"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-05-06

Veckans humanist: Karyn Sandström

NYHET Hon är universitetslektor vid Institutionen för språkstudier och undervisar mest bland de olika programmen inom lärarutbildningarna och doktoranders skrivande på engelska, särskilt inom naturvetenskap och medicin.

Text: Per Melander

Hur ser din väg till humaniora ut?

– Jag är uppvuxen i USA där universitetsstudier innebär två års ”general education” innan man väljer en inriktning. Till exempel läste jag många kurser i biologi, lingvistik, främmande språk, antropologi, statsvetenskap och ekologi. Jag älskade nästan allt som jag läste.

– Det fjärde året på universitetet var jag tvungen att välja en ”major,” och det blev retorik. De som pluggade juridik tog många retorikkurser och det gjorde kurserna mer intressanta.

– De tog allt på allvar och jag gillade detta. Senare tog jag en ”masters” i ”environmental writing”, där jag också blev behörig som engelsklärare på grund av de extra kurser jag tog i lingvistik.

Vad betyder humaniora för dig?

– Att man intresserar sig för den stora bilden av vad människor har skapat här på jorden. Att se samband och relationer mellan idéer. Att får lite extra utrymme för att vara kreativ.

– Egentligen sitter jag i Humanisthuset på grund av mitt intresse för språkdidaktik, men om det skulle handla om specialiserad kommunikation på engelska, skulle jag känna mig lika bekväm vid någon av de andra fakulteterna.

– Men med min kompetens är det den Humanistiska fakulteten som är mest intressant och där jag betraktar mig som en medlem i familjen. En lättköpt lojalitet kanske?

 Vad jobbar du med?

– Mest undervisar jag bland de olika programmen inom lärarutbildningarna. Allt från instruktionsmetoder i förskoleklasser till teori om språkinlärning med ämneslärare.

– Jag har också ett särskilt intresse för skrivande, hur man kan stödja forskare och doktoranders skrivande på engelska, särskilt inom naturvetenskap och medicin. Så jag arbetar lite överallt på campus.

Vad är din drivkraft i jobbet? 

– Helt klart min puritanska uppväxt. Jag tycker att man ska bidra till samhällets utveckling och jag drivs faktiskt av mina politiska övertygelser. Jag väljer uppgifter utifrån principer som jag ofta tror betraktas som jobbiga och tråkiga. Inte så sexiga.

– Samtidigt, jag är lyckligt lottad med att vara intresserad av nästan allting. Varje dag finns det saker i mitt jobb som jag blir fascinerad över.

– Igår läste jag om en liten larv med en sprängmekanism som gör att den med en explosivitet kan hoppa rakt upp i luften och dagen innan var det en ny teori om sportprestationer som jag tycker kan användas i språkinlärning.

Vad är roligast i jobbet? 

– Att ha tid att läsa och tänka på nya saker. Jag är rastlös. Jag jobbade som badvakt som tonåring och svor på att jag aldrig skulle ha ett tråkigt jobb igen. Det finns delar av mitt arbete som är jobbigt, men aldrig tråkigt.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Försök balansera tankexpanderande kurser med något praktisk. Jag har kunnat fortsätta med det kreativa eftersom jag har praktiska kunskaper som samhället behöver.

– Att tänka bara på det praktiska leder till ett tråkigt liv tycker jag. Men det är inte heller kul att ha en massa idéer men vara tvungen att jobba som badvakt.