"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

Möt studenter och alumner

Hur kan livet se ut som student och vad händer efter några års plugg på Umeå universitet? Här kan du läsa om alumner som berättar om vad som hände efter studierna, och studenterna som berättar om varför de valde att plugga vid Umeå universitet.

Ung kvinna med mörkt lockigt hår tittar i kameran och ler.
Stockholmaren Sarah Rauf valde Umeå: ”Det kändes spännande”

Det finns många frågor inför val av utbildning och universitet. Läs om hur studenten Sarah Rauf tänkte.

Studenten Theodor Varga Fridh

Theodor Varga Fridh har läst ungefär halva ämneslärarprogrammet med engelska som förstaämne. Nu har han studieuppehåll för att arbeta studentfackligt på heltid.

– Det absolut roligaste med jobbet är att kunna vara en kommunikationskanal mellan studenter och universitetet. Som student visste jag inte själv hur allting fungerade. Nu kan jag vara den som hjälper andra studenter när de inte vet vad de ska göra.

Theodor ser fram emot att fortsätta plugga nästa år och vet att det är till humaniora han vill återvända och hoppas kunna ta ut en kandidat i engelska inom de närmsta åren.

Läs mer om Theodor

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Gör det! Det finns en otrolig mängd humanistiska utbildningar som leder direkt in i yrkeslivet, och det har fakulteten helt koll på så du kan alltid höra av dig till dem om du har frågor. Men att läsa enstaka kurser i ett ämne som du är intresserad av eller verkligen brinner för är inte bara något som ser bra ut på CV:t, det berikar ditt liv.

– Utbildning kan ofta verka som något som måste leda till något konkret, något som framtida arbetsgivare ser som en bonus när de anställer dig, men det viktigaste är att du själv känner att ditt liv är berikat för att du har läst just det du har läst. Humaniora kan låta lite flummigt när man först kollar på det.

– Att bara plugga ett ämne kan kännas läskigt om man inte vet exakt vad man kan göra med sin utbildning, men oroa dig inte. Du kan bli precis vad som helst och du kommer att inse att humaniora finns inom alla områden i ditt liv. Om du så vill bli lärare, läkare eller ingenjör kommer du alltid ha nytta av det humanistiska ämnet du lärt dig om.

Designern Ruben Eriksson

Ruben Eriksson studerade Industridesign och avancerad produktdesign på Designhögskolan och arbetar idag som Creative Lead och Industridesigner på AFRY Experience Design.

Ruben berättar att han var på jakt efter något mer kreativt när han slutade att arbeta som billackerare. Efter ett förberedande basår inom design på Öland sökte han sig till Umeå

– Utbildningen lät som en perfekt kreativ blandning mellan det praktiska och konstnärliga, vilket det också visade sig att vara, säger Ruben.

Läs mer om Ruben

Upplägget på Designhögskolans utbildningar passade Ruben perfekt eftersom han upplevde utbildningen som mer "hands on" i stället för baserat på tentor och uppsatser. Utbildningen kändes yrkesförberedande eftersom många projekt sker i samarbeten med företag och de flesta lärarna är yrkesaktiva designers.

– På Designhögskolan fick jag verkligen alla verktyg för att kunna bli en framgångsrik och etablerad designer. Vi tilläts att testa våra vingar under utbildningen för att sedan applicera i ett professionellt sammanhang. Och framför allt ett stort kontaktnät av de mängder av andra designstudenter man lärt känna under alla år, säger han.

Vad minns du från studieåren? 

– De starkaste minnena kommer från stunderna man delade tillsammans med sin klass. Eftersom Designhögskolan ofta har mindre klasser lär man fort känna andra personer. Vi kändes som en stor familj helt enkelt, säger Ruben. 

Efter Rubens examen flyttade han till Tyskland för att arbeta som skodesigner på Adidas. Efter tre år på Adidas huvudkontor var det dags att flytta hem till Sverige igen. 

Har du några tips till blivande studenter?

– Ha kul, var nyfiken och testa saker! Ibland tog man studierna på allra högsta allvar, vilket var bra för att man lärde sig otroligt mycket, men ibland är det viktigt att kunna zooma ut och utforska något nytt. Många av dina klasskamrater och andra studenter kan vara framtida arbetskamrater eller viktiga kontakter att ha i sitt nätverk, så det är viktigt att genomföra sina studier på ett schysst och ödmjukt sätt gentemot andra elever och lärare. 

 

Animatören Jakob Nyström

Jakob Nyström studerade Digital medieproduktion vid Umeå universitet. Efter examen startade han och hans klasskompis Sofie Edvardsson upp animationsstudion Soja. Jakob har titeln Animation supervisor och leder animationsteamen. 

– Ett att ha arbetat i ett år efter gymnasiet började jag fundera på vad jag ville göra. Jag var intresserad av design, webb och film och hittade då programmet Digital Medieproduktion som kändes klockrent för att få utforska dessa intressen och hitta min väg framåt, förklarar Jakob.

Läs mer om Jakob

Jakob Nyström tyckte det var underbart att få grotta ner sig i olika ämnen och införskaffa nya kunskaper och att träffa många likasinnade att skapa utvecklande projekt med. Han minns skaparglädjen som uppstod när många nyfikna kreatörer samlas på samma plats.

Vilken nytta har du haft av din utbildning? 

– En bred förståelse för designprocessen och de teorier som finns för att skapa så bra projekt som möjligt. Ett mindset hur man på ett bra sätt tar sig an ett uppdrag och hjälper kunden. Sen att fått testa på och förstå många olika design-outputs. Vänner för livet! 

Har du några tips till blivande studenter?

– Passa på att maxa studietiden och ta tillvara på all tid du har att utvecklas. Det är en unik möjlighet att ha mycket tid att få fokusera på att utvecklas och lära sig nya saker. Var målmedveten i vad du vill lära dig och bli och gör en plan hur du ska nå dit. Vilken kunskap behövs och hur ska du komma åt den? Våga fråga etablerade personer om hjälp och råd, säger Jakob.

Sjuksköterskan Robert Ylipää

Robert Ylipää studerade till sjuksköterska och har även en specialistsjuksköterskeexamen inom företagshälsovård. Idag arbetar han vid Försvarsmaktens högkvarter vid Generalläkaravdelningen.  

– Det var roligt och intressant från första dagen!  Det var som en helt ny värld som öppnade sig. Jag kom in i en bra klass, vi kämpade tillsammans och hade riktigt roligt under hela studietiden.

Läs mer om Robert

Roberts sambo studerade vid Umeå universitet. När Försvarsmakten genomförde en kraftig neddragning i sin verksamhet så tyckte han att det kändes naturligt att börja plugga där.

Robert minns hur han utvecklades och formades inför hans kommande yrke, hans minns också alla roliga tillställningar som ordnades. 

Vad gjorde du efter din utbildning?

– Efter utbildningen har jag haft möjlighet att kombinera jobb i Försvarsmakten som officier med att även arbeta som sjuksköterska. Under några år hade jag förmånen att arbeta som Verksamhetschef för Akutsjukvården i Västerbotten. Under pandemin hamnade jag i rollen som stabschef på Socialstyrelsen i hanteringen av COVID-19. 

– De utbildningar jag genomfört vid Umeå universitet och inom Försvarsmakten har gett mig en bred kunskap om hur samhället fungerar och verktyg i att arbeta inom ett stort område, förklarar Robert. 

Har du några tips till blivande studenter? 

– Våga läsa vidare. Kunskap är roligt och det öppnar dörrar!

Arkitekten Ninos Merza

Ninos Merza läste Masterprogrammet i arkitektur och stadsbyggnad och jobbar idag som planarkitekt vid Södertälje kommun. 

– Jag fick höra mycket gott om arkitektutbildningen i Umeå och att vara student i staden redan under gymnasiet. Utbildningens fokus på stadsbyggnad, den internationella prägeln med undervisning på engelska och intryck från omvärlden kändes väldigt intressant. 

Läs mer om Ninos

Arkitekthögskolans läge på Konstnärligt Campus och den fantastiska byggnaden vägde också tungt, säger Ninos.

Ninos minns lärarna och verkstadsteknikerna som fantastiskt välkomnande, engagerade och hjälpsamma. 

– Jag fick härliga vänner och fina minnen för livet. 

Ninos har många fina minnen från tiden vid Umeå universitet, men det starkaste minnet är den festliga stämningen och den starka känslan av gemenskap från när alla studenter satt i studion på kvällskvisten och varvade kreativt arbete med sociala stunder. Sommaren efter examen fick Ninos jobb som planarkitekt vid Södertälje kommun, och där jobbar han än idag. 

– Jag tror att arkitektutbildningen i Umeå är jättebra för den som vill jobba med samhällsplanering, inte minst eftersom man ständigt arbetar i olika skalor på utbildningen, från rum och byggnaders utformning till platser och större sammanhang i samhället, säger Ninos.

Har du något tips till blivande studenter?

– Se till att uppleva Umeå och omgivningarna! Det finns mycket att inspireras av i Umeå som man kan ta med sig efter studierna.

Advokaten Emma Fällman 

Emma Fällman har en kandidatexamen i Juridik och arbetar idag som advokat med egen byrå. Hon började studera direkt efter att hon tog studenten och för henne var det en självklarhet att studera vidare.

Emma berättar att hon tänker tillbaka med en stor värme och tacksamhet för den stabila och bra grunden som utbildningen gav henne.

– På juristutbildningen i Umeå användes problembaserad inlärning vilket är en pedagogik som främjat min juridiska metod under mitt yrkesliv, säger Emma.

Läs mer om Emma

– Det var en väldigt bra utbildning med god gemenskap i klassen där vi arbetade tillsammans och främjade varandras utveckling istället för att konkurrera mot varandra, säger hon.  

Vad minns du från studieåren? 

– Åren gick fort och det var bra stämning på universitet. Den goda möjligheten att studera utomlands och närheten mellan de olika institutionerna som främjade samarbeten och perspektiv. Umeå har ett blomstrande kulturliv med Norrlandsoperan, indiepopscenen och Bildmuseet för att nämna några.

Efter Emma Fällmans juristexamen började hon att arbeta på Brottsoffermyndigheten. Därefter gjorde hon notarietjänstgöring i tingsrätt innan hon började arbeta på advokatbyrå. 

– Min juristexamen har möjliggjort hela mitt yrkesliv inom domstol och som advokat.

Har du några tips till blivande studenter?

– Var nyfiken och våga fråga, arbeta tillsammans och ta hjälp av varandra. Juridik är möjligheter, kreativitet och nyanser. Ta tillvara möjligheten att studera utomlands. 

Studenten Rut Vinterkvist

Rut Vinterkvist läser 3-årigt kandidatprogram inom filosofi och flyttade till Umeå från Stockholm mitt under pandemin. Campus, biblioteket och alla mötesplatser för studenter höll stängt. Som tur är finns mycket natur att upptäcka i Umeå.

– Det finns många vackra natur­ områden, som jag fick chans att utforska, säger Rut.

Ruts klass är liten och hon känner de andra studenterna bra. Nu har de börjat uppleva studentlivet.

Läs mer om Rut

– Umeå är en stad full av kultur. Det finns mycket föreningar och engagemang för att vara en liten stad.

Hon läser journalistik under sitt andra år och kommer sedan att läsa idéhistoria. Filosofins olika moment, upplever Rut har varit det roligaste.

– Det här programmet finns bara på Umeå universitet. Jag funderade på att läsa liknande program på andra universitet, men valde detta som innehåller mer filosofi, säger Rut.

Studenten Hampus Hänninen

Hampus läser Ämneslärarprogrammet med inriktning svenska. Han flyttade från Göteborg till Umeå med sin fru som kommer från Vännäs utanför Umeå. Han ser många positiva saker med att studera i Umeå.

– Det är något särskilt med Umeå tycker jag, med sina långa vintrar. Campus här är fint. Det är så pass stort att man har saker att upptäcka men ändå lagom stort så man hittar vart man ska.

Läs mer om Hampus

Närheten till naturen och möjligheten att träna ett stenkast från universitetet på sportanläggningen IKSU är något han uppskattar.

– Jag känner mig hemma här, säger Hampus. Att studera vid Umeå universitet har också gett Hampus många valmöjligheter inför sin praktik.

– Det är större chans att hitta en lyckad praktikplats här jämfört med södra Sverige där det är många som tävlar om samma platser.

Vad tycker studenter som läser på distans?

Vad innebär det egentligen att läsa en utbildning på distans? Hur är det med tentor och går det att jobba och plugga samtidigt?
Jag började studera när tiden var rätt för mig

Vilka fördelar finns det med att vänta med att börja studera? Läs om studenten Tobias Björkholms upplevelse.

Nu är det min tur att satsa på mitt liv

När drömmen om att bli ung mamma var uppfylld påbörjade Lovisa Froms sin nästa dröm – att studera.

Hur är det att läsa på distans?

Flera studenter berättar hur det är att plugga på distans och varför de valt en distansutbildning.

International students by the campus pond in the wintertime.
Umeå universitet får toppbetyg av internationella studenter i global undersökning

Universitetet rankas etta i världen i tre av fem huvudkategorier i global studentundersökning.

Möt våra internationella studenter

Varför valde de Umeå universitet och vad tycker de egentligen om staden Umeå?

Träffa några av våra internationella studenter och alumner.

Senast uppdaterad: 2024-04-16