Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)
Jag är docent i psykologi och forskar om medicinskt oförklarade miljöintoleranser (ex. kemisk intolerans och ljudöverkänslighet) samt mänskligt beslutsfattande.
Mitt huvudsakliga forskningsintresse rör ett fenomen som kallas kemisk intolerans. De drabbade får symtom av låga doser av vardagliga kemikalier, som enligt gängse kunskap borde vara ofarliga. Det kan röra sig om parfymer, rengöringsmedel eller kollegans luktande schampo. Kemisk intolerans är förvånansvärt vanligt, men fortfarande medicinskt oförklarat. Jag har under min karriär försökt förstå vilka exponeringar som orsakar symtom, vilka processer som ligger bakom dessa, och funderar också över vad som skulle kunna lindra symtomen. Frågorna har också väckt intresset för andra typer av överkänslighetsreaktioner, och jag forskar därför också om ljudöverkänslighet (hyperakusi). Forskningen finansieras av Riksbankens Jubileumsfond inom ramen för forskningsprogrammet "Vårt unika doftsinne".
Jag forskar också om mänskligt beslutsfattande. Det finns en utbredd (åtminstone historisk) uppfattning att människor är intuitivt rationella -- att vi beaktar och väger samman all relevant information när vi fattar beslut. Vi är visserligen inte oförmögna att göra sådana beräkningar, men det verkar vara vanligare att förenkla beslutsprocessen. Jag har försökt klura ut hur dessa förenklingar bäst kan beskrivas, bland annat genom att följa de underliggande neurala processerna med funktionell hjärnavbildning.
Nyckelord: Människans kemiska sinnen, Miljöintoleranser, Kemisk intolerans, Ljudöverkänslight, Psykofysik, Psykofysiologi, Kognitiv och biologisk psykologi, Mänskligt beslutsfattande
Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Linus_Andersson2
Programhemsida: https://www.humanolfaction.org/