Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25
Innehåll
Kursen innehåller fysiologi på en avancerad nivå för att öka förståelsen för kroppens normala funktioner och reglering av ämnesomsättning. Exempel på frågor som kommer att tas upp:
Vad händer i kroppen vid stora intag av destillerat vatten?
Varför kan unga kvinnor drabbas av benskörhet?
Kan vår kost påverka våra gener?
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Redogöra för grundläggande transportmekanismer över plasmamembranet och lokaliseringen av olika cellulära processer med fokus på metabola processer samt förstå transkriptions- och translationsprocessen inklusive innebörden av nutrition genomics.
Särskilja olika vävnadstyper med hjälp av grundläggande histologikunskaper.
Organisera nervsystemets anatomiska indelning och särskilja nervsystemets olika celler, förklara i detalj impulsspridning samt känna till olika typer av sinnesceller med tyngdpunkt på lukt, smak och syn.
Särskilja hormonsystemets uppbyggnad och organ samt redogöra för kemisk reglering och signalering mellan celler med tyngdpunkt på metabola adaptioner.
Beskriva cirkulationens och andningsorganens uppbyggnad, funktion och reglering, blodkropparnas funktioner samt redogöra för blodkoagulering och antikoaguleringsfaktorer.
Utföra blodtrycksmätningar och enklare blodanalyser.
Redogöra för exkretionsorganens anatomi och funktion samt reglering av filtration, reabsorption och sekretion samt förstå samspelet mellan de olika vätskerummen och regleringen av vatten, salt och pH i dessa.
Beräkna clearens och plasmaflöde i njuren, koncentrationer på sondnäringar samt proteinbehov för olika åldrar och kön.
I detalj kunna redogöra för spjälkning och absorption av näringsämnen inklusive regleringen av denna process.
Redogöra för rörelseapparatens uppbyggnad och funktion med fokus på metabolism och kostfaktorer.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på minst fyra av fem moment på Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsv
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar som följs upp av obligatoriska seminarier, inlämningsuppgifter och laborationer.
Examination
Examination sker genom duggor och skriftliga tentamina. På duggor och seminarier sätts endast betygen U eller G. Skriftlig tentamen kan delas upp i två delar, där det krävs godkänt på del 1 för att få tentera del 2.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 3
Obligatorisk litteratur
Principles of anatomy and physiology.n Vol. 1,p Organization, support and movement, and control systems of the human body Tortora Gerard J.0 327259, Derrickson Bryan 12. uppl. : New York : Wiley : cop. 2009 : xxi, 688, [78] s. : ISBN: 978-0-470-39495-3 (vol. 1) Se Umeå UB:s söktjänst
Principles of anatomy and physiology.n Vol. 2,p Maintenance and continuity of the human body Tortora Gerard J.0 327259, Derrickson Bryan 12. uppl. : New York : Wiley : cop. 2009 : xx s., s. 689-1174, [78] s. : ISBN: 978-0-470-39234-8 Se Umeå UB:s söktjänst
Övrigt
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma