"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-02-13 Uppdaterad: 2023-02-14, 10:30

Sök utbytesstudier i Europa

NYHET Lär känna ett nytt land, utmana dig själv och få ovärderliga erfarenheter. International Office utlyser nu utbytesplatser till universitet i Danmark, Norge, Island, Grönland, Finland, Färöarna, Storbritannien och Tyskland. Sök senast den 1 mars för att studera en termin under läsåret 2023/2024.

Text: Jessica Bergström Grahn

Nu är det dags att ansöka om utbytesstudier via de universitetsövergripande platserna i Norden, Tyskland eller Storbritannien.

– Möjligheten finns för dig som är student vid Umeå universitet att bo och studera i något av våra grannländer här i Europa. Varför inte utforska den fantastiska naturen på Färöarna, Grönland eller Island samtidigt som du bygger på din kompetens med unika kurser? Eller förbättra engelskan under en termin vid Keele University i norra England? säger Ida Bergmark, internationell koordinator vid International Office.

Studier i Norden

Inom utbytesprogrammet Nordplus kan du studera eller göra praktik i ett annat nordiskt eller baltiskt land. I Nordplus ingår universitet i Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Grönland och Färöarna. Möjlighet att söka stipendium och resebidrag finns. Du som på grund av funktionsnedsättning behöver särskilt stöd för att kunna delta i utbytet kan få extra medel för att täcka kostnaderna för det.

Nordlys är en del av utbytesprogrammet Nordplus och är öppet för alla studenter vid Umeå universitet att söka, där den egna institutionen saknar Nordplus-avtal. Du kan alltså söka utbyte via din institution eller via de universitetsövergripande platserna. Sista ansökningsdag för de universitetsövergripande platserna (Nordlys) är 1 mars.

Du betalar ingen studieavgift till värduniversitetet när du åker på utbytesstudier och du kan ta med dig ditt studiemedel.

– Nordlys är även perfekt för studenter som inte har möjlighet att åka på utbyte en hel termin. Om du endast kan läsa utomlands en kortare period finns det möjlighet till ett kortare utbyte, från 5 arbetsdagar upp till en månad, genom så kallad expressmobilitet.

Läs mer om utbytesstudier i Norden.

Studera i övriga Europa

Du kan också söka en utbytesplats vid Würzburgs universitet i Tyskland och Keele University i Storbritannien, som är öppna för alla studenter vid Umeå universitet att söka. Det är de två universitetsövergripande avtalen som Umeå universitet har i Europa, utanför Norden. Via din institution kan det finnas fler möjligheter till utbyte i hela Europa. Om du studerar vid University of Würzburg, som är en del av utbytesprogrammet Erasmus+, har du möjlighet att söka stipendium för din utlandsvistelse.

För både Nordlys och de universitetsövergripande platserna i Tyskland och Storbritannien gäller att du måste ha läst 60 hp vid Umeå universitet innan du åker iväg och du måste vara en registrerad student vid Umeå universitet vid ansökningstillfället. Sista dag att ansöka är den 1 mars för läsåret 2023/2024.

Läs mer om utbytesstudier inom Europa.

Ahmad läste en termin vid Keele University i England

Ahmad Hakimy studerar på socionomprogrammet och pluggade en termin vid Keele University i England. Han sökte utbytesstudier då han i framtiden vill jobba internationellt, men också forskningen inom socialt arbete och matkulturen var bidragande faktorer till att han ville på utbyte till just Storbritannien.

Ahmad beskriver studierna i England som annorlunda jämfört med hemma.

– Ett exempel är att i England läser man alla kurser samtidigt och examinerar dem i slutet av terminen. Det innebär att terminsslutet brukar vara mycket stressigt och många timmar spenderas på biblioteket. Det har varit tufft och jag har utvecklats av det. 

Ahmad säger att det är viktigt att du har klart för dig varför du vill åka utomlands, så att du kan prioritera din tid åt det du själv vill.

– Möjligheterna är många men tiden kort.

Läs hela intervjun med Ahmad Hakimy.

Drop-in

För dig som har frågor och/eller vill ha hjälp med din ansökan erbjuder International Office drop-in i Zoom den 15 och 22 februari kl. 12-13.
Information i kalendariet om International Office drop-in

Kontakta gärna International Office om du har frågor
E-post: outgoing.io@umu.se
Telefon: 090-786 50 00