Nyheter från institutionen

Umeåforskare upptäcker molekyl för cancerdiagnostik
Publicerad: 14 jan, 2020

Fyrsträngat DNA som associeras med cancer kan detekteras med en fluorescerande molekyl.

Antibiotikaresistens uppmärksammas över hela världen
Publicerad: 19 nov, 2019

Antibiotikaresistens uppmärksammas över hela världen. Kemisten Fredrik Almqvist diskuterar utmaningen.

Nya pengar ger mer forskning mot cancer
Publicerad: 14 nov, 2019

Cancerforskningen vid Umeå universitet får ett rejält tillskott från Cancerfonden

Utvecklar metod för bestämning av cytostatika och tungmetalljoner
Publicerad: 12 nov, 2019

Fokus i avhandlingen är att utveckla biosensorytor för detektion av läkemedel för cancerbehandling.

Prestigefyllt amerikanskt forskningsanslag till Umeå universitet
Publicerad: 02 okt, 2019

NIH delar ut medel till forskning om insulinreceptorkinaset, vilket är kopplat till diabetes och cancer.

Fyra projekt får pedagogiska utvecklingsmedel (Punktum) 2020
Publicerad: 25 sep, 2019

Den 24 september beslutade rektor att fyra pedagogiska utvecklingsprojekt beviljas medel från Punktum 2020.

Avbildar när protein bildar trådar och skapar 3D-nätverk
Publicerad: 10 sep, 2019

För första gången visar Umeåforskare tredimensionellt hur streptomyces-protein bildar filament.

Studerar uran i bentonit för slutförvaring av kärnavfall
Publicerad: 26 aug, 2019

Michael Holmboe studerar hur uranmolekyler interagerar med bentonit som kan användas som buffertmaterial.

Vetenskaplig artikel om gröna bioplaster äras
Publicerad: 20 jun, 2019

Kemiprofessor Christiane Funks artikel om bioplaster har invalts i en specialutgåva i Trends in Plant Science.

Kemister firar periodiska systemet som fyller 150 år
Publicerad: 05 jun, 2019

Oorgandagarna bjuder på en öppen föreläsning om kultur och historik kring det periodiska systemet 12 juni.