"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2016-01-04 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN026

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19

Reviderad av: Prefekten, 2015-12-14

Innehåll

Kursen behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Detta innefattar förekomst, riskfaktorer för insjuknande och andra problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
 
Kursen består av följande moment:
 

  1. Samtalet som redskap (How to communicate with clients), 1,5hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp

 
Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet övar studenten sin förmåga att kommunicera och genomföra ett kostsamtal.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag-
och tarmsjukdomar (såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom, IBS, ventrikelsjukdomar), lever- och pankreassjukdomar samt alkoholmissbrukssjukdomar. Födoämnesöverkänslighet hos vuxna behandlas också. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I momentet behandlas barn och ungdomars tillväxt och utveckling och hur den påverkas av nutritionen samt situationen för små och för tidigt födda barn. I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd hos barn och ungdomar: medfödda ämnesomsättningssjukdomar, diabetes, celiaki, medfödda hjärtsjukdomar, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar, allergisjukdomar, födoämnesöverkänslighet, malabsorption, ätstörningar och övervikt. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i kursen.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Självständigt planera, genomföra och utvärdera kostsamtal med klienter  utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter när det gäller kommunikation och samtal med människor.

 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus.

Färdighet och förmåga

  • Utföra en kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera en lämplig kost- eller nutritionsbehandling.
  • Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning  och analys inom ett nutritionsrelaterat område.
  • Kunna tillämpa glutenfri bakning och reflektera över den glutenfria kosten för vuxna

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet.

 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beakta och beskriva olika begrepp som ingår i det professionella samtalet.

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och sortera olika delar som ingår i ett samtal.
  • Tillämpa ett professionellt förhållningssätt i samtalet med människor som befinner sig i olika livssituationer.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring och beakta olika aspekter vid kommunikation
  • Reflektera över det egna lärandet

 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska  den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra en kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar.
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras samt att vissa moment kan integreras i varandra.
 
Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Momentet inleds samt avslutas med ett obligatoriskt seminarium.
 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment är seminarier, laborationer och fördjupningsuppgifter samt ev. studiebesök och vissa lektioner.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen består av föreläsningar,övningar, seminarier,gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatoriska moment är seminarier, självvärderingar gruppövningar och samtalsinspelningar.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister kan förekomma under momentets gång.
 

Examination

Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande av kostsamtal med klient samt aktivt deltagande vid handledningsträffar och seminarier. Även obligatorisk skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. På momentet ges betyget G eller U.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Examinationen sker genom skriftliga tentamina där betyget VG, G eller U ges samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På huvuddelen av laborations- och seminariemomenten ges endast betygen G eller U.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Examination sker genom skriftlig tentamen där betygen VG, G eller U ges samt genom och muntlig och skriftlig redovisning av obligatoriska moment där betyg G eller U ges. .
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Examinationen sker genom skriftliga tentamina där betyget VG, G eller U ges samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. På laborations- och seminariemomenten ges endast betygen G eller U.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs VG på två moment.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 
 
 
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 2

SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

Obligatorisk litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställes via bokhandeln

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

Obligatorisk litteratur

Internmedicin, bok med eLabb
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke (red.) Leif
5. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 978-91-47-90863-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/12316256

DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi: Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar 2002

Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Apoteket AB
Läkemedelsboken
Senaste upplaga : Apoteket AB :
Obligatorisk
Läsanvisning: htttp://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Medicine.aspx (ca 80 sid)

Referenslitteratur

Collste Göran
Inledning till etiken
3., [utök. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 151 s. :
ISBN: 978-91-44-05670-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Medicinsk miniordbok
Lindskog Bengt I., Lindskog Stefan, Nilsson-Ehle Peter, Wahlberg Peter
8. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 508 s. :
ISBN: 9789144102306
Se Umeå UB:s söktjänst

Medicinska mag- och tarmsjukdomar
Ahlman Bo, Nyhlin Henry
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 458 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-01711-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer (ca 40 sid)

KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

Obligatorisk litteratur

Klang Söderkvist Birgitta
Patientundervisning
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 276 s. :
ISBN: 9789144082561
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor
2., [omarb.] uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 64 s. :
ISBN: 978-91-7205-874-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Carlander Jakob
Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor
Stockholm : Gothia : 2001 : 158 s. :
ISBN: 91-7205-304-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Ta kontakt med institutionen för kostvetenskap

Vetenskapliga artiklar tillkommer vid kursstart

Referenslitteratur

Asp Cecilia
Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
ISBN: 978-91-7533-003-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindquist Ulla-Carin
Ro utan åror : en bok om livet och döden
Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
Se Umeå UB:s söktjänst

Alling Morgan
Kriget är slut
[Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
ISBN: 9789137137162 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Alsterlund Edna
Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Gidlund Kristian
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
ISBN: 9789175032450
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

Obligatorisk litteratur

Barnmedicin
Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
ISBN: 9789144076096 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Shaw .
Clinical Paediatric Dietetics 4e
John Wiley & Sons : 2014 : 704 s. :
ISBN: 9780470659984
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bra livsmedelsval för barn 2-17 år – baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
Eneroth H, Björck L
Livsmedelsverket : 2015 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan

Bra mat för spädbarn under 1 år
Livsmedelsverket : 2013 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan

Bra mat för barn 1-2 år
Livsmedelsverket :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste upplagan

Livsmedelsverket (senaste versionen)
Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
Inst för kostvetenskap :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Läsanvisning: Går att ladda ner som pdf

American Dietetic Association
Internationell Dietetik & Nutritionsterminologi
Dietisternas Riksförbund : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN10: 9163718219 ISBN13: 9789163718212

Referenslitteratur

Allergiinformation
Livsmedelsverket : 2010 :
Allgeriinformation
Läsanvisning: Senaste upplagan Går att ladda ner som pdf

Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
ISBN: 9789197512077
Se Umeå UB:s söktjänst

Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
Lund : Elisabeth Sjöqvist : 2007 : 230 s. :
ISBN: 978-91-633-1507-7 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma