"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-06-22

Pollinerande insekter får sin plats i Junsele djurpark

NYHET Nu ska även de allra minsta - pollinerande insekter - få sin plats bland de större djuren i Junsele djurpark. Det är Norrlands första pollineringspark och utgör ett forskningsprojekt (bland annat i samarbete med Nobelprismuseets Forskarhjälpen) och ett inslag för besökare i parken på samma gång. Projektledare är forskaren Natuschka Lee vid Umeå universitet.

Text: Ingrid Söderbergh

- Varför skulle man inte kunna lära sig mer om insekter i en djurpark? Insekter är trots allt den äldsta, största och vår mest diversa djurgrupp, säger Natuschka Lee, forskare på Insitutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Tillsammans med med Junsele djurpark och sina projektmedarbetare skapar Natuschka Lee en insektsled genom urgammal skog där tambins beteende ska jämföras med vilda pollinatörer.

Initiativtagaren är entreprenören och Junselesonen Kjell Persman. Han jobbar för företaget Tieto, som just nu håller på att utveckla nya former av bikupor – som kommer att bygga på modern teknik i kombination med recycling av material för bättre hushållning av icke återvunnet material. De nya bikuporna kommer att göra det lättare för biodlaren att följa sina bisamhällen via mobil eller dator. 

Det behövs mer forskning på våra insekter och deras interaktioner med våra växter och mikrober.

- Enligt en svensk översiktsstudie från förra året finns det minst 5000 insekter som vi inte känner till, säger Natuschka Lee. Vi saknar dessutom kunskap om alla växtarters pollinatörer. 

Projektet har uppmärksammats av svt och Sveriges radio.

Medieklipp:

P4 Västernorrland: Bättre liv för insekter – projekt i Junsele djurpark

svt nyheter: De minsta djuren tar plats på Junsele Djurpark