Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25
Reviderad av: Institutionen för kostvetenskap, 2012-12-17
Innehåll
Kursen behandlar humanfysiologi med fokus på hur nutrition kan påverka kroppens normala funktioner och metabol reglering.Kursen innefattar även den anatomi och morfologi som krävs för att fysiologiska processer ska kunna förklaras. Inom kursen ges även möjlighet att studera aktuell forskning inom ett nutritionsrelaterat område. Kursen utgör en kunskapsgrund för vidare studier inom dietetik och sjukdomslära samt idrottsnutrition.
Förväntade studieresultat
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1 Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Förklara grundläggande cellulära processer samt sammanfatta innebörden av nutritional genomics.
Redogöra för nervsystemets organisation och förklara dess funktion, inkluderat signalöverföring.
Redogöra för det endokrina systemets organisation och förklara dess funktion och reglering.
Redogöra för benomsättningen och dess reglering.
Redogöra för muskelkontraktion samt beskriva olika muskelfibertyper utifrån deras metabolism.
Färdighet och förmåga
Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse om fysiologi.
Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer.
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2 Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Förklara cirkulationens och respirationens funktion och reglering samt redogöra för blodkropparnas funktioner och hemostasen.
Redogöra för exkretionsorganens funktion inkluderat reglering av filtration, reabsorption och sekretion samt förklara samspelet mellan de olika vätskerummen och regleringen av vatten, salt och pH i dessa.
I detalj kunna redogöra för spjälkning och absorption av näringsämnen och förklara regleringen avdessa processer.
Förklara hur kroppen metabolt kan anpassa sig till olika fysiologiska tillstånd.
Visa kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom ett nutritionsrelaterat område.
Färdighet och förmåga
Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse inom fysiologi.
Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer.
Sammanställa, presentera och diskutera nya forskningsresultat inom fysiologi och nutrition.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Söka, samla och använda relevant information vid vetenskapliga diskussioner inom fysiologi och nutrition.
Värdera trovärdighet och etik hos vetenskapliga publikationer.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på minst fyra av fem moment på Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsv
Undervisningens upplägg
Inbördes ordning av momenten kan ändras.
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1 Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2 Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Obligatoriska inslag är vetenskapligt artikelseminarium och blodlaborationen.
Examination
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1 Examination sker genom skriftlig tentamen där något av betygen VG, G eller U kan erhållas
Moment 2. Fysiologi för Dietik 2 Examination sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom muntlig redovisning och deltagande vid laborationstillfällen. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas. På seminarie- och laborationsinslag ges endast betygen G eller U.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga tentamina och obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på samtiga tentamina.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 1
Fysiologi för dietetik 15 hp
Obligatorisk litteratur
Principles of Anatomy and Physiology Set J. Tortora Gerard, Derrickson Bryan John Wiley & Sons : 2011 : Obligatorisk Läsanvisning: ISBN10: 0470929189
ISBN13: 9780470929186
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.