Engelskt namn: Physiology for Dietetics
Denna kursplan gäller: 2014-12-29 till 2018-12-30 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2014-12-29 och 2018-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2014-12-28
Kursplan för kurser med start mellan 2012-12-31 och 2013-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2011-01-17 och 2012-12-30
Kurskod: 2KN022
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25
Reviderad av: Prefekten, 2014-12-15
Kursen behandlar humanfysiologi med fokus på hur nutrition kan påverka kroppens normala funktioner och metabol reglering. Kursen innefattar även den anatomi och morfologi som krävs för att fysiologiska processer ska kunna förklaras. Inom kursen ges även möjlighet att studera aktuell forskning inom ett nutritionsrelaterat område. Kursen utgör en kunskapsgrund för vidare studier inom dietetik och sjukdomslära samt idrottsnutrition.
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande
Inbördes ordning av momenten kan ändras.
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Obligatoriska inslag är vetenskapligt artikelseminarium och laboration med tillhörande redovisning.
Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Examination sker genom skriftlig tentamen där något av betygen VG, G eller U kan erhållas.
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Examination sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom aktivt deltagande vid artikelseminarium samt genom aktivt deltagande vid och redovisning av laborationstillfälle. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas. På seminarie- och laborationsinslag ges endast betygen G eller U.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga skriftliga tentamina och obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på båda momenten.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Sherwood Lauralee (west Virginia University)
Human physiology - from cells to systems
Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
ISBN: 978-1-285-86693-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.
Principles of anatomy and physiology
Tortora Gerard J., Derrickson Bryan H.
14. ed. : Hoboken, N.J. : Wiley : cop. 2014 : xxiv, 1127 p, (various pagings). :
ISBN: 9781118808436
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.
Principles of Anatomy and Physiology Set
J. Tortora Gerard, Derrickson Bryan
John Wiley & Sons : 2011 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 0470929189
ISBN13: 9780470929186
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.