"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-02-03

Samernas nationaldag uppmärksammas med föreläsning och flaggning

NYHET Samernas nationaldag firas på söndag den 6 februari. Várdduo-forskaren Åsa Össbo håller en digital föreläsning om antologin Skogssamisk vilja och i Umeå flaggas det på campus.

Text: Karin Johansson

Den samiska nationaldagen infaller den 6 februari och är gemensam för alla samer. Den 6 februari 1917 hölls det första samiska landsmötet i Trondheim. Det var ett historiskt viktigt möte, därav är den 6:e februari en symboldag, och 1992 beslutades att datumet skulle vara samernas nationaldag.

Digital föreläsning 

Várdduo-forskaren Åsa Össbo håller under eftermiddagen den 6 februari en föreläsning om Karin Stenberg och antologin Skogssamisk vilja som gavs ut för att upppmärksamma 100-årsjubileet av skriften Dat läh mijen situd (Det är vår vilja).

Även Bertil Marklund kommer att delta i eventet och berätta om sin avhandling Det milsvida skogsfolket.
 
Föreläsningarna är digitala och anordnas av Sameföreningen i Stockholm. Här du kan läsa mer om föreläsningarna och anmäla dig. 

 

Umeå univeristet flaggar på campus

På campus i Umeå flaggas det under söndagen för att uppmärksamma den samiska nationaldagen, men det blir inget arrangemang på plats i år.

Samernas nationaldag firas på många håll, och även i år blir mycket digitalt.  
Ersbodakyrkan i samarbete med Såhkie Umeå sameförening uppmärksammar både på plats och digitalt. Läs mer