"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-12 Uppdaterad: 2024-02-15, 10:15

Nyfiken på utbytesstudier i Europa?

NYHET Nu är det dags att söka utbytesstudier via de universitetsövergripande avtalen i Norden eller övriga Europa. Kanske drömmer du om att utforska Grönlands natur samtidigt som du bygger på din kompetens med unika kurser, eller förbättra engelskan under en termin i England? Alla studenter kan söka dessa platser i Europa där deadline är 1 mars.

Lär känna något av våra grannländer i Norden bättre, eller varför inte utmana dig själv och sök utbytesstudier i exempelvis Italien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland eller Storbritannien? I princip alla utbytesplatser inom Europa, förutom Storbritannien, kan du få stipendium för.

Via programmen Erasmus+ och Nordlys finns platser som alla studenter vid universitetet kan söka. Det kan också finnas utbytesplatser via din institution.

– Att åka på utbytesstudier ger dig inte bara upplevelser i en ny kultur, utan är också ett sätt att vässa ditt cv. Genom utbytesstudier kan du både bredda och fördjupa din utbildning och är en merit för framtida karriär, säger Ida Bergmark, internationell koordinator på International Office.

Utbytesstudier i Norden via Nordplus/Nordlys – från 5 dagar till en termin

Vill du plugga på ett universitet i Danmark, Norge, Island, Grönland, Finland eller Färöarna? Det kan finnas utbytesplatser inom ett Nordplus-nätverk som din institution ingår i. Du kan annars söka utbyte via det universitetsövergripande avtalet, Nordlys. Läs mer om Nordplus/Nordlys.

- De flesta studenter åker på utbytesstudier under en termin, men det många inte känner till är att det också finns möjlighet att åka på så kallade expressmobilitet, säger Ida Bergmark. Om du endast kan läsa utomlands en kortare period finns det via Nordplus/Nordlys möjlighet till ett kortare utbyte, från 5 arbetsdagar upp till en månad. Perfekt för studenter som inte har möjlighet att åka på utbyte en hel termin, avslutar Ida.

Utbytesstudier i t.ex. Spanien eller Italien via Erasmus+

Via International Office finns också möjlighet att åka på en utbytestermin via Erasmus+ till flera olika länder i övriga Europa. Du kan välja mellan universitet i Frankrike, Italien, Makedonien, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Finland. Det finns också utbytesplatser vid Keele University i England, men eftersom Storbritannien inte är en del av EU längre ingår det inte i Erasmusprogrammet och ger därför inte rätt till Erasmusstipendium.

Din institution kan ha egna avtal till andra länder och städer än de som nämns ovan. Brandon David Kvist gjorde exempelvis sitt utbyte i Prag, Tjeckien, via sin institution. Han menar att utbytesstudier inte bara är en möjlighet till akademisk tillväxt, utan även en resa för personlig utveckling.

- För mig har det varit transformerande att studera utomlands, och jag önskar att andra ska ta steget och göra detsamma. För mig var det bästa bara att ta sig ut i världen i en helt ny miljö, nytt folk med både nya utmaningar och möjligheter.

Sök senast 1 mars - andra datum kan gälla för din institution

För de universitetsövergripande utbytesplatserna måste du skicka in din ansökan senast 1 mars. För de utbytesplatser som din institution eller fakultet ansvarar för varierar ansökningsdeadline. Kolla med din internationella kontaktperson vad som gäller.

Digitalt drop-in

För dig som har frågor och/eller vill ha hjälp med din ansökan till Nordlys eller övriga universitetsövergripande utbytesplatser erbjuder International Office drop-in i Zoom den 12 och 21 februari kl. 12-13.

Lär känna ett land, dess kultur och få vänner för livet. Utmana dig själv och få ovärderliga kunskaper och erfarenheter. Vad väntar du på?

Läs mer om utbytesstudier inom Europa på studentwebben.