"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-03-18

Fyra forskare om AI och samverkan på Umeågalan

NYHET Under rubriken ”Hur kommer AI att påverka företagen, skapandet och människan?” kommer fyra forskare från Umeå universitet att medverka i en så kallad breakout session under Umeågalan den 21 mars. Syftet är att förklara för näringsliv och andra intressenter vilket stöd det finns att hämta från den omfattande forskningen om artificiell intelligens (AI) vid Umeå universitet, som idag har nästan 100 forskare inom området.

– Jag ser i princip dagligen i mitt kliniska arbete på sjukhuset hur forskningen om artificiell intelligens (AI) skulle kunna bidra och stötta, men det finns ett glapp mellan forskning och praktik som är både intressant och frustrerande. Det känns bra att få delta på Umeågalan och försöka förstärka bron mellan forskning och praktik, säger Sara Lundsten som är doktorand vid Institutionen för omvårdnad samt specialistsjuksköterska inom intensivvård och anestesi och forskar om AI inom sjukvården.

Övriga forskare som deltar är Jonny Holmström, professor vid Institutionen för informatik, som pratar om digital innovation, digital transformation samt digitalt entreprenörskap där AI idag ständigt finns med som en följeslagare.

Karin Danielsson, universitetslektor vid Institutionen för informatik, kommer att prata om när humaniora möter kultur och informationsteknik i en AI-kontext.

Martin Servin, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kommer att fokusera på fordon, robotar och AI-baserad styrning och perception.

Moderator för Umeå universitets breakout session är Annakarin Nyberg, universitetslektor vid Institutionen för informatik. Annakarin Nyberg modererar även Umeågalans dagsprogram.

Umeå universitet kommer även att ha en monter där besökarna får möta och ställa frågor till framtidens arbetskraft i form av studenter, informeras om samverkansdagen AIMday samt om andra möjligheter att samverka med universitetet.

Umeågalan äger rum den 21 mars i Aula Nordica vid Umeå universitet och universitetets breakout session äger rum i samma lokal klockan 10.45.