"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-04-04

Nio klasser möts i Teknikåttans regiontävling

NYHET Torsdagen den 7 april möts nio åttondeklasser i regiontävling i Teknikåttan vid Umeå universitet, en nationell tävling i teknik och naturvetenskap. Eleverna får en rad frågor att besvara och den vinnande klassen går vidare till riksfinal i Växjö den 19 maj.

Text: Ingrid Söderbergh

Tävlingen består både av teoretiska och praktiska uppgifter. Som vanligt rör sig frågorna inom ämnesområdena teknik, biologi, fysik, kemi och matematik.

– Det ska bli jättekul att få möta eleverna och genomföra regiontävlingen på campus igen efter två år då vi på grund av coronapandemin genomfört Teknikåttan helt digitalt, säger Anna-Lena Lindskog, regional projektledare för Teknikåttan vid Umeå universitet.

Totalt deltog drygt 1 800 elever i norra regionen i kvaltävlingen i Teknikåttan. Av dessa gick nio klasser vidare till regionfinalen:

• 8A Svenstavik skola, Berg
• 8E Björkskataskolan, Luleå
• 8B Nya Läroverket, Luleå
• 8B Residensskolan, Luleå
• 8 Nipanskolan, Sollefteå
• 8D Internationella Engelska skolan, Sundsvall
• 8D Minervaskolan, Umeå
• 8 Obbola skola, Umeå
• 8 Hallens Kyrkskola, Åre

Det vinnande laget får 10 000 kronor och en plats i riksfinalen som avgörs vid Linnéuniversitet i Växjö den 19 maj. Andrapristagarna får 7 500 kronor och tredjepristagarna 5 000 kronor till klasskassan.

Teknikåttan arrangeras gemensamt av universitet och högskolor i Sverige. Det är en rikstäckande tävling med syfte att väcka intresse för naturvetenskap bland ungdomar, att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, samt stärka deras självförtroende. 

 

Om arrangemanget

Tid: Torsdagen den 7 april, semifinalerna pågår 09:30–14.30, regionfinalen börjar 15.00

Lokal: Aula Biologica, Biologihuset vid Umeå universitet

Parallellt med semifinalerna bussas skolklasserna ner till Umeå universitets Konstnärliga campus för ett besök på Curiosum science center.

Journalister hälsas välkomna att delta under dagen.

Fördjupande läsning

Läs mer om Teknikåttan vid Umeå universitet

Läs mer om det nationella projektet Teknikåttan

För mer information, kontakta gärna projektledare:

Anna-Lena Lindskog
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 58 78