"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-03-07

Gör exjobb utomlands med stipendium

NYHET Du som studerar sista året på ett kandidat-, magister- eller masterprogram vid Umeå universitet har möjlighet att ansöka om stipendium för Minor Field Studies (MFS). Stipendiet ger dig möjlighet att åka till ett låg- eller medelinkomstland för att samla material till din uppsats eller examensarbete. Ta chansen att få ovärderliga kunskaper och erfarenheter från ett annat land.

Text: Petra Käck

– Minor Field Studies ger studenter praktisk erfarenhet att möta människor i helt andra sammanhang och förhållanden än de är vana vid. Det är en unik möjlighet att förlägga delar av sina studier utomlands, säger Monika Larsson, internationell koordinator, International Office.

Många som varit iväg får en större förståelse för globala problem och frågeställningar samt erfarenhet av att arbeta i mångkulturella miljöer. Under två digitala träffar under våren berättar tre studenter som varit iväg på MFS om sina upplevelser.

– Det är lätt att tänka att man lärt sig mycket om hur saker och ting funkar i andra länder, om främmande kulturer, sociala koder, samhällsstrukturer med mera, men det är inget i jämförelse med vad man tar med sig hem från att vara ute i fält och göra en fältstudie, berättar Helin Bäckman Kartal.

Helin är student på masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande. Hon har varit i Sydafrika på MFS och kommer att vara med på en av informationsträffarna.

Stipendiet för MFS är på 27 000 kr ger dig möjligheten att åka till ett låg- eller medelinkomstland för att samla material till din uppsats eller examensarbete. Fältstudien ska pågå mellan 8 och 26 veckor. Du kan ansöka oavsett vilket ämnesområde du studerar inom. Ansök om MFS senast den 15 maj. 

För att vara behörig ska du vara registrerad vid Umeå universitet, ha goda kunskaper i engelska och önskvärt med grundläggande kunskaper i svenska, vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige (PUT). Om du är från Norden men inte svensk medborgare ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år. Du får inte ha påbörjat utbildning på forskarnivå. För mer information gällande behörighet se vår hemsida: www.umu.se/minor-field-studies 

I mars håller International Office i två digitala informationstillfällen där du kan lyssna till inspirerande berättelser från tidigare MFS-stipendiater och få mer information om MFS. 

17 mars 12.15 -13.00 Läkarstudenterna Rebecca Nygren och Markus Sundström, Indonesien. 

24 mars 12.15 - 13.00 Statsvetenskapsstudenten Helin Bäckman Kartal, Sydafrika 

Så länge Utrikesdepartementets avrådan om resor gäller får universitetet inte bevilja nya stipendier. Observera att så länge UD:s avrådan kvarstår kommer vi endast att kunna göra en preliminär bedömning av inkomna ansökningar vilket innebär att du som är kvalificerad kan ha möjlighet att få ett stipendium om situationen med Covid-19 skulle förändras. 

Kontakt

Monika Larsson
Studiesamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 87