Huvudmenyn dold.

Akademiska högtider

Universitetets akademiska högtider består av Årshögtiden och Vårpromotionen. Högtiderna är öppna för allmänheten och välbesökta.

Välkommen till Årshögtid 2022!

Årshögtiden är en viktig ceremoni då universitetet installerar nya professorer, promoverar hedersdoktorer samt delar ut vetenskapliga priser och förtjänstmedaljer.

Universitetets gäst

Rektor Hans Adolfsson samt respektive fakultet bjuder in dig som gäst till att delta vid Årshögtiden. Som gäst bjuds du tillsammans med en person.

Torsdag 13 okt

9.00 – 17.00 Professorsföreläsningar

Fredag 14 okt

11.00 – 11.30 Utställning i Universitetsbiblioteket
13.30 – 16.00 Pristagarföreläsningar

Lördag 15 okt

9.00 – 10.00 Hedersdoktorsföreläsningar
14.00 – 17.30 Ceremoni i Aula Nordica (paus vid 15.30 – 16.00, förfriskningar serveras)
17.30 Busstransport utanför Aula Nordica som tar anmälda gäster till banketten som hålls på Nolia
18.00 – 01.00 Bankett på Nolia, fördrink, tre-rätters middag med tal och underhållning

Klädkod

Ceremoni och bankett

Högtidsdräkt, det vill säga svart frack med vit skjorta, vit väst och vit fluga, långklänning eller lång kjol med separat överdel i valfri färg (längden ska vara till golvet) eller national-/folkdräkt i högtidsutformning.
(Notera att det tyvärr inte är möjligt att hyra högtidsklädsel i Umeå).

Du som har en eller flera ordnar kan bära dem. Doktorshatt bär bara av promotor och hedersdoktorer som promoveras vid den medicinska fakulteten.

Publik som bara deltar vid ceremonin kan ha valfri klädsel.

Registrering

Vänligen notera, för att kunna registrera dig till Årshögtiden ska du har fått en formell inbjudan av oss.

Här kan du som fått en formell inbjudan registrera dig till Årshögtid.

Registrera dig senast den 1 september.

Datum för kommande högtider

Årshögtiden hösten 2022
Årshögtiden 2022 planeras genomföras den 15 oktober 2022.

Vårpromotionen 2023
Kommande vårpromotion planeras för maj 2023. Vårpromotionen är den högtid där jubeldoktorer och nya doktorer promoveras samt pristagare hyllas.

Ordlista för akademiska högtider

Absens betyder frånvarande. Hedersdoktorer och jubeldoktorer som inte kan delta vid ceremonin promoveras även om de inte är närvarande.
Ceremonimästare är den som ansvarar för ceremonierna.
Disputation är den akademiska akt där en doktorand inför publik försvarar sin doktorsavhandling.
Doktor är en person som har disputerat och sedan tagit ut sin doktorsexamen.
Fakultet är en sammanhållen organisatorisk enhet för närbesläktade ämnen inom utbildning och forskning.
Hedersdoktor (latin: doctor honoris causa) är en hedersbetygelse till framstående forskare eller andra personer som en fakultet vill knyta till forskningsgemenskapen.
Insignier
är de föremål av symbolisk innebörd som utdelas vid promotionsakten: doktorshatt, lagerkrans, doktorsring och doktorsdiplom. Information om insignier.
Jubeldoktor (latin: doctor jubilaris) är en doktor som promoverades för femtio år sedan.
Marskalk
är en medhjälpare vid ceremoniella sammanhang. Fakultetsmarskalkar är utsedda representanter för fakulteten och studentmarskalkar är studenter vid universitetet.
Parnass är en lövklädd liten bro som används vid Vårpromotionen.
Procession är in- och uttåget vid ceremonin.
Promotion är den ceremoni där de yttre tecknen på doktorsvärdigheten överlämnas.
Promotor kallas den som promoverar de nya doktorerna, jubeldoktorerna och hedersdoktorerna. Promotorn utses av respektive fakultet. Dekanerna är vanligtvis promotorer vid Årshögtiden och prodekan eller vicedekan är vanligtvis promotorer vid Vårpromotionen.
Promovera betyder att föra fram eller befordra.
Promovendus/a
kallas den som ska promoveras (pluralis Promovendi).
Promotus/a kallas den som just fått motta doktorsinsignierna (pluralis Promoti).

Kontakta oss

Du kan nå oss som arbetar med de akademiska högtiderna – Årshögtiden och Vårpromotionen – på vår gemensamma e-postadress, akademiskhogtid@umu.se.

Peter Sköld, 090-786 63 47, ceremonimästare
Ellinor Thörngren, 090-786 74 20, kommunikatör