Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 februari 2021)
Mitt huvudsakliga forskningsintresse är inom det idé- och utbildningshistoriska fältet. Jag har studerat tänkare såsom Fredrika Bremer, Frida Steénhoff och Emilia Fogelklou.
EDUTOPIA - Emilia Fogelklous pedagogiska tänkande 1903-1931
Under 1900-talets första decennier i Sverige formulerade pedagogen Emilia Fogelklou utopiska idéer om bildning. Utopiskt skrivande associeras kanske främst med den litterära genren där Thomas Mores klassiska verk Utopia (1517) är stilbildande. Utopism är emellertid inte endast ett litterärt fenomen. Utopiskt skrivande har snarare varit en drivande kraft för såväl sociala, politiska och pedagogiska rörelser och kan framträda i storskaliga apokalyptiska former, såsom nazismen, samt i småskaliga former såsom progressiva pedagogiska rörelser. Småskaliga utopier slår rot och växer fram oftast i en brytningstid mellan tidigare erfarenheter av social och politisk turbulens och de förväntningar som skapas om att finna lösningar på samhälleliga problem. Det är från det småskaliga utopiernas horisont jag kommer att läsa Fogelklou.
Syftet med avhandlingen är att bidra till en fördjupad förståelse av det pedagogiska tänkandet i Sverige under 1900-talets första decennier. För att nå detta syfte kommer jag att tillämpa teorier om utopism på Emilia Fogelklous pedagogiska författarskap och placera in detta i dess idéhistoriska och samtida kontext. Fogelklous pedagogiska tänkande kommer att analyseras i förhållande till hennes samhälls- och människosyn.
Avhandlingen arbetar med tre huvudsakliga frågeställningar:
Vilka problem/lösningar lyfter Fogelklou fram i det rådande samhället i relation till människans livsvillkor?
Vilka ideal framhåller Fogelklou som förebildliga?
Hur tänker sig Fogelklou att problemen ska lösas och idealen förverkligas i relation till skolans praktik?
Jag handleder för närvarande uppsatser och examinerar lärarkandidater på deras VFU.