"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2014-12-29 till 2016-01-03 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN026

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19

Reviderad av: Prefekten, 2014-12-15

Innehåll

Kursen behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Detta innefattar förekomst, riskfaktorer för insjuknande och andra problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
 
Kursen består av följande moment:
 

  1. Samtalet som redskap (How to communicate with clients), 1,5hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp

 
Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet övar studenten sin förmåga att kommunicera och genomföra ett kostsamtal.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag-
och tarmsjukdomar (såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, ventrikelsjukdomar), lever- och pankreassjukdomar samt alkoholmissbrukssjukdomar. Födoämnesöverkänslighet hos vuxna behandlas också. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I momentet behandlas barn och ungdomars tillväxt och utveckling och hur den påverkas av nutritionen samt situationen för små och för tidigt födda barn. I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar: medfödda ämnesomsättningssjukdomar, diabetes, celiaki, medfödda hjärtsjukdomar, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar, allergisjukdomar, födoämnesöverkänslighet, malabsorption, ätstörningar och övervikt. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i kursen.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Självständigt planera, genomföra och utvärdera kostsamtal med klienter  utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter när det gäller kommunikation och samtal med människor.

 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus.

Färdighet och förmåga

  • Utföra en kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera en lämplig kost- eller nutritionsbehandling.
  • Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning  och analys inom ett nutritionsrelaterat område.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet.

 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beakta och beskriva olika begrepp som ingår i det professionella samtalet.

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och sortera olika delar som ingår i ett samtal.
  • Tillämpa ett professionellt förhållningssätt i samtalet med människor som befinner sig i olika livssituationer.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter vid kommunikation
  • Reflektera över det egna lärandet

 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar.
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras samt att vissa moment kan integreras i varandra.
 
Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Momentet inleds samt avslutas med ett obligatoriskt seminarium.
 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen består av föreläsningar,övningar, seminarier,gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatoriska moment är seminarier, självvärderingar gruppövningar och samtalsinspelningar.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under momentets gång.
 

Examination

Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande av kostsamtal med klient samt aktivt deltagande vid handledningsträffar och seminarier. Även obligatorisk skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. På momentet ges betyget G eller U.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Examinationen sker genom skriftliga tentamina där betyget VG, G eller U ges samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen G eller U.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Examination sker genom skriftlig tentamen där betygen VG, G eller U ges samt genom och muntlig och skriftlig redovisning av obligatoriska moment där betyg G eller U ges. .
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Examinationen sker genom skriftliga tentamina där betyget VG, G eller U ges samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På laborations- och seminariemomenten ges endast betygen G eller U.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs VG på två moment.
 
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 
 
 
 

Litteratur

  • Giltig från: 2016 vecka 1

    SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Reflektionshandboken
    Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
    ISBN: 978-91-40-66635-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via bokhandeln

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

    Obligatorisk litteratur

    Internmedicin, bok med eLabb
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
    5. uppl. : Liber : 2011 :
    ISBN: 978-91-47-90863-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

    DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar 2002

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Krause's food & the nutrition care process.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
    13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
    ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: htttp://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx (ca 80 sid)

    Referenslitteratur

    Collste Göran
    Inledning till etiken
    3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
    ISBN: 978-91-44-05670-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinsk miniordbok
    Lindskog Bengt I., Lindskog Stefan, Nilsson-Ehle Peter, Wahlberg Peter
    8. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 508 s. :
    ISBN: 9789144102306
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinska mag- och tarmsjukdomar
    Ahlman Bo, Nyhlin Henry
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

    KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Klang Söderkvist Birgitta
    Patientundervisning
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 276 s. :
    ISBN: 9789144082561
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ivarsson Barbro
    MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor
    2., [omarb.] uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 64 s. :
    ISBN: 978-91-7205-874-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
    2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carlander Jakob
    Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
    Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
    ISBN: 91-7205-304-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ta kontakt med institutionen för kostvetenskap

    Vetenskapliga artiklar tillkommer vid kursstart

    Referenslitteratur

    Asp Cecilia
    Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
    Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
    ISBN: 978-91-7533-003-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindquist Ulla-Carin
    Ro utan åror : en bok om livet och döden
    Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
    ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alling Morgan
    Kriget är slut
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
    ISBN: 9789137137162 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alsterlund Edna
    Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
    Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
    ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
    Barth Tom, Näsholm Christina
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-03030-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gidlund Kristian
    I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
    ISBN: 9789175032450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barnmedicin
    Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
    4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
    ISBN: 9789144076096 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & the nutrition care process.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
    13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
    ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Shaw .
    Clinical Paediatric Dietetics 4e
    John Wiley & Sons : 2014 : 704 s. :
    ISBN: 9780470659984
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra livsmedelsval för barn 2-17 år – baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
    Eneroth H, Björck L
    Livsmedelsverket : 2015 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för spädbarn under 1 år
    Livsmedelsverket : 2013 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Bra mat för barn 1-2 år
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Går att ladda ner som pdf

    American Dietetic Association
    Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
    Dietisternas Riksförbund : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

    Referenslitteratur

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
    ISBN: 9789197512077
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
    Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
    Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
    ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2015 vecka 1

    SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Reflektionshandboken
    Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
    ISBN: 978-91-40-66635-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via bokhandeln

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

    Obligatorisk litteratur

    Internmedicin, bok med eLabb
    Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
    5. uppl. : Liber : 2011 :
    ISBN: 978-91-47-90863-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

    DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar 2002

    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Krause's food & the nutrition care process.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
    13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
    ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Apoteket AB
    Läkemedelsboken
    Senaste upplaga : Apoteket AB :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: htttp://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx (ca 80 sid)

    Referenslitteratur

    Collste Göran
    Inledning till etiken
    3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
    ISBN: 978-91-44-05670-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinsk miniordbok
    Lindskog Bengt I., Lindskog Stefan, Nilsson-Ehle Peter, Wahlberg Peter
    8. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 508 s. :
    ISBN: 9789144102306
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Medicinska mag- och tarmsjukdomar
    Ahlman Bo, Nyhlin Henry
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

    KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Klang Söderkvist Birgitta
    Patientundervisning
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 276 s. :
    ISBN: 9789144082561
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ivarsson Barbro
    MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor
    2., [omarb.] uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 64 s. :
    ISBN: 978-91-7205-874-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
    2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carlander Jakob
    Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
    Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
    ISBN: 91-7205-304-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Ta kontakt med institutionen för kostvetenskap

    Vetenskapliga artiklar tillkommer vid kursstart

    Referenslitteratur

    Asp Cecilia
    Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
    Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
    ISBN: 978-91-7533-003-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindquist Ulla-Carin
    Ro utan åror : en bok om livet och döden
    Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
    ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alling Morgan
    Kriget är slut
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
    ISBN: 9789137137162 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Titor Monika
    Kul med cancer : hur man tar sig igenom bröstcancer
    Stockholm : Gryf : 2014 : 60 s. :
    ISBN: 9789175752785
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alsterlund Edna
    Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
    Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
    ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
    Barth Tom, Näsholm Christina
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-03030-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

    DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Barnmedicin
    Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
    4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
    ISBN: 9789144076096 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Krause's food & the nutrition care process.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
    13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
    ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Shaw .
    Clinical Paediatric Dietetics 4e
    John Wiley & Sons : 2014 : 704 s. :
    ISBN: 9780470659984
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat för spädbarn
    Livsmedelsverket : Rev 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Bra mat för barn 0-5 år, handledning 81 s.
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 84 s

    American Dietetic Association
    Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
    Dietisternas Riksförbund : 2012 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

    Referenslitteratur

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

    Hanås Ragnar
    Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
    5., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2010 : 392 s. :
    ISBN: 978-91-975120-6-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via http://www.betamed.se

    Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
    Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
    Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
    ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma