Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 18 januari 2021)
Jag heter Annica Backman, är universitetsadjunkt vid institutionen för omvårdnad. Jag gör för närvarande en postdoc där jag forskar om ledarskap och personcentrerad vård.
Jag heter Annica Backman och har anställning som universitetsadjunkt vid institutionen för omvårdnad. Jag undervisar främst om ämnen relaterade till organisation och ledarskap i vården, inom sjuksköterskeprogrammet vid vår institution.
Jag disputerade 2018 med avhandlingen "Leadership, person-centred care and the work situation of staff in Swedish nursing homes. Avhandlingen bidrar med kunskap om hur man kan leda personcenterad vård, vad som karaktäriserar ett gott ledarskap samt hur ledarskapet påverkar vårdkvalitet i form personcentrerad vård och vilken betydelse ledarskapet har för personalens arbetssituation.
Jag gör för närvarande (2018-2020) en postdoc i U-AGE SWENIS (Nationell inventering av vård och hälsa inom särskilda boenden för äldre i Sverige) där jag förutom att vara projektledare forskar om ledarskap och personcentrerad vård inom särskilda boenden för äldre.
Mina samarbetsparters är:
U-Age, Umeå Aging and Reaserch Programme.
U-AGE är ett forskningsprojekt som avser att studera effekter av personcentrerad vård i hemtjänst och i särskilt boende samt undersöka hur boende i trygghetsboende upplever sin hälsa och trivsel. Projektet inventerar även ett representativt urval av svenska vård- och omsorgsboenden. U-AGE syftar till: Att utforska effekter av innovativa, evidensbaserade och personcentrerade interventioner i hemtjänst och i särskilda boende: Att jämföra hälsa, trivsel och livskvalitet i trygghetsboenden med personer som bor i ordinärt boende: Att samla in nationellt representativa data om personer boende i vård- och omsorgsboenden och deras trivsel, och livskvalitet, samt hur vården är organiserad.
WE-THRIVE, Worldwide Elements to Harmonize Research in Long Term Care Living Environments;
WE-THRIVE är en internationell forskargrupp som träffas årligen och som består av forskare inom medicin, omvårdnad, beteendevetenskap och samhällsvetenskap från 21 geografiskt och ekonomiskt divergerande länder. Avsikten är att utveckla en gemensam datainfrastruktur för att stödja personcentrerad inom äldrevård. WE-THRIVE syftar till att identifiera data/variabler som är internationellt relevanta, genom att jämföra och specificera en uppsättning av data/variabler/instrument (s.k common data elements, CDEs) som kan användas i studier vid jämförelser länder emellan. Forskargruppen representerar både låg, medel- och höginkomstländer.