"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-28

Längtade efter utmaning – sökte sig till Umeå

PORTRÄTT Årets utmärkelse till Global Swede på Umeå universitet tilldelas Javier Jo, student vid masterprogrammet i finansiering. – Det är en stor ära för mig att få det här priset, säger han.

Text: Johanna Fredriksson
Bild: Mattias Pettersson

Javiers fullständiga efternamn är Jo Mai. Han är född och uppvuxen i Guatemala med föräldrar som har kinesiskt ursprung. Så det var redan i uppväxtmiljön som intresset för kulturella skillnader väcktes och han har sannerligen levt ett internationellt liv sina 27 första år.

Javier Jo är årets Global Swede

Javier Jo ville verkligen läsa på Umeå universitet och han förälskade sig i staden. Nu är han nominerad som universitetets representant för Global Swede.


Studiebanan påbörjade han inom hotellsektorn, först i Kina, sedan praktik i Chicago, USA för att avsluta sina studier i Schweiz. Därefter jobbade han återigen inom hotellbranschen i USA och sedan i Abu Dhabi, Dubai, där han hade rollen som affärsutvecklare.

Efter en sväng hem till Guatemala blev siktet inställt på norra Sverige och masterstudier inom finansiering vid Handelshögskolan i Umeå.

– Jag kände att jag ville ta ett ytterligare steg i livet och behövde något mer utmanande. Därför valde jag Umeå universitet. För jag visste att de erbjuder ett program inom finansiering som ger praktisk erfarenhet och ett mer personligt lärande. Sverige är även känt som ett av världens ledande länder när det gäller företagande och innovation, säger Javier Jo och framhåller att fördelen med ett mindre universitet är att du har möjlighet att få personlig kontakt med flera olika professorer och lärare.
Universitetet har också ett nära samarbete med olika företag som kan ge värdefulla råd och guidning, vilket har gett honom verktyg och en grund för att kunna starta eget företag. 

Global Swede är en årlig utnämning från Svenska institutet för att uppmärksamma utländska studenter och deras betydelse som ambassadörer för Sverige. Varje svenskt universitet får utse sin kandidat.

Den här utmärkelsen betyder mycket för mig.

En av anledningarna till att Javier Jo valdes av Umeå universitet är just hans intresse för kulturella skillnader som lett till att han engagerat sig mycket för att bygga broar mellan svenska och internationella studenter. Han är ledamot i HHUS (ekonomernas sektion inom Umeå studentkår) styrelse och har drivit frågor som underlättat för andra internationella studenter att kunna engagera sig och delta i aktiviteter.
– Den här utmärkelsen betyder mycket för mig. Jag får vara en ambassadör för Umeå universitet och Sverige och med en koppling till Guatemala. I den här världen behöver vi vara mer förenade, vi är alla beroende av varandra, säger han och berättar att han under utbildningen fått ta del av olika kulturer och sätt att tänka. 

– Människor som tänker väldigt olika, men gemensamt kan vi komma fram till bra idéer. 

Motiveringen till Global Swede

"Javier Jo Mai är en mycket omtyckt och driven student på masterprogrammet i finansiering. I sann entreprenöranda har han utvecklat ett innovativt projekt inom hållbart mode. Han har anordnat studiebesök till företag både i och utanför Sverige för Handelshögskolans studenter. Javier har också varit styrelseledamot i studentkåren och har uppmuntrat och möjliggjort för fler internationella studenter att engagera sig i aktiviteter. Han är mycket intresserad av att diskutera kulturella skillnader och har stärkt samhörigheten mellan internationella studenter."


En annan aspekt som lyfts fram i nomineringen är Javier Jos intresse och arbete för hållbarhet. Det var egentligen först när han kom till Umeå som han förstod hur hållbarhet kan göra skillnad. I sann entreprenöranda har han under utbildningen utvecklat ett innovativt projekt inom hållbart mode, nu skriver han sin uppsats om finansiell hållbarhet och hoppas att få jobba inom hållbarhetssektorn i framtiden.

Jag vill verkligen jobba i Sverige

Två år har gått och masterstudierna vid Umeå universitet är strax klara. Men Javier Jo är inte färdig med Sverige. Planen är nu att fortsätta lära sig språket och, trots svårigheterna som covid-19-pandemin orsakar, ta sig in på arbetsmarknaden, han har redan ett par arbetsintervjuer. 

– Jag vill verkligen jobba här i Sverige.

Det här är Global Swede

Global Swede är en årlig utnämning från Svenska institutet, SI, för att uppmärksamma utländska studenter och deras betydelse som ambassadörer för Sverige.

Varje universitet får utse sin kandidat. Javier Jo är en av 19 studenter från olika universitet i hela Sverige.


Det är för tionde året i rad som diplomeringsceremonin för Global Swede anordnas av Utrikesdepartementet och SI och för första gången blir det en digital ceremoni.


Javier Jo fick ta emot sitt pris av vice rektor Heidi Hansson på Umeå universitet medan Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor och Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt samt studenter och representanter från andra svenska lärosäten fanns med på länk.