"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2014-12-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN026

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19

Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16

Innehåll

Kursen behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Detta innefattar förekomst, riskfaktorer för insjuknande och andra problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.

Kursen består av följande moment:

  1. Samtalet som redskap (How to communicate with clients), 1,5hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp

Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet övar studenten sin förmåga att kommunicera och genomföra ett kostsamtal.

Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar (såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, ventrikelsjukdomar), lever- och pankreassjukdomar samt alkoholmissbrukssjukdomar. Födoämnesöverkänslighet hos vuxna behandlas också. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också.

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor,  både enskilt och i grupp.

Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I momentet behandlas barn och ungdomars tillväxt och utveckling och hur den påverkas av nutritionen samt situationen för små och för tidigt födda barn. I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar: medfödda ämnesomsättningssjukdomar, diabetes, celiaki, medfödda hjärtsjukdomar, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar, allergisjukdomar, födoämnesöverkänslighet, malabsorption, ätstörningar och övervikt. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i kursen.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Självständigt planera, genomföra och utvärdera kostsamtal med klienter  utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet samt beakta yrkesetiskt kodex.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter när det gäller kommunikation och samtal med människor.

Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus.

Färdighet och förmåga

  • Utföra en kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera en lämplig kost- eller nutritionsbehandling.
  • Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning och analys inom ett nutritionsrelaterat område.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet.

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse:

  • Beakta olika former av professionella samtal.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa sin kommunikativa förmåga i samtal.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter vid kommunikation med inriktning mot dietistens arbete.

Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera  hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar.
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras samt att vissa moment kan integreras i varandra.

Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Momentet inleds samt avslutas med ett obligatoriskt seminarium.

Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, handledning, gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatorisk moment är seminarier, handledning, gruppövningar och samtalsinspelningar.

Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier.Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under momentets gång.

Examination

Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande av kostsamtal med klient samt närvaro vid handledningsträffar och seminarier. Även obligatorisk skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet.

Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G.

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Examination sker genom skriftlig och muntlig redovisning av obligatoriska moment.

Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G.

För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att mer än 15 hp på hela kursen har betyget VG.

Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 2

SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

Obligatorisk litteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandeln

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

Obligatorisk litteratur

Internmedicin
Berglund Göran, Abrahamsson Hasse, Wilhelmsson Jan
4., [rev.] uppl. /b under redaktion av Göran Berglund ... : Stockholm : Liber : 2006 : 862 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705296o.jpg
ISBN: 91-47-05296-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar 2002

Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Referenslitteratur

Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Läsanvisning: htttp://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx (ca 80 sid)

Collste Göran
Inledning till etiken
3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
ISBN: 978-91-44-05670-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Medicinsk miniordbok
Lindskog Bengt I., Frank Urban
6. uppl.,b [2. tr.] : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 508 s. :
ISBN: 91-7227-440-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Medicinska mag- och tarmsjukdomar
Ahlman Bo, Nyhlin Henry
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

Obligatorisk litteratur

Den lärande patienten
Hansson Scherman Marianne, Runesson Ulla
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04790-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Klang Söderkvist Birgitta
Patientundervisning
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 224 s. :
ISBN: 978-91-44-02261-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor
2., [omarb.] uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 64 s. :
ISBN: 978-91-7205-874-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar tillkommer vid kursstart

Referenslitteratur

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011 : tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor : stöd för styrning och ledning
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 128 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen

Statens beredning för medicinsk utvärdering
Patientutbildning vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering : 2009 : 269 s. :
http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/patientutbildning_vid_diabetes_fulltext.pdfz Fulltext
ISBN: 978-91-85413-30-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Petersson Annelie
Kost vid diabetes : en vägledning till hälso- och sjukvården
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 35 s. :
ISBN: 978-91-86885-62-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

Obligatorisk litteratur

Barnmedicin
Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
ISBN: 9789144076096 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Clinical paediatric dietetics
Shaw Vanessa, Lawson Margaret
3. ed. : Oxford, UK : Blackwell Pub. : 2007 : ix, 620 p. :
ISBN: 978-1-4051-3493-4 (hardback : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Senaste upplagan

Bra mat för barn 0-5 år, handledning 81 s.
Livsmedelsverket : 2011 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Bra mat för spädbarn
Livsmedelsverket : 2011 :
Beställs via Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: (28 sid). Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Bra mat för spädbarn
Livsmedelsverket : Rev 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

American Dietetic Association
Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
Dietisternas Riksförbund : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

Referenslitteratur

Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
5., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2010 : 392 s. :
ISBN: 978-91-975120-6-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via http://www.betamed.se

Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma