"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-05-17 Uppdaterad: 2024-06-25, 10:28

Kock och digital samhällsforskare utses till hedersdoktorer

NYHET Den samhällsvetenskapliga fakulteten har den stora glädjen att meddela att Jessie Sommarström, en av Sveriges främsta kockar, och Helen Kennedy, ledande professor inom digital samhällsforskning har blivit utsedda till hedersdoktorer vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet.

Text: Charlotte Ståhl och Eva Stoianov

Jessie Sommarström, känd för sitt engagemang i hållbar och innovativ gastronomi, och Helen Kennedy, erkänd för sina betydande insatser inom digital samhällsvetenskap, hedras för sina bidrag till respektive fält.

Jessie Sommarström

Jessie Sommarström har visat enastående engagemang för hållbar och innovativ gastronomi, med särskilt fokus på framtidens mat och omställning till hållbara livsmedelssystem. Hon arbetar aktivt för social hållbarhet inom branschen, inklusive offentliga kök, och hennes insatser sträcker sig över flera framstående projekt och initiativ. Hon är en av Sveriges främsta kockar och kreativ chef på Urban Deli i Stockholm, kommer från och med mars 2024 att tillträda rollen som Gastronomisk chef och Head Of Food Service på Sodexo AB.

- Jag är djupt rörd och hedrad över att bli erkänd för mitt arbete inom hållbar gastronomi. Det är en ära för mig att acceptera denna prestigefyllda utmärkelse och delta i årshögtiden. Jag ser fram emot att bidra med mitt föredrag och dela med mig av mina tankar och erfarenheter, Säger Jessie Sommarström.

Motivering:

Fakulteten vill hedra Jessie Sommarström "för hennes aktiva arbete och genuina intresse för en hållbar och innovativ gastronomi, med fokus på framtidens mat och omställning till hållbara livsmedelssystem. Genom hennes engagemang i matlagning – i både små privata och större offentliga sammanhang – inspirerar hon såväl nuvarande som kommande generationer inom mat- och restaurangbranschen. Likaså är hennes utvecklande av klimatsmart med samt en hållbar och näringsrik skolmat, ett värdefullt bidrag i samhällets strävanden mot en ökad hållbarhet. Med avstamp i miljö, klimat och social hållbarhet, bidrar hon på ett föredömligt sätt till minskad klimatpåverkan och en bättre folkhälsa.”

Utskrifter och publikationer:

  • Gastronomisk kock och Head Of Food Service på Sodexo AB (2024)
  • Kreativ kock, Urban Deli (2023)
  • Gastronomiska Akademins Guldmedalj för utomordentliga insatser i svensk matkultur (2023)
  • Årets kvinna i besöksnäringen (2023)
  • Kockarnas kock (2023)
  • Bok: "Jessie Sommarström: Fågel, fisk eller baljväxtlasagne" (2023)
  • Årets kock (2022)

Helen Kennedy

Helen Kennedy är för närvarande professor i Digitalt samhälle vid Institutionen för sociologiska studier vid University of Sheffield, Storbritannien. Hennes forskningsintressen berör den digitala teknikens sociala och politiska konsekvenser.

Motivering:

Kennedy utses för hennes ”mångåriga arbete med att utveckla och bana vägen för den nya typen av tvärvetenskaplig digital samhällsforskning, som var den initiala inspirationen för lanseringen av Digsum (Centrum för digital samhällsforskning), och fortsätter att vara en inspiration. Professor Kennedy, som är en del av Digsums internationella nätverk, har spelat en avgörande roll i att forma forskningsagendan genom sina framstående insatser inom området digital sociologi, men också genom hennes syn på tvärvetenskapliga metoder och innovativ tvärvetenskaplig forskning och forskningsledarskap för att besvara de normativa frågorna om hur ett bra digitalt samhälle ser ut och hur vi när dit.”

Professor Kennedy tog sin MA-examen vid den berömda ”Birmingham School” (Center for Contemporary Cultural Studies). Hennes tvärvetenskapliga förhållningssätt till digital sociologi var uppenbart redan i hennes doktorandforskning vid University of East London. I detta arbete utforskade hon samspelet mellan multimedia, identitet och självbiografi.

Hennes kritiska insikter i dataetik, transparens och de sociopolitiska dimensionerna av datafiktion har inte bara främjat akademins arbete utan har också sporrat till praktiska interventioner som syftar till att främja ett mer inkluderande digitalt samhälle.