"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kroki 1

Du är antagen till kursen Kroki 1, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Första kurstillfället sker via Zoom med allmän information samt kursintroduktion av kursansvarig, Linnéa Dimitriou. 
  Kan du inte vara med vid det här tillfället? Meddela oss i förväg! Skicka en mail till Linnéa Dimitriou.

  Ämne: Uppstart/ introduktion kroki 1 HT24
  Tid: 9 sep. 2024 07:00 em Stockholm
  https://umu.zoom.us/j/65530542074

  I Canvas hittar du mera information om hur du kopplar upp dig med mobiltelefon m.m.

  Övriga lektioner sker under tre helger (lördag/söndag) under höstterminen. De sker på Designhögskolan, Östra Strandgatan 30, Umeå. Lokal: Projektstudion

  Kursen kommer att delas upp i två grupper. En grupp har förmiddagspass och en grupp har eftermiddagspass.

  Grupp 1 (förmiddag): Lördagspass 9.00-13.00, Söndagspass: 8.30-12.30.

  Grupp 2 (eftermiddag): Lördagspass 14.00-18.00, Söndagspass 13.00-17.00.

  Du har möjlighet att ange vilken grupp du helst tillhör, se information under rubrik "Anmälan till grupp.

  Kursen är indelad i tre olika temaområden, s.k. moduler, som syftar till att introducera olika aspekter av att teckna efter levande modell. Vi kommer att prova på olika sorters tekniker för att snabbt och med precision kunna återge människokroppen framför oss. Vi arbetar först med fokus på linjen, sedan på ljus/mörker och till sist arbetar vi med fokus på mönster och volym.

  Vi arbetar efter levande modell och de praktiska övningarna på kursen är stommen i kursen.  Vid frånvaro förväntas studenten utföra kompletteringsuppgifter i form av hemuppgifter som redovisas tillsammans med övriga uppgifter vid examinationstillfällena. Examinationen är uppdelade på tre tillfällen som behandlar de olika temaområdena. Vid examinationstillfällena samtalar vi i grupper om ett urval av teckningar.

  Vi har ingen drop-in till lektionerna utan lektionssalens dörr stängs när lektionen börjar.

  Lärplattformen Canvas
  Vi använder oss av lärplattformen Canvas. För att komma åt kursens sajt i Canvas behöver du ha registrerat dig på kursen. 

  Umu-kort
  Då lektionerna sker på helgtid innebär det att Designhögskolans entrédörr är låst. Administrationen arbetar inte på helgerna så det är ingen som svarar i porttelefonen. Det är därför viktigt att du har ett Umu-kort. Har du inget kort så behöver du skaffa det. Se instruktioner under rubriken "Ny på Umeå Universitet".

  När du har registrerat dig på kursen så får ditt Umu-kort automatiskt behörighet till huvudentrédörren inne på gården. Behörigheten gäller under de dagar som du har lektion (45 minuter innan lektionen börjar). Kort och kod används under helgtid.

  Förberedelse innan lektion
  Du behöver komma i god tid för att vara startklar när vi börjar - senast 10 minuter före lektionsstart ska du ha ställt iordning ditt material och vara beredd att starta krokilektionen. 

  Nödvändigt material som måste införskaffas av student är:
  Medier för att skissa med, så som ritkol, vit krita, blyerts i olika hårdhet, bläck, tusch.
  Sudd, linjal, Pappersklämmor för att fästa pappret på befintliga masonitskivor.
  Papper att teckna på - både vitt och färgat (förslagsvis brun skyddspapp på rulle).
  En mapp att förvara teckningar i (man kan tillverka en enkel variant med kartong och silvertejp).
  Fixativ eller hårsprej för att fixera kolteckningar (dragskåp finns att använda på skolan).
  En detaljerad materiallista samt tips och länkar till leverantörer presenteras vid kursstart.

  Observera att materialet behövs inte förrän första lektionstillfället på plats på Designhögskolan.

  Fäll ihop
 • Anmälan till grupp

  Kursen är uppdelad i två grupper. Max antal personer i grupp är 30.

  Grupp 1 (förmiddag): Lördagspass 9.00-13.00, Söndagspass: 8.30-12.30

  Grupp 2 (eftermiddag): Lördagspass 14.00-18.00, Söndagspass 13.00-17.00

  Du har möjlighet att anmäla dig till den grupp som du helst vill tillhöra. Anmälan kan göras när du har registrerat dig på kursen. (Först till kvarn gäller.)

  1. Har du ett aktiverat Umu-id? Har du inte det så behöver du göra det. Se information under rubriken "Ny vid Umeå universitet".

  2. Registrera dig på kursen. Självregistrering öppen 2-8 september.

  3. Efter registrering så har du tillgång till lärplattformen Canvas. Där kan du anmäla dig till den grupp som du skulle vilja tillhöra. Canvas kan nås via studentwebben.

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Kontakt med skolan
  Frågor om kursen kan ställas till kursansvarig lärare Linnéa Therese Dimitriou
  Problem med registrering, kontakta utbildningssamordnare Birgitta Sundberg.

  Närvaro
  Den här kursen bygger på praktiska övningar - teckning efter levande modell under handledning. Vi har naturligtvis förståelse för att man kan ha andra åtaganden som gör det svårt att delta i alla kursdagar men intentionen ska vara att delta på plats så mycket som möjligt. Om du vet att du kommer att vara borta, eller om du blir sjuk, vänligen meddela detta till läraren. Vid frånvaro hänvisas du till en hemuppgift för aktuellt temaområde som publiceras på Canvas.

  Schemaändringar
  Eventuella schemaändringar meddelas via Canvas. Länk till schemat med lokalbokningar finns på kursens canvas-sida och uppdateras löpande.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)