Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25
Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16
Innehåll
Kursen behandlar humanfysiologi med fokus på hur nutrition kan påverka kroppens normala funktioner och metabol reglering. Kursen innefattar även den anatomi och morfologi som krävs för att fysiologiska processer ska kunna förklaras. Inom kursen ges även möjlighet att studera aktuell forskning inom ett nutritionsrelaterat område. Kursen utgör en kunskapsgrund för vidare studier inom dietetik och sjukdomslära samt idrottsnutrition.
Kursen består av följande moment: Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1, 7,5 hp Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2, 7,5 hp
Förväntade studieresultat
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1, Physiology for Dietetics 1, 7,5 hp. Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Kunskap och förståelse
Förklara grundläggande cellulära processer och hur kosten interagerar med dessa.
Redogöra för nervsystemets organisation och förklara dess funktion.
Redogöra för det endokrina systemets organisation och förklara dess funktion och reglering.
Redogöra för benomsättningen och dess reglering.
Redogöra för muskulaturens funktion och metabolism.
Färdighet och förmåga
Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse om fysiologi.
Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer.
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2, , Physiology for Dietetics 2, 7,5 hp. Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Kunskap och förståelse
Förklara cirkulationens och respirationens funktion och reglering.
Redogöra för exkretionsorganens funktion och reglering,samt förklara samspelet mellan de olika vätskerummen och reglering av vatten, salt och pH i dessa.
I detalj kunna redogöra för spjälkning och absorption av näringsämnen och förklara reglering av dessa processer.
Förklara hur kroppen metabolt kan anpassa sig till olika fysiologiska tillstånd.
Visa kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom ett nutritionsrelaterat område.
Färdighet och förmåga
Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse inom fysiologi.
Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer.
Sammanställa, presentera och diskutera forskningsresultat inom fysiologi och nutrition.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Söka, samla och använda relevant information vid vetenskapliga diskussioner inom fysiologi och nutrition.
Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Inbördes ordning av momenten kan ändras.
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1 Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2 Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Obligatoriska inslag är vetenskapligt artikelseminarium och laboration med tillhörande redovisning.
Examination
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1 Examination sker genom skriftlig tentamen där något av betygen VG, G eller U kan erhållas
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2 Examination sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom aktivt deltagande vid artikelseminarium samt genom aktivt deltagande vid och redovisning av laborationstillfälle. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas. På seminarie- och laborationsinslag ges endast betygen G eller U.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga skrifliga tentamina och obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på båda momenten..
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
Övriga föreskrifter
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
Litteratur
Giltig från:
2014 vecka 1
Fysiologi för dietetik 15 hp
Obligatorisk litteratur
Principles of Anatomy and Physiology Set J. Tortora Gerard, Derrickson Bryan John Wiley & Sons : 2011 : Obligatorisk Läsanvisning: ISBN10: 0470929189
ISBN13: 9780470929186
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.