"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-06-26

Umeå värd för internationell finansmarknadskonferens

NYHET Börshandel och artificiell intelligens, infrastruktur för handel med kryptovalutor, de senaste innovationerna och deras inverkan på finansmarknaderna. Det är några av ämnena som just nu avhandlas vid The World Federation of Exchanges, WFE, internationella teknikkonferens, som pågår vid Umeå universitet.

Det är rätt lugnt och stilla på stora delar av campus i Umeå denna måndagmorgon. Studenterna har sommarlov och stora delar av personalen har semester. Men vid den nyöppnade Aula Biologica råder det febril aktivitet. The World Federation of Exchanges, WFE, besöker Umeå universitet med sin teknikkonferens, vilket innebär att gäster från jordens alla hörn, från akademin och från företag som Nasdaq, J.P. Morgan och Malta Stock Exchange, finns på plats.

– Vi är verkligen glada för att få vara värdar vid denna internationella teknikkonferens. Umeå universitet är känt för sin tvärvetenskapliga innovativa och banbrytande forskning, så det är helt naturligt för oss att få hålla en konferens med fokus på både ekonomi och teknik. Eftersom dessa sektorer närmar sig varandra allt mer hoppas vi under dessa dagar kunna förmedla hur ett ökat samarbete mellan branscher och forskarsamhället kan skapa ett robust ekonomiskt ekosystem som är motståndskraftigt i en föränderlig och modern värld, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet i samband med att konferensen öppnande.

The World Federation of Exchanges, WFE, är en global branschorganisation för världens börser, som har hållit tidigare teknikkonferenser på renommerade Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston och vid Imperial Collage London.

Tanken med konferensen är att ge akademiker och specialister möjlighet att mötas och utbyta idéer och visioner, och diskutera de senaste trenderna och innovationerna inom teknik, deras inverkan på finansmarknaderna. Bland ämnena som kommer att diskuteras på konferensen finns bland annat framtiden för artificiell intelligens, blockkedjor (blockchains) och marknadsstruktur rörande kryptovalutor och kryptotillgångar.

Först ut av föreläsarna var Umeåforskarna Johan Sandberg, Glenn Sandström och Jörgen Hellström, som gav sina perspektiv på framtiden inom området. Därefter talade Virginia Dignum, professor inom artificiell intelligens, om framtidens system, etiska aspekter, med mera.

– Ekonomi och teknik är områden som närmar sig varandra allt snabbare. Dessutom formar de båda sektorerna varandra. Teknik är en viktig drivkraft och en motor för de globala kapitalmarknaderna. Nya idéer inom teknik, och hur det förändrar formen av marknadsstruktur och samhälle i stort, ligger i centrum för vår branschs tänkande och strategi, säger Nandini Sukumar, Chief Executive Officer, WFE.

Utöver nämnda forskare kommer bland annat även dessa talare att medverka under konferensen:

  • Brad Peterson, Executive Vice President and Chief Technology and Chief Information Officer, Nasdaq
  • Dr. Pinar Emirdag, Senior Vice President, Head of Digital Product Development and Innovation, State Street
  • Tyrone Lobban, Senior Product Manager, Blockchain Center of Excellence, J.P. Morgan
  • Simon Zammit, vd, Chief Executive Officer, Malta Stock Exchange, Malta

Se hela programmet och talarlistan här

För mer information om konferensen, kontakta:
Johanna Gardeström, PhD, Samordnare vid Enheten för Externa relationer, Umeå universitet
Telefon: 072-08 48 104
E-post: johanna.gardestrom@umu.se