"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysiologi för dietetik, 15 hp

Engelskt namn: Physiology for Dietetics

Denna kursplan gäller: 2014-12-29 till 2018-12-30 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25

Reviderad av: Prefekten, 2014-12-15

Innehåll

Kursen behandlar humanfysiologi med fokus på hur nutrition kan påverka kroppens normala funktioner och metabol reglering. Kursen innefattar även den anatomi och morfologi som krävs för att fysiologiska processer ska kunna förklaras. Inom kursen ges även möjlighet att studera aktuell forskning inom ett nutritionsrelaterat område. Kursen utgör en kunskapsgrund för vidare studier inom dietetik och sjukdomslära samt idrottsnutrition.
 
Kursen består av följande moment: 

  1. Fysiologi för Dietetik 1 (Physiology for Dietetics 1), 7,5 hp
  2. Fysiologi för Dietetik 2 (Physiology for Dietetics 2), 7,5 hp

Förväntade studieresultat

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara grundläggande cellulära processer och hur kosten interagerar med dessa.
  • Redogöra för nervsystemets organisation och förklara dess funktion.
  • Redogöra för det endokrina systemets organisation och förklara dess funktion och reglering.
  • Redogöra för  benomsättningen och dess reglering.
  • Redogöra för muskulaturens funktion och metabolism.

Färdighet och förmåga

  • Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse  om den fysiologi som momentet behandlar
  • Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer i förhållande till momentets innehåll.

 
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara cirkulationens och respirationens funktion och reglering.
  • Redogöra för exkretionsorganens funktion och reglering,samt förklara samspelet mellan de olika vätskerummen och reglering av vatten, salt och pH i dessa.
  • I detalj kunna redogöra för spjälkning och absorption av näringsämnen och förklara  reglering av dessa processer.
  • Förklara hur kroppen metabolt kan anpassa sig till olika fysiologiska tillstånd.
  • Visa kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom ett nutritionsrelaterat område.

Färdighet och förmåga

  • Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse om den fysiologi som momentet behandlar
  • Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer i förhålllande till momentets innehåll.
  • Sammanställa, presentera och diskutera forskningsresultat inom fysiologi och nutrition.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Söka, samla och använda relevant information vid vetenskapliga diskussioner inom fysiologi och nutrition.
  • Värdera trovärdighet i vetenskapliga publikationer.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras.

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
 
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Obligatoriska inslag är vetenskapligt artikelseminarium och laboration med tillhörande redovisning.
 

Examination

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Examination sker genom skriftlig tentamen där något av betygen VG, G eller U kan erhållas.
 
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Examination sker dels genom skriftlig tentamen, dels genom aktivt deltagande vid artikelseminarium samt genom aktivt deltagande vid och redovisning av laborationstillfälle. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas. På seminarie- och laborationsinslag ges endast betygen G eller U.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga skriftliga tentamina och obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på båda momenten.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 3

    Fysiologi för dietetik 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Sherwood Lauralee (west Virginia University)
    Human physiology - from cells to systems
    Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
    ISBN: 978-1-285-86693-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.

  • Giltig från: 2016 vecka 1

    Fysiologi för dietetik 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Principles of anatomy and physiology
    Tortora Gerard J., Derrickson Bryan H.
    14. ed. : Hoboken, N.J. : Wiley : cop. 2014 : xxiv, 1127 p, (various pagings). :
    ISBN: 9781118808436
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.

  • Giltig från: 2015 vecka 1

    Fysiologi för dietetik 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Principles of Anatomy and Physiology Set
    J. Tortora Gerard, Derrickson Bryan
    John Wiley & Sons : 2011 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN10: 0470929189 ISBN13: 9780470929186

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.