Maxim driver ett projekt "Once you know: A pilot-study into the hope(lessness) of sustainability academics in relation to social-ecological collapse", fröfinansierat av J Gust Richert stiftelse. Syftet är att undersöka hur hållbarhetsakademiker hanterar sina känslor och existentiella frågor som uppstår i relation till ekologiska katastrofer och en möjlig samhällskollaps.
Maxim har disputerat i företagekonomi på en avhandling om ekologiskt entreprenörskap inom ”den nya gröna vågen” i Sverige. Hans avhandling börjar med premissen att vi för att möta de ekologiska kriserna, inklusive klimathotet, behöver förstå krisernas psykologiska och kulturella rötter som återfinns i separationen mellan moderna samhällen och naturen. Avhandlingen utvecklar en processteori av ekologisk inbäddning, genom vilken en ekoprenör förstärker sin relation, och återanknyter till jorden, platsen och det icke-mänskliga som ger de ekologiska förutsättningarna för liv och ekonomisk verksamhet. Huvudbidraget är att använda röster av gröna vågare för att presentera vardagliga erfarenheter och kritisk kunskap om ekologisk inbäddning och övergång till ett samhälle som lever inom planetens gränser.
Maxims forskningsintressen är ekologisk hållbarhet, diskurser om samhällskollaps och omställning, nerväxt och gräsrotsrörelser, organisationsteori, ekopsykologi, samt kvalitativa metoder. Han är forskningsledare för Research Institute for Sustainability and Ethics in Business (RiseB) och medlem i Sustainable Change Research Network (SUCH).
Maxim är även lärare och facilitator med erfarenhet från universitet och civilsamhället, med ett stort intresse för kreativa medskapande processer, transformativt lärande, och omställning till regenerativa lokalsamhällen bortom ekonomisk tillväxt.