara viktiga för att öka utbytet från skogsråvaran menar Jessica Gard Timmerfors.