"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-09

Årets vän sänker trösklar mellan studenter och arbetsgivare

NYHET Priset Årets vän går till Catarina Gammelgård för hennes arbete i projektet ”Studenter möter arbetslivet”. Via evenemang, studiebesök och lunchföreläsningar har hon gjort det lättare för regionens företag och universitetsstudenter att möta varandra.

– Jag är superglad, stolt och rörd! Särskilt när jag ser vilka andra som har fått priset före mig. Jag menar, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norr, Peter Larsson … och nu jag. Shit! Det går nästan inte att ta in. Det känns helt fantastiskt att uppmärksammas för något jag har jobbat så hårt med så länge, ler en chockad Catarina Gammelgård.

Steget mellan Peter och Catarina är egentligen inte så långt. En sak sagda fjolårsvinnare efterlyste var att näringsliv och akademi skulle samverka ännu mer för att redan tidigt under utbildningstiden visa upp norra Sveriges potential, så att studenter lättare kan föreställa sig sin framtid här när de är klara. Precis det har Catarina Gammelgård agerat motor för.

Kastat ljus över fördomar

De senaste tre åren har hon drivit "Studenter möter arbetslivet", ett projekt i regi av Västerbottens Handelskammare. Målet har varit att skapa mötesplatser mellan universitetets studenter och länets arbetsgivare för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling i Västerbotten. 

En stor del av jobbet har handlat om att slå hål på myter, från flera håll. Hon konstaterar att det många gånger finns förutfattade meningar hos både företag och studenter. Företag kan ha bestämt sig på förhand för att studenter bara är till besvär, utan att ha gett dem en chans. Omvänt kan studenter ha känslan av att det inte finns några spännande jobb i området, utan att faktiskt ha koll på länets arbetsgivare.

Joho, brukar jag invända. Det här är en straffkoloni

Medveten om utmaningarna har hon fokuserat på att hitta lösningar. Både provocerat och blivit provocerad. Framför allt i fråga om inställningen hon ibland kunnat möta, när folk suckande säger att man inte kan tvinga folk att stanna. 

– ”Joho”, brukar jag invända. ”Det här är en straffkoloni.” Då stannar folk upp och höjer på ögonbrynen. När jag väl fått deras uppmärksamhet förklarar jag att det inte handlar om tvång. Det handlar om att visa på möjligheter. Vilka fantastiska förutsättningar som faktiskt finns här, deklarerar Catarina Gammelgård.

Slopa cyklopet och vässa öronen

I sitt arbete har Catarina varit medveten om att en lösning inte passar alla.

– Jag tror att ett vanligt problem är att det är lätt att bli enögd. Men om man alltid gör en och samma sak så riskerar man att ständigt nå samma personer, påpekar hon.

Därför har hon istället utforskat många olika sätt: spridit artiklar om nyutexade, arrangerat studiebesök, bjudit in till mindre event som karriärluncher där studenter fått träffa alumner som jobbar i länet, ordnat större event som Hållbarhetsdagen i Rotundan med 150 studenter och nio företag, samt flera andra typer av matchningsarrangemang.

Ett vanligt problem är att det är lätt att bli enögd

Förutom kreativitet och envishet har hennes uppdrag också krävt förmågan att lyssna in såväl företagens som studenternas behov och tolka mellan vad hon kallar ”företagska” och ”akademiska”.

Hon förklarar att somliga företag tycker att det kan kännas svårt att närma sig universitetet. Även om Umeå universitet välkomnande menar att dörrarna alltid står öppna, så innebär det i praktiken 4 200 potentiella dörrar att knacka på om du inte vet vem du ska prata med. Är det någon med titeln prefekt, dekan, forskare eller programansvarig?

Lyckats med ambitionen att locka fler

Ett av Catarinas största mål har varit att nå ut till de företag som inte har haft kontakt med Umeå universitet och dess studenter tidigare, och det har gett resultat.

– I höstas körde jag två stycken minimässor. Jag ville lyfta företag som antingen inte hade möjlighet eller vanligtvis inte brukar vara med på den stora arbetsmarknadsmässan, Uniaden. Inte för att konkurrera, utan för att erbjuda ett komplement. Att försöka få även dem att komma och träffa Umeås studenter. Ett företag norrifrån ångrade sig nästan i sista sekund, men ställde efter lite uppmuntran upp och höll ett föredrag för studenterna. Efteråt fick jag höra att företagsrepresentanten sagt till sin kollega att det var det bästa han någonsin gjort, säger hon triumferande.

Till varje fråga finns ett enkelt svar … som är felaktigt

Även på studentsidan har Catarina varit inlyssnande och haft tät kontakt med flera av studentkårerna, vilket det här priset är ett kvitto på.

– Rektorn sade att det var studenterna som hade nominerat mig och det var lite extra fint att höra att mina insatser har varit värdefulla för dem också. För det känns ju som att det är för dem jag gör det här.

Uppmuntrar till att fortsätta våga

Projekttiden är slut, men Catarina Gammelgård har ett medskick till sina samarbetspartners om hur de ska fortsätta utveckla relationerna som har skapats. Sensmoralen kommer från inledningen i ett, i hennes tycke, väldigt smart tal från en professorsinstallation för många år sedan.  

– ”Till varje komplicerad fråga finns ett enkelt svar …” Och alla ba, ja, vad skönt … ”som är felaktigt”. Samma sak tror jag gäller här. Det finns inget enda enkelt svar, utan det är bara att envist fortsätta jobba med de här frågorna. Våga vara kreativa, våga söka kontakt, våga bygga relationer, våga prata företagska och våga prata akademiska. Vi måste fortsätta att samarbeta för att studenterna, vår framtid, ska kunna se och skapa sig ett livslångt sammanhang här i Västerbotten.

 

Motivering

“För att hon med handlingskraft och kreativitet skapar viktiga mötesplatser mellan universitetets studenter och arbetsgivare i Västerbotten. Hennes arbete bidrar till att stärka kvaliteten och attraktiviteten i universitetets utbildningar genom att konkretisera arbetslivet för våra studenter och underlätta deras övergång till arbetsmarknaden. Hon synliggör universitetets studenter och deras kompetens för Västerbottens arbetsgivare och bidrar därmed till regionens utveckling och kompetensförsörjning.” 

Kort om Västerbottens Handelskammare

Västerbottens Handelskammare är en fristående och politiskt oberoende näringslivsorganisation som agerar språkrör för länets företag och organisationer. 

I Sverige finns totalt elva handelskamrar. Dessa ingår i sin tur ingår i ett världsomspännande nätverk av cirka 12 000 motsvarande organisationer.

Läs mer

Årets vän till Umeå universitet

Utmärkelsen är instiftad för att främja samverkan mellan universitetet och externa aktörer, och för att synliggöra Umu-andan. Priset går till en extern person som har gjort något bra tillsammans med Umeå universitet och verkat för öppenhet och samarbete över gränser. Samarbetet ska ha bidragit till ömsesidig nytta, då vi tror på styrkan av att skapa tillsammans.

Nyfiken på tidigare pristagare? 

Peter Larsson (2023)

Kristina Sundin Jonsson (2022)

Maria Bränström (2021)

Björn Lyrvall (2020)