"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-08-15 Uppdaterad: 2023-09-05, 09:51

Arktisk forskning gav inspiration till klimatkonst

NYHET I samarbete med Climate Impacts Research Centre, CIRC, vid Umeå universitet har konstnärsduon Bigert & Bergström skapat konstverket Sensing the Arctic som belyser den globala uppvärmningens konsekvenser i Arktis.

Text: Josefin Laestadius

Inspirerade av de små öppna växthus som forskarna använder för att simulera ett varmare klimat har konstnärerna skapat ett konstverk som är tänkt att väcka besökarens nyfikenhet samtidigt som det belyser förhållandena inuti en tinande permafrostmyr.

–  Samarbeten med konstnärer ger en unik möjlighet att nå en publik som våra vetenskapliga publikationer vanligtvis inte når. Vetenskapskommunikation och att nå ut är av avgörande betydelse för att bygga och upprätthålla allmänhetens förtroende, säger Keith Larson som samordnar forskning och utbildning för CIRC och Umeå universitet i Abisko, omkring fyra mil öster om Riksgränsen.

I en tid med stora globala utmaningar såsom förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar har det aldrig varit viktigare än i dag för forskare att översätta sin vetenskap och tydliggöra hur deras insatser är relevanta för samhället, menar Keith Larson.

Vid CIRC arbetar forskare med att utveckla, underlätta och samordna forskning om effekterna av ett förändrat klimat i arktiska ekosystem. Keith Larson poängterar att forskningen inte handlar om att förstå klimatförändringarnas direkta effekter på mänskligheten utan om att förstå effekterna på ekosystemen och deras processer i det svenska Arktis som i slutändan stöder mänskligheten och berikar våra liv.

Sensorer mäter uppvärmning i permafrostmyren

Med sitt konstverk vill Bigert & Bergström synliggöra den globala uppvärmningen och den forskning som bedrivs om detta i Arktis. FN:s vetenskapliga klimatpanel, IPCC, beskriver i sin senaste rapport ett antal klimatscenarier och ett allt varmare Arktis med smältande isar. Det har konstnärsduon tagit fasta på och de isflaksformade växthusskulpturerna syftar till att värma upp delar av den tinande permafrostmyren i olika grader, enligt klimatscenarierna i IPCC:s rapport. I konstprojektet undersöker konstnärerna även hur man kan översätta processer av klimatförändringar till kroppsliga upplevelser. I växthusen finns sensorer och instrument som ska registrera temperatur, fukt och gaser. Tanken är att möjliggöra en koppling från konstverket i Abisko till framtida konstinstallationer på andra platser.

”Ambitionen är att vidga konstnärliga, vetenskapliga och känslomässiga perspektiv på hur Arktis och vårt klimat kommer att förändras under de kommande decennierna”, skriver konstnärsduon i ett pressmeddelande.

Konstverket invigs i Abisko, torsdagen den 17 augusti 2023.

Mer om forskningen och konstverket

Läs mer om Climate Impacts Research Centre, CIRC.

Läs mer om konstverket Sensing the Arctic och se en film.