"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kroki 1

Du är antagen till kursen Kroki 1, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen kommer att delas upp i två grupper. Det innebär att grupp 1 har lektion 16.30-18.30 och grupp 2 19.00-21.00. Vi kommer att skicka dig besked om vilken grupp du hamnar i under augusti månad. Beskedet skickas till den e-postadress du uppgett på antagning.se. Har du frågor runt gruppindelning så skicka dem till utbildningssamordnare Birgitta Sundberg.

  Vi använder oss av lärplattformen Canvas. För att komma åt kursens sajt i Canvas behöver du ha registrerat dig på kursen.

  Designhögskolans entrédörr låses 17.00 därför är det viktigt att du skaffar dig Umu-id och ett Umu-kort så att du kommer in på skolan. Om du inte redan har det så hittar du information finns under rubriken ”Ny vid Umeå Universitet”. Umu-kortet aktiveras först när du har registrerat dig på kursen. Behörigheten kommer att vara torsdagar 17.00-21.00.

  Första kurstillfället startar med allmän information, samt kursintroduktion av kursansvarig, Linnéa Dimitriou. Vid det första kurstillfället behöver du inte ha med dig något material.
  Kan du inte vara med vid det här tillfället? Meddela oss i förväg! Skicka en mail till Linnéa Dimitriou.

  Vi har ingen drop-in till lektionerna utan lektionssalens dörr stängs 16.30 respektive 19.00.

  Kursen är indelad i tre olika temaområden, s.k. moduler, som syftar till introducera olika aspekter av att teckna efter levande modell. Vi kommer att prova på olika sorters tekniker för att snabbt och med precision kunna återge människokroppen framför oss. Vi arbetar först med fokus på linjen, sedan på ljus/mörker och till sist arbetar vi med fokus på mönster och volym.

  Vi arbetar efter levande modell och de praktiska övningarna på kursen är stommen i kursen.  Vid frånvaro förväntas studenten lämna in kompletteringsuppgifter i form av hemuppgifter. Examinationen är uppdelade på tre tillfällen som behandlar de olika temaområdena. Vid examinationstillfällena samtalar vi i grupper om ett urval av teckningar.

  Nödvändigt material som måste införskaffas av student är:

  • Medier för att skissa med, så som ritkol, vit krita, blyerts, bläck, tusch.
  • Sudd, linjal, pappersklämmor för att fästa pappret på befintliga masonitskivor.
  • Papper att teckna på - både vitt och färgat (förslagsvis brun skyddspapp på rulle).
  • En mapp att förvara teckningar i (man kan tillverka en enkel variant med kartong och silvertejp).
  • Fixativ eller hårsprej för att fixera kolteckningar (dragskåp finns att använda på skolan).

  En detaljerad materiallista med tips och länkar till leverantörer kommer närmare kursstart. Observera att materialet behövs inte förrän tillfälle 2. Första kursdagen vecka 36 är en introduktion till kursen, vi tecknar först veckan därpå.

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Kontakt med skolan
  Frågor om kursen kan ställas till kursansvarig lärare Linnéa Therese Dimitriou
  Problem med registrering, kontakta utbildningssamordnare Birgitta Sundberg.

  Närvaro
  Den här kursen bygger på praktiska övningar - teckning efter levande modell under handledning. Vi har naturligtvis förståelse för att man kan ha andra åtaganden som gör det svårt att delta i alla kursdagar men intentionen ska vara att delta på plats så mycket som möjligt. Om du vet att du kommer att vara borta, eller om du blir sjuk, vänligen meddela detta till läraren. Vid frånvaro hänvisas du till en hemuppgift för aktuell vecka som publiceras på Canvas.

  Ingen akademisk kvart
  På Designhögskolan använder vi ingen akademisk kvart. Du behöver komma i god tid för att vara startklar när vi börjar- senast kl.16.30 (grupp 1) respektive 19.00 (grupp 2) ska du ha ställt iordning ditt material och vara beredd att starta skisslektionen. Kurstider är 16.30-18.30 (grupp 1) respektive 19.00-21.00 (grupp 2) om inte annat anges i schemat eller av läraren/föreläsaren.

  Schemaändringar
  På grund av sjukdom eller andra anledningar kan det ske ändringar av lokaler och tider i schemat. Är det på väldigt kort varsel meddelar vi detta via e-post. Annars uppdateras schemat online kontinuerligt. Länk till schemat med lokalbokningar finns på kursens canvas-sida och uppdateras löpande.

  Ytterdörrar
  Designhögskolans stora entrédörr är öppen vardagar 08.00-17.00. Övriga tider måste UmU kortet användas. Behörigheten på kortet aktiveras inte förrän du har registrerats på kursen. Behörigheten gäller torsdagar kl. 17.00-21.00. Kortet gäller för stor entrédörr inne på gården samt sidodörr Strandgatan. Mer information om UmU-kortet finns längre ner under rubriken Ny vid Umeå Universitet.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)